Ako si vybrať matrac?

Publikované: 30.05.2015, 11:38
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- spálne Rss feed

Poradíme Vám ako si dobre vybrať matrac.

Matrace do istej miery ovplyvňujú aj módne trendy a stále sa vyvíjajúce nové materiály a technológie. Cieľ ale zostáva stále rovnaký - potrebujete si odpočinúť, dobre sa vyspať, relaxovať. Ale ako si správne vybrať kvalitný matrac pre váš pohodlný a zdravý spánok? Poradíme vám.

Účel

Je dôležité si ujasniť, pre aký účel si budete matrac do vašej postele vyberať. Pre príležitostné spanie (matrace pre hostí, matrace na chatu alebo na chalupu) stačia základné typy matracov, ktoré môžu byť penové alebo pružinové, eventuálne sendvičové matrace. Tieto matrace sú lacné, ľahko dostupné, vyhovujú očakávanému účelu, ale nie sú vhodné pre každodenné použitie. Jednorázovo možno ušetríte, ale dlhodobo nebudete spokojní.
Väčšiu pozornosť je potrebné venovať výberu matracov pre každodenné použitie. Výber ovplyvňuje celá rada faktorov - či už je to váš vek, váha, prípadné zdravotné problémy alebo preferovaná tvrdosť samotného matracu. V kombinácii s dobrým roštom môžete dosiahnuť dokonalé rozloženie hmotnosti tela, pričom dobrý matrac bude kopírovať tvar vášho tela, poskytovať dostatočnú oporu chrbtice a uvoľní chrbtové svaly.

Typy matracov

V ponuke máme rôzne typy matracov závisiac od materiálu, z ktorého je ich jadro vyrobené. Medzi základné typy patria:

Pružinové matrace

Sem zaraďujeme klasické pružinové matrace (bonnell) a moderné taštičkové matrace:


- Klasické pružinové matrace (bonnell) - pozostávajú z jednotlivých pružín, ktoré majú tvar presýpacích hodín a sú navzájom pospájané oceľovou cievkou.
- Moderné taštičkové matrace - pozostávajú z pružiniek s menším priemerom, ako majú bonnellové pružiny, majú tvar súdka, pružinky sú navzájom zošité a zabalené do priedušnej netkanej textílie.

Kvalita jadra pružinových matracov záleží od počtu pružín na m². Menej pružín na m² znamená menšiu bodovú elasticitu, ktorá znižuje životnosť matracu. Hlavne u taštičkových matracov môže byť počet pružín až 1000 ks/m².

Latexové matrace

Latexové matrace sú vyrobené z prírodného latexu (kaučuku) alebo zo syntetického latexu, vyznačujú sa vysokou elasticitou. Sú vhodné pre všetky váhové kategórie a udržiavajú si svoju tvárnosť, takže sa tak ľahko nepreležia.

Penové matrace

Sem patria štandardné polyuretánové matrace, matrace zo studenej peny a matrace zo studenej peny s vrstvou pamäťovej peny.


- Štandardné polyuretánové matrace - sú vyrobené z mäkkej odľahčenej polyuretánovej peny (PUR), sú vysoko priedušné, majú nízku hmotnosť a dlhú životnosť.
- Matrace zo studenej peny - studená pena (HR), z ktorej tento typ matracov pozostáva, sa vyrába za studena, vďaka tomuto procesu sa vypúšťa menej škodlivých látok počas procesu výroby do prostredia. Takáto pena je veľmi pružná a ohybná, dobre sa prispôsobuje telu a má dlhú životnosť.
- Matrace zo studenej peny s vrstvou pamäťovej peny - okrem výhod, ktoré prináša studená pena, ich pamäťová pena v tomto type matracov dopĺňa o výborné tvarovanie tela, vynikajúco rozkladá tlak na celú ležiacu plochu matracu a vďaka svojej elasticite sa vždy vráti do pôvodného stavu.


V prípade penových matracov sa stretnete s tzv. hustotou jadra, ktorá sa uvádza v kg/m³. Čím je hustota jadra vyššia, tým je matrac tvrdší.

