Čistenie-ošetrovanie nábytku

Publikované: 16.07.2015, 10:04
Categórie: Blog Rss feed

Aby si nábytok zachoval svoje prirodzené vlastnosti čo najdlhšiu dobu vyžaduje si primeranú starostlivosť. Pri umiestňovaní nábytku je nutné dbať na zásadu: neumiestňujte nábytok blízko k zdrojom tepla ako sú ohrievače, alebo radiátory, alebo priamemu slnečnému žiareniu. Na nábytok pôsobia tieto vplyvy stratou zafarbenia- nábytok vybledne. Životnosť nábytku tiež ovplyvňuje vlhkosť v miestnosti. Pri čistení väčšiny druhov materiálov je najideálnejším čistiacim prostriedkom vlhčená handrička. Chemické prípravky používajte len v situáciách pri vážnejšom znečistení.

Masív a Dýha

Na ošetrenie povrchov s lakovanou úpravou používame čistú vlhčenú mäkkú handričku. Vodu treba používať v malom množstve (len jemne navlhčiť). Po vyleštení je nutné povrch vysušiť. Na doleštenie môžeme použiť aj chemický prípravok špeciálne určený pre lakovaný povrch. Prípravok nanášame na čistú suchú handričku a následne na nábytok. Pri vážnejšom znečistení môžeme rovnako použiť chemický prípravok, učený na čistenie nábytku s lakovanou povrchovou úpravou pre všetky druhy lakov. Na lakované povrchy nikdy nepoužívame dráždivé rozpúšťadlá alebo iné chemické prípravky ktoré by mohli poškodiť lak.

dýha_nábytok nábytok z masívu

Laminovaná, alebo fóliovaná drevotrieska

Na nábytok s povrchovou úpravou laminovaním, alebo fóliovaním je najideálnejšie používať len mäkkú  vlhčenú handričku, následne utrieť do sucha, aby nábytok neostával navlhčený dlhú dobu. To by mohlo poškodiť maeriál, hlavne pri menej kvalitných povrchových úpravách. Na mastné fľaky, alebo iné viditeľné nečistoty použite kvapku kuchynského saponátu- jari s vodou. Je to veľmi účinný odmasťovací prostriedok a nepôsobí až tak agresívne. Na doleštenie môžeme použiť leštiace prípravky určený pre príslušnú povrchovú úpravu nábytku. V žiadnom prípade nepoužívame prchavé chemické prostriedky.

laminovaná drevotrieska

Kov, sklo, plast

Nábytok z týchto materiálov čistíme prevažne suchou handričkou. Môžeme použiť aj vlhčenú handričku vo vlažnej vode. Pri väčšom znečistení, alebo zamastení použite chemické prípravky presne určené na daný typ materiálu. Vyhýbajte sa používaniu univerzálnych čistiacich prostriedkov, alebo iných dráždivých chemických látok.

  kovový nábytok

Koža

Koža je exkluzívny materiál z ktorého sa vyrába nbytok ako: sedacie súpravy, manželské čalúnené postele kreslá a stoličky. Svoj prirodzený vzhľad si zachová dlhodobo len pri správnej údržbe. Aby sme zabránili vyblednutiu farieb na koži je nutné umiestniť kožený nábytok v dostatočnej vzdialenosti od priameho svetla, alebo tepelného zdroja. Na čistenie nikdy nepoužívajte chemické, alebo bežné univerzálne čistiace prostriedky. Tie by mohli kožu závažne poškodiť. Rovnako nepriaznivo pôsobí na kožu aj obyčajná voda, preto pri čistení nikdy nepoužívajte mokrú handričku, ale len jemne vlhčenú. Ideálne je pri bežnom čistení používať len vysávač s kefovou násadkou, alebo suchú handru. V prípade potreby použite jemne vlhčenú handričku, ktorá môže byť navlhčená v mydlovom roztoku. Prípadné škvrny a znečistenia ihneď odstránte,  následne to miesto vysušte servítkou. Akonáhle koža absorbuje rozliatu tekutinu, môže byť škvrna trvalá. Na kožu nikdy neukladajte noviny. Novinové farbivo by mohlo zafarbiť povrch sedačky natrvalo. Každé 2 až 4 mesiace je ideálne ošetriť kožený nábytok špeciálnymi prípravkami určenými pre kožu. Zachová sa tým mäkkosť materiálu a atraktívny vzhľad nábytku.

Umelá koža

Na umelej koži odstraňujeme prach pomocou vysávača s kefovým nádstavcom. Pri pravidelnom čistení môžeme použiť aj vlhčenú handričku. Ak potrebujete odstