Bývanie v záhrade? A prečo nie?

Publikované: 30.05.2015, 15:13
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Záhrada Rss feed

Človek nebude asi nikdy spokojný. Najprv s nasadením buduje svoj dom ako dokonalý súkromný azyl, ktorý s citom vybavuje nábytkom a do detailov krášli. A napokon z neho cez francúzske dvere vyjde von, dobre sa porozhliadne a začne si v okolí príbytku vytvárať ďalší obraz pohodového bývania. Záhrada je síce nepopierateľne prírodným prostredím, ale človeku nestačí posedieť si iba na tráve, potrebuje sa uvelebiť v pohodlnom kresielku.

A tak vznikla potreba záhradného nábytku, ktorý sa obľubou i širokým sortimentom stal doslova fenoménom v oblasti zariaďovania domácich sídiel so záhradou či veľkolepo riešených bytov s terasami alebo aspoň väčšími loggiami. Tento druh nábytku našiel ešte aj iné uplatnenie – zásobuje sa ním i komerčná sféra. Imidž svojich zariadení vďaka luxusnejším typom záhradného nábytku dotvárajú hotely, reštaurácie, puby a kaviarne, ak ponúkajú aj komfort sedenia a obsluhy v exteriéri.

Od najlacnejších po luxusné

Záhradný nábytok má rôzne parametre. Záleží na vkuse a náročnosti zákazníka. Šancu vybrať si majú všetci. S prázdnou z obchodu určite neodídu tí, ktorí túžia iba po pohodlných finančne nenáročných kreslách, slnečníku a lehátku do záhrady pri chalupe. Ale spokojní budú aj tí, ktorí potrebujú nadštandard štýlu svojho života deklarovať na spoločenských párty a plánujú i v záhradnom prostredí pokračovať v charaktere exkluzívneho zariadenia, ktorým sa honosí aj interiér ich rodinnej rezidencie.

Čo práve letí?

Moderné v záhradnom nábytku sú nové druhy výpletov ako nástupcovia ratanu, ale medzi favoritov patrí aj hliníkový a kovový nábytok kombinovaný často s drevom. I tradicionalisti, ktorí nedajú dopustiť na originálne drevo, majú slušný výber, lebo si svoju pozíciu pre záujem zákazníkov stále drží. V prípade dreveného nábytku však treba rátať s pravidelnou a poctivou údržbou, aby vydržal čo najviac sezón. Ak niekto hľadá nábytok ako lásku na celý život, mal si obľúbiť trendový antikorový, ktorý je zárukou kvality i dlhej životnosti.

Výhody i slabé miesta...

... jednotlivých materiálov, respektíve podrobná informácia o nich pomáha pri výbere. Všetko závisí od vašich preferencií. Mali by ste preto poznať všetky dobré vlastnosti i riziká základných typov materiálu, z ktorých sa záhradný nábytok vyrába. Ten bude v exteriéri vystavený všetkým podobám extrémnych podmienok. V lete určite slnečným lúčom, lejaku, prachu či pôsobeniu sucha. Na zimné obdobie síce môžete presunúť veľké ratanové ležadlo aj do niektorej z izieb v dome. Ale ak nemáte k dispozícii dostatok miesta na uskladnenie všetkých veľkých kusov sezónneho nábytku, tak v zimných mesiacoch bude trpieť pod vrstvou snehu i pre mínusové teploty. Prvoplánovou podmienkou kvality je preto odolnosť a priebežná údržba, pretože drevo a všetky prírodné materiály ohrozuje mechanické poškodenie, huby a plesne, praskanie pri vysýchaní, zmena tvaru pri zvlhčení i škodlivý hmyz.

Galéria materiálov – zoznámte sa!

DREVO: Ako prírodný materiál dokáže vizuálne výborne splynúť s prostredím záhrady, no rýchlejšie odoláva času i dažďu. Platí to najmä pre smrek, agát, jaseň, brest a jelšu. Preto výrobcovia uprednostňujú pevnejšie druhy dreva ako dub a buk. No drevený nábytok bude vyžadovať vždy zvýšenú starostlivosť. Preto sa viac hodí na zastrešenú terasu alebo pod pergolu husto obrastenú popínavými rastlinami.

ŠVÉDSKA BOROVICA: Drevo pochádzajúce zo severnej časti Európy má v porovnaní so stredoeurópskou borovicou vyššiu odolnosť zapísanú v génoch, pretože v drsných podmienkach rastú stromy pomalšie a drevo je preto tvrdšie a kvalitnejšie. To sa odráža aj na trvanlivosti výrobkov.

TEAK: Tvrdé drevo zo stromov rastúcich v ázijských monzúnových lesoch s obsahom prírodných olejov je garanciou odolnosti voči vode, slnku, mrazu a dokonca i plesniam aj bez špeciálneho náteru. Na dotyk je to príjemný jednoliaty materiál, pôsobí ako navoskovaný. Pred sezónou ho však treba napúšťať teakovým olejom.

AKÁCIA: Exotické drevo dovážané z Južnej Ameriky alebo z Ázie zapôsobí jemnou štruktúrou a olivovo-šedou farebnosťou. Je síce vysoko odolné, ale bez opakovaného ochranného náteru môže v zimnom období praskať. Ako tropická drevina nepodlieha škodcom žijúcim v európskych podmienkach.

PRÍRODNÝ RATAN: Je upletený zo spracovaných a ohybných lián z tropických pralesov, ktoré si ako veľmi pevný a pritom ľahký materiál cenili už starí Egypťania. Ako esteticky zaujímavý a pôvabný prvok je vhodný aj do interiéru, ale úspech zaznamenáva i v úlohe záhradného nábytku. Jeho životnosť však znižuje striedanie teplôt a vlhkosti vzduchu, po čase sa môže začať lámať a rozpadávať. Aj pri pravidelnej údržbe získa ratan časom patinu a trochu stmavne. Existuje však aj čierny ratan, ktorého farba sa nezmení, no je menej pružný a ťažší ako jeho bledší brat.

UMELÝ RATAN: Na rozdiel od prírodného je tento nábytok vypletený umelým polyetylénovým vláknom, ktorý nepodlieha nepriazni počasia. Znáša teplotné rozdiely, má antistatické vlastnosti, odoláva dobre mechanickému poškodeniu pri záťaži, je trvácny, stálofarebný a navyše moderný. A výrazne lacnejší. V prípade oboch druhov ratanového výpletu, prírodného i umelého, je dôležitá konštrukcia kresla či pohovky – drevená má nižšiu nosnosť i výdrž ako oceľová, ktorá je však zase dosť ťažká. Najideálnejšou sa ukazuje byť hliníková.

MORSKÁ TRÁVA: Je to okrem banánových listov, cukrovej trstiny a manilského konope jeden z materiálov, ktorým sa zvykne riešiť výplet nábytkových segmentov. Morská tráva rastie v slanej vode v plytčinách morí a kombinuje sa často s masívnym drevom, napríklad z kaučuku. Trvácnosť s dobou niekoľkých desaťročí garantuje výplet silného prírodného materiálu i vrstvy ekologického laku. Pre príťažlivý dizajn sa hodí rovnako do záhrady ako aj do jedálne.

HLINÍK: Je synonymom elegancie a jeho prednosťou je ľahkosť, poradí si s ním aj dieťa. V porovnaní s kempingovým nábytkom z hliníka, obľúbeným v minulosti, ide dnes o ušľachtilejšiu verziu. Vďaka tvarovateľnosti, farebnosti a často i metalickému laku je zárukou moderného, priam dizajnovo nadčasového nábytku. Na údržbu nie je náročný. Pretože na dotyk chladí, zvykne sa na podrúčkach a sedacej časti kombinovať s hrejivými materiálmi, ako je plast, drevo alebo syntetické výplety. Ak očakávate dostatočnú pevnosť, treba hľadať kvalitnejší výrobok, ktorého steny majú hrúbku aspoň 1,2 cm, najlepšie 2 mm.

KOV: Nábytok vyrobený z oceľových profilov patrí k najpevnejším. Hrozbou môže byť znehodnotenie hrdzou, povrch sa preto na ochranu pred koróziou zvykne upravovať zinkovou vrstvou a polyesterovými práškovými farbami, ktoré materiál chránia pred UV žiarením. S dôrazom na pohodlie sa vyrábajú širšie i hlbšie kreslá. Najkvalitnejší je antikorový, ktorý však patrí k cenovo náročným výrobkom a vyhovuje skôr nadšencom pre minimalistický dizajn. Nevýhodou je chladnosť pri dotyku.

PLAST: Okrem toho, že je ľahký a dobre umývateľný, je aj skladný, čo sa hodí v mesiacoch mimo letnej sezóny. Životnosť plastového nábytku môže skrátiť nekvalitný materiál, plast by nemal obsahovať vápno a iné prísady, ktoré vlastnosti zhoršujú. Naopak kvalitný, ktorý poznáte aj podľa vyššej ceny, má povrch opatrený špeciálnou jemnou štruktúrou nanokryštálov. Dokážu brániť usadzovaniu nečistôt v póroch, takže ich ľahko odstráni prúd vody. Ak sa plast poškodí, nepomôže žiadna oprava či náter. Prasknutý či inak poškodený kus nábytku, ktorý by mohol spôsobiť aj menšie zranenie, treba vymeniť za nový.

BUŽÍRKA: Kovová konštrukcia opletená farebnými umelohmotnými páskami je sympatické retro v štýle rozhrania 50. a 60. rokov. Subtílnejšie bužírkové stoličky prinášajú do záhrady farebnosť a navyše sa ľahko udržiavajú. Stačí ich poumývať saponátovou vodou.

Prečo raňajky v tráve?

Užiť si ich môžete aj gracióznejšie. A rovnako príjemné bude aj popoludnie na záhrade so šálkou voňavej kávy a s porciou domácej bábovky. Ak si za priaznivého počasia svoj olovrant naplno vychutnáte pohodlne usadení. Možno postačí aj drevená lavica priam predurčená pre záhradnú atmosféru, alebo pár plastových stoličiek, ktoré sa vyrábajú v rôznych farbách. Všetko komplety vhodné na priateľské posedenie s nenáročným občerstvením. No ak potrebuje náročnejší zákazník reprezentatívnejší exteriérový jedálenský komplet, siahne asi skôr po zostave stola, kresiel, taburetiek a pohodlnej pohovky z ratanu, ktorá bude navyše vybavená vypletanou strieškou na ochranu pred slnečnými lúčmi.

Stoly, stoličky, kreslá

Chýbať nemôže v prvom rade stôl vyrábaný vo viacerých materiálových a veľkostných variantoch. Uplatňujú sa aj menšie stolíky, ale zákazníci najradšej volia väčší stôl rodinného typu. Aby bol aj stabilný, treba ho postaviť na rovný terén. Najlepšie na vydláždenú terasu, problémom však nemusí je ani trávnik. Aby sa do mäkkého podkladu nohy stola nezaborili, sú vybavené plastovým ukončením alebo plochým kovovým rozšírením.

Pri výbere sedacieho nábytku musíte vedieť, či vám stačia stoličky alebo sa potrebujete usadiť v komfortnejšom kresle či dokonca na pohovke. Ich pohodlie ovplyvní v prvom rade ergonomické riešenie sedákov a opierok, no pomôžu aj tapacírované vankúše. Predávajú sa v rôznych dezénoch, stačí si len vybrať. Poťah polstrovania býva vyrobený z nekrčivej textílie so špeciálnou úpravou, ktorá lepšie odoláva vlhku, vode i agresívnym lúčom. Napriek tomu ich netreba nechávať po večeri na sedačke či kresle, ale schovať do garáže či do uzatvárateľnej debny. Aj nočný dážď alebo ranná rosa či stopy po slimákoch narobia na textílii dosť galiby.

Ak nedisponujete veľkou záhradou alebo terasou, vašou prioritou bude voľba ľahko manipulovateľného nábytku, ktorý sa dá bez ťažkostí zložiť a rozložiť a pri uskladnení počas zimy nezaberie veľa miesta. A pridané kolieska uľahčia presun nábytku po nerovnom teréne. Výrobcovia zohľadňujú aj tieto požiadavky zákazníkov.

Patria tiež do záhrady

Okrem klasických zostáv na sedenie sa do prírodného prostredia hodia segmenty, ktoré by inde uplatnenie nenašli. Záhrada môže byť splnením sna o pestovaní ruží alebo zeleniny, ale zvykne byť ak synonymom relaxu a rodinnej zábavy.

K obľúbeným typom záhradného nábytku patria ležadlá. Bývajú riešené ergonomicky a umožňujú polohovanie nôh, trupu i hlavy podľa vašej ideálnej predstavy o pohodlí. Zvyknú sa vyrábať z plastu, z hliníka i z kovu kombinovaného s drôteným výpletom. Ak sa na ňom plánujete opaľovať v blízkosti bazéna, spoľahnite sa na materiály odolné voči vlhkosti, napríklad na nerez alebo plast. Ku kvalitným ležadlám patria ratanové, ktoré sú drahšie, ale dajú sa mimo letnej sezóny využiť aj ako plnohodnotný interiérový prvok v pracovni alebo vo väčšej spálni.

  • Dokonalú siestu poskytuje hojdacia sieť alebo hojdačka. A keď sa už sa pre takýto doplnok rozhodnete, tak potom radšej rovno pre veľkorysé dizajnové závesné čalúnené posedenie, ktoré poskytuje absolútny komfort pre 2 až 3 ľudí.
  • Slnečník je nevyhnutným doplnkom pri leňošení najmä v záhrade, v ktorej chýbajú vysoké a košaté stromy poskytujúce v sparných dňoch tieň. Vyššiu úroveň predstavuje markíza, ktorá výborne ochráni pred prudkým slnkom aj väčší počet stolovníkov. Praktické sú kazetové, u ktorých je textília chránená po zasunutí do kazety pred nečasom, ale aj kĺbové či výklopné. Priestor na sedenie sa zvykne zatieňovať aj textilnými pergolami, slnečnou plachtou a baldachýnmi.
  • Rodina, to sú aj deti, ktorým chcú rodičia vytvoriť na záhrade bezpečný, komfortný, ale i hravý priestor. Preto bývajú jeho súčasťou také atrakcie ako detské hojdačky, šmykľavky, preliezačky, mini pieskovisko a nábytok pre najmenších - malé kresielka so stolíkmi. Všetko z praktického a zábavne farebného plastu.
  • A napokon záhradné lampy. Čo by ste mali z večerného posedenia s priateľmi alebo večierka pri grile pri nedostatočnom osvetlení? Môžu byť nástenné, stĺpikové i zemné svietidlá vždy s LED diódami, všeobecne však platí, že vonkajšie lampy majú mať odolnosť voči atmosférickej vlhkosti. Mimoriadne praktické sú svetlá so solárnymi panelmi, ktoré akumulované slnečné žiarenie premieňajú na energiu na svietenie a preto nie sú závislé od elektrických káblov. Vhodne rozmiestnené svetlá zabezpečujú aj osvetlenie príjazdových ciest v noci či v zimnom období, keď sú krátke dni, a umocňujú aj krásu zelene, ktorá spoluvytvára architektúru záhrady.


 

Zdieľaj článok