Poťah

Pri kúpe matracov by ste si mali všimnúť aj poťah. Veľa matracov má poťahy pevno zašité, tie by sa mali čistiť na sucho alebo len povrchovo. Na druhú stranu matrace môžu mať snímateľné poťahy, tie môžete zvliecť a oprať.
Správny poťah by mal byť vyrobený z priedušného materiálu, avšak na dnešnom trhu možno nájsť i poťahy obohatené o rôzne rastlinné extrakty, ktoré robia poťahy antibakteriálnymi, antialergickými, či odolnými voči prachu a hmyzu.
Odporúčame poťahy vyrobené z bavlny, ktoré sú obohatené o syntetické materiály, tie uľahčujú odvádzanie vlhkosti a tým zabraňujú tvorbe plesní.

Tvrdosť matracov

Tvrdosť patrí medzi najdôležitejšie faktory pri výbere matraca. Ako jedna z hlavných vlastností matracov zabezpečuje správne prispôsobenie sa telu, ako aj udržiavanie chrbtice v správnej polohe počas ležania a spánku. Väčšina výrobcov uvádza päť stupňov tvrdosti matracov:

  •     TVRDOSŤ 1 - mäkký matrac
  •     TVRDOSŤ 2 - stredne mäkký matrac
  •     TVRDOSŤ 3 - stredný matrac
  •     TVRDOSŤ 4 - stredne tvrdý matrac
  •     TVRDOSŤ 5 - tvrdý matrac


Výber tvrdosti matracu je často ovplyvnený váhou kupujúceho. Pri kúpe matracov odporúčame výber tvrdšieho matracu pre ľudí s vyššou hmotnosťou a naopak, pre ľudí s nízkou hmotnosťou odporúčame mäkšie matrace.
Správny výber môže byť ovplyvnený i spôsobom spánku. Pre ľudí spiacich na boku odporúčame kúpu mäkších matracov, u ľudí spiacich na chrbte alebo na bruchu je vhodnejší tvrdší matrac.

Ste alergik?

Ak ste alergický na prach alebo roztoče, máte na výber z matracov pre alergikov (antialergických matracov), ktoré sú špeciálne navrhnuté a vyrobené z materiálov, ktoré zabraňujú množeniu roztočov.
Hlavnými vlastnosťami týchto matracov je vzdušnosť materiálu, dlhá životnosť a zdravotná nezávadnosť. Sú odolné voči usádzaniu prachu, roztočov, ako aj voči tvorbe plesní. Do tejto rady patria hlavne matrace vyrobené zo studenej peny, či latexové matrace, a to práve vďaka vzdušnosti týchto materiálov.

A čo deti?

Pri kúpe matracov pre deti treba brať do úvahy, že dieťa sa stále vyvíja a na zdravý vývoj chrbtice je vhodný len matrac vyrobený z tých najkvalitnejších a zároveň pevných materiálov. Správny detský matrac by mal byť preto tuhší, mal by podporovať čo najlepšie detskú chrbticu a pre mnohých rodičov by mal disponovať i antialergickými vlastnosťami.
Najvhodnejšími matracmi pre deti sú matrace vyrobené z latexu, ktoré majú výborné ortopedické vlastnosti a zároveň zabraňujú množeniu roztočov, či usádzaniu prachu. Určite by ste sa mali vyhýbať mäkkým matracom vyrobeným z PUR peny, ktoré disponujú nízkymi ortopedickými vlastnosťami.

Jeden veľký, alebo dva malé?

Touto otázkou sa zaoberajú hlavne páry kupujúce nové matrace do manželskej postele. Pokiaľ chcete, aby boli obe strany spokojné, odporúča sa kúpa dvoch matracov namiesto jedného spoločného.
Každý partner môže mať iné preferencie, čo sa týka napríklad tvrdosti matracu, respektíve materiálu, z ktorého je matrac vyrobený. Samozrejme, do úvahy musíte brať aj to, že pravdepodobne obaja partneri nemajú rovnakú hmotnosť, čo takisto môže ovplyvniť kvalitu spánku jedného z partnerov.
Takto si každý vyberie matrac, ktorý jemu vyhovuje, a nemusíte byť ovplyvnený výberom toho druhého, čo zabezpečí dobrý spánok nielen vám, ale i vášmu partnerovi.

