Čím sa riadiť pri výbere detskej postieľky?

Publikované: 30.05.2015, 11:08
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Detská izba Rss feed

Pre maličké bábätka je dobré mať prenosný košík, možno aj kolísku. Ak ste skúsený a šikovný, môžete si kolísku vyrobiť sami a dokonca si ju aj vymaľovať želaným odtieňom farby. Avšak čím naše dieťatko rastie, začína loziť po štyroch, či sa púšťa do chodenia je potrebné si zadovážiť kvalitnú detskú postieľku. Už po pár mesiacoch po pôrode bude kúpa detskej postieľky nevyhnutnosťou. Preto je dobré, ak si postieľku kúpite, prípadne požičiate, avšak nikdy netreba zabudnúť na nový a kvalitný matrac a rošt.

Čo je pri detských postieľkach dôležité?

V prvom rade by nás mal zaujímať rozmer detskej postieľky. Výrobcovia ju obvykle vyrábajú v rozmeroch 120 x 60 a 140 x 70 cm, podľa rozmeru by sme si potom mali vybrať správny matrac a rošt. Zabudnúť netreba ani na bezpečnosť postieľky. Dôležité je aj to, či nie je náter na postieľke toxický, prípadne či z nej nevyčnievajú kúsky materiálu.

Nezabudnite na:

  • nastaviteľný rošt,
  • sťahovacie bočnice,
  • kolieska k postieľke, môžete ju tak ľahko presunúť podľa vašej potreby.

Konštrukcia postieľok

Ak si postieľku kupujete, dostanete montážny návod spolu s popisom jednotlivých súčiastok. Pri kúpe postieľky z bazáru ju obvykle dostanete vcelku. Pri montáži postieľky používajte iba súčiastky, ktoré vám dodal predajca postieľky. Konštrukcia postieľky je dobre premyslená a každá súčiastka má v nej svoje miesto. A vy máte istotu, že postieľka bude pre dieťa nanajvýš bezpečná.

Ak si obstaráte detskú postieľku bez nastaviteľného roštu zistíte, že je nanajvýš nepraktická. Dnes je už akousi nevyhnutnosťou. Keď je dieťa maličké, leží na samom vrchu, a vy sa k nemu nemusíte zohýnať. Neskôr rošt o niečo spustíte dolu. Veľmi praktické sú aj sťahovacie bočnice. Oceníte to najmä vtedy, keď vám drobec vyrastie a bude vedieť z postieľky vyliezť sám. Vďaka sťahovacej bočnice ľahko vymeníte posteľnú bielizeň, či jednoducho vyberiete matrac von.

Detské postieľky sú obvykle ľahké, ale manipulácia s nimi niekedy nie je jednoduchá. Zvlášť keď sú ženy tesne po pôrode a zvýšenú fyzickú aktivitu ťažšie znášajú. Postieľka navyše nebude slúžiť len na spanie, ale aj ako miesto na hranie. Nezabúdajte ani na kvalitné brzdy. Môžete sa totiž diviť, ako sa môže postieľka sama posúvať pri hre dieťaťa. Vyhnite sa mantinelom, ktoré pokrývajú boky postieľky, pretože zamedzujú prúdeniu vzduchu. Stačí, ak sú len na jednej, prípadne dvoch stranách pri hlave, či nohách dieťaťa.

Doplnky do detských postieľok.

K detským postieľkam si môžeme zakúpiť rôzne doplnky. Samozrejmosťou je matrac a plachty, ale taktiež mnoho iných vecí, ktoré si môžeme vyrobiť, alebo zakúpiť. Veľmi praktickým riešením je zatienenie postieľky pomocou záclony, vďaka nej sa totiž k drobcovi nedostane žiaden hmyz. Praktické sú aj rôzne závesné hračky, či kolotoč. Taktiež si môžete zakúpiť chrániace mantinely, aby sa dieťa neudrelo do priečok postieľky.

Čím sa riadiť pri výbere detského matracu?

Matrac by mal zaistiť čo najlepšie podmienky pre spánok nášho drobca a jeho zdravý vývoj. Nemal by byť tvrdý, ani mäkký, niečo medzi tým. Telo bábätka by sa do matracu nemalo zaboriť, ale taktiež by jeho povrch nemal byť veľmi tvrdý. Inými slovami matrac má byť pevný, ale nie príliš tvrdý.

Matrac musí byť priedušný, aby sa dieťaťu dobre dýchalo, často totiž spávajú v nevysvetliteľných a často komických polohách - napr. tak, že majú hlávku zaborenú do matracu. Dobrá priedušnosť zabráni aj prehrievaniu dieťaťa. Zabudnite na matrace, ktoré obsahujú plastové doplnky, napr. plastový chránič. Práve on zabraňuje matracu dýchať, je nepriepustný nielen tekutinám, ale aj vzduchu. Najlepšie sú priedušné chrániče matracu. Radšej si kúpte lacnejšiu postieľku, ale investujte do kvalitného matracu!

Pre každé dieťa kúpte nový matrac, nedovoľte, aby jedno dieťa dedilo matrac po druhom. Spolu s ním mu totiž odovzdáte aj hromadiace sa roztoče! Nezabúdajte, že kvalitné matrace stoja niečo stoja. Vybrať si môžete z molitanových, kokosových, pružinových, kombináciu jednotlivých materiálov, antialergénne matrace, alebo obojstranné - využiteľné podľa ročného obdobia. Veľmi praktické sú snímateľné poťahy, ktoré sa dajú jednoducho vyprať. Veľmi dobrý je aj chránič matracu, ktoré ho ochráni pred pocikaním bábätka, či nejakým iným ušpinením. Ideálne prestieradlá do postieľky sú vyrobené z froté materiálov, krepových a mnoho ďalších.

Aká posteľná bielizeň je najlepšia pre našich drobcov?

  • Jednoznačne bavlna! Je totiž príjemná na dotyk, mäkká, jemná, priedušná, jednoducho sa udržiava, je odolná a má dlhú životnosť. Pre alergikov je vhodnejšia priedušná biobavlna.
  • Ak siahnete po flanelových materiáloch, ktoré sa tiež vyrábajú z bavlny, po zime ich radšej vymeňte, pretože nie sú dostatočne priedušné. V zime totiž príjemne hrejú, avšak v lete to nie je príliš ideálne. Mäkký a hebký flanel netreba žehliť.
  • Ďalším materiálom je krep - je to zvrásnená tkanina, ktorá sa nemusí žehliť a skvelo saje pot.
  • Mnoho z nás siaha aj po tradičnom plátne. Je lesklý, nanajvýš pevný, dobre sa perie a navyše častejším praním aj mäkne.
  • Po kúpe novej látky ju nezabudnite vyprať a taktiež sa vyhnite umelým materiálom.

Zdieľaj článok