Ako si zariadiť spálňu?

Publikované: 30.05.2015, 14:09
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- spálne Rss feed

 

Na čo treba myslieť pri zariaďovaní spálne?
To vám pomôžeme zodpovedať v nasledujúcom článku. Mnoho z nás narieka, že ich spálňa je malá a tak sa do nej nevmestí všetko to, čo by si tam predstavovali. Neplačte! Treba si uvedomiť, že je lepšie mať menšiu miestnosť, ako žiadnu. Odborníci sa vyjadrujú, že spálňa by mala mať aspoň 12 štvorcových metrov a okno by malo byť umiestnené na východnej časti bytu. Je však pravda, že väčšina z nás žije v paneláku a preto nemáme také možnosti, ako obyvatelia rodinných domov. Netreba však zúfať, veď aj malú miestnosť si môžeme zariadiť vkusne a účelne. Najdôležitejšou a hlavnou súčasťou spálne je posteľ, ktorá sa skladá z rámu postele, roštu a matracu. Najväčšou chybou pri výbere postele je upriamovať pozornosť najmä na jej vonkajší vzhľad, pritom úplne zabudnúť na rošt a matrac, ktorí sú v tomto prípade tí najdôležitejší.
 
Ako je to s matracom a roštom.
 Ak chceme mať kvalitný spánok, mali by sme siahnuť po kvalitnom matraci a rošte. Dnes si môžeme vybrať z rôznych typov matracov. Ak sa chceme dobre vyspať, mali by sme uprednostniť tie kvalitnejšie možnosti, ako siahnuť po lacnom molitanovom matraci. Ku kvalitným matracom patria taštičkové    pružinové, ktoré ponúkajú vysoký komfort, majú vysokú priedušnosť a sú skvelou voľbou pre alergikov. Taktiež majú 7 podporných bodov, vhodnú tvrdosť a správnu výšku - tá sa pohybuje od 20 do 40 cm a závisí od hĺbky rámu postele. Ak matrace obsahujú aj lenivú penu, potom sa telu skvelo prispôsobia a dokonca sú schopné regulovať aj svoju teplotu. Tieto matrace sa označujú aj ako zdravotné matrace.
Bežné typy matracov.

    Matrace s taštičkovými pružinami
    Bonelové matrace
    Penové - molitánové matrace
    Latexové matrace
    Matrace z lenivej peny
    Gélové matrace
    Partnerské matrace
    Detské matrace

Podrobnejší popis konkrétnych typov matracov a ich vlastností nájdete v kategórii matrace a rošty nákupný poradca v článku ako si vybrať matrac.
 

Ak chceme dobrý a nerušený spánok, treba myslieť aj na výber kvalitného roštu. Inak sa nám môže stať, že aj na tom najkvalitnejšom matraci sa nám bude spať zle. Odborníci odporúčajú lamelové rošty, ktoré majú pružné upevnenie pružín, nastaviteľné lamely v oblasti bedier a dajú sa polohovať pri hlave a nohách. Najväčšie pohodlie poskytujú lamelové rošty, ktoré majú elektrické polohovanie. Zabudnúť však netreba ani na posteľný rám. Treba vziať do úvahy niekoľko faktorov. Posteľ musí byť o 20 cm väčšia, ako sme my, šírka by mala mať minimálne 80 cm. Manželská posteľ by mala byť široká 160 cm, ideálna je však 200 X 180 cm. Okolo postele by sa nám malo ľahko prejsť, preto je tam treba mať priestor od steny okolo 60 cm. Aby sa nám z postele dobre vstávalo, mala by byť od podlahy vzdialená vo výške 45 až 55 cm. Dizajnom by mala ladiť s ostatným vybavením interiéru.
 
 

Skriňa, komoda a nočné stolíky.

 Ak máme dostatok priestoru je praktické, ak si k posteli zadovážime aj nočné stolíky, kde si môžeme odložiť rozčítanú knihu, či pohár vody. Druhým dôležitým nábytkom v spálni je skriňa na odkladanie šatstva. Pri jej výbere sa treba sústrediť na veľkosť miestnosti, ale aj na to, čo všetko do nej umiestnime. Ak máme spálňu malú, ideálne je, ak si ju dáme až po strop. Ešte môžeme využiť skriňu s veľkým zrkadlom, ktoré nám opticky zväčší priestor. Mnohí siahajú aj po komode, či stolíku so zrkadlom, avšak v malom panelákovom byte sa táto možnosť stáva akýmsi luxusom. Ak však máte k dispozícii dostatok miesta, určite siahnite po týchto kusoch nábytku. Komody sa opäť vracajú k móde a navyše predstavujú vkusné a účelné miesto na uloženie drobných kúskov oblečenia. Stolík so zrkadlom zasa ocenia všetky ženy, ktoré sa pri ňom upravia v maximálnom pohodlí a nemusia pritom okupovať kúpelňu a tým uľahčia život ostatným členom rodiny.
 Farba v miestnosti zohráva taktiež dôležitú úlohu.
Voľte ju podľa veľkosti miestnosti. Svetlé farby miestnosť rozšíria, naopak tmavé ju opticky zmenšia. Uľahčite si výber nábytku a namiesto kombinovania jednotlivých kúskov voľte radšej jednu zostavu, vďaka ktorej ušetríte čas a navyše bude všetko spolu ladiť. Pri zariaďovaní spálne nesmiete zabudnúť ani na výber vhodného osvetlenia. Hlavným osvetlením by malo byť centrálne svietidlo, zabudnúť však netreba ani na ostatné svietidlá, ktoré dotvárajú atmosféru a zároveň sú skvelým pomocníkom pri čítaní kníh. V spálni preto oceníte stojacu lampu, alebo nástenné svietidlo, ktoré môže vhodne osvetľovať určitú dekoráciu v miestnosti.  
Doplnky a dekorácie.
      Neodmysliteľnou súčasťou spálne sú aj rôzne obrazy, izbové rastliny, či rôzne textílie. Ak však máme malú spálňu s dekoráciami by sme to nemali preháňať. Obrazy voľte jemné, upokojujúce, ktoré vyzdvihnú atmosféru spálne. Nebojte sa ani izbových rastlín, veď práve v spálni by mali mať svoje miesto. Obliečky, vankúše, záclony či závesy voľte podľa celkového dizajnu miestnosti.    Aj keď si možno myslíte, že zariaďovanie spálne je úplne jednoduché, nie je tomu tak. Určite nám stojí za to sa zamyslieť, aby sme sa v miestnosti cítili príjemne.
 
 

Zdieľaj článok