Rozmery

Máme široký výber štandardných matracov, väčšinou s rozmermi 80x200cm alebo 90x200cm pre jednolôžka a 160x200cm alebo 180x200cm pre dvojlôžka.
Pre optimálnu dĺžku matracu sa počíta s rezervou minimálne 15-20cm k vašej výške. Čo sa týka šírky matracu, pre jednolôžka odporúčame skôr šírku 90cm, 80cm len pre občasné prespávanie. Matrac by samozrejme nikdy nemal pretŕčať z postele.
Pre každodenné spanie odporúčame matrace s minimálnou výškou 12cm, avšak optimálna výška je okolo 18 až 20 cm, čo zaručuje dostatočný priestor na kopírovanie vášho tela počas spánku.

Rošt

Rošt v spojení s matracom zabezpečí to najlepšie využitie ortopedických vlastností matracu. V ponuke máme dva základné typy roštov, a to latové alebo lamelové:
- Latové rošty sa skladajú z pevných dosiek, preto je ich treba kombinovať s matracmi, ktoré sú pružné. Najvhodnejšie matrace pre latové rošty sú pružinové, avšak i penový matrac s dostatočnou hrúbkou by vyhovoval. Pozor na to, že pri kombinácii s pevným roštom bude matrac tvrdší.
- Lamelové rošty sú vyrobené z pružných lamiel, preto najvhodnejšia kombinácia je kombinácia s pevným matracom. Takým sú hlavne penové matrace, ktoré už nepružia, pružnosť teda zabezpečujú lamely. Lamelové rošty sa však môžu kombinovať i s latexovými matracmi.
- V ponuke nájdete i polohovateľné rošty, ktoré sa dajú polohovať buď ručne, alebo elektronicky pomocou motorčeka. V prípade polohovateľných roštov si treba zaobstarať matrac, ktorý je takisto možno polohovať. Preto sa neodporúčajú pružinové matrace, lebo ich nie je možné prispôsobiť. Polohovateľné rošty sa odporúčajú hlavne ľuďom, ktorí radi pozerajú televízor, resp. si radi čítajú knihy z pohodlia svojej postele.

Rošty sa kupujú podľa rozmerov matracov. Výber roštu však nie je podmienkou pre kúpu matracu.

Cena

Cena každého matracu je závislá od funkcií, ktoré matrac spĺňa a od kvality materiálov, z ktorých je vyrobený. Čím kvalitnejší materiál, tým je cena matracu vyššia.
Ďalší faktor, ktorý môže ovplyvniť cenu matracu, sú jeho rozmery. Čím väčšie rozmery, tým vyššia cena.
Vyššia cena matracov je zväčša zároveň známkou dlhšej životnosti a odolnosti matracov.

Záruka

U väčšiny predajcov sa stretnete s mottom: čím vyššia cena, tým vyššia záruka. Štandardne vám dá výrobca záruku vyššiu ako 2 roky, u väčšiny to je 5-10 rokov. Vďaka vysokej záruke vás predajca chce ubezpečiť, že mu môžete dôverovať. Pokiaľ sa budete o matrac starať tak, ako je uvedené v návode na užívanie, nemali by ste mať s prípadnou reklamáciou žiadny problém.

Nezabudnite

Pred kúpou nového matraca by ste mali najprv zodpovedať na niekoľko otázok, ktoré by vám mali uľahčiť výber toho správneho matracu pre vás. Odporúčame sa zamyslieť nad tým:

  •     aké sú vaše spacie návyky? (v akej polohe spíte?)
  •     máte radi tvrdšie či mäkšie matrace?
  •     trpíte bolesťami chrbta alebo krčnej chrbtice?
  •     trpíte alergiami na prach alebo roztoče?
  •     preferujete prírodné alebo syntetické materiály?
  •     na aký účel má slúžiť váš nový matrac? (každodenné alebo príležitostné použitie?

Ak budete schopní zodpovedať aspoň väčšinu týchto otázok, budete pripravení si vybrať ten správny matrac pre vás. Samozrejme, veľmi radi vám poradíme, ak si predsa nie ste istí svojím výberom, stačí sa len opýtať.

Zdieľaj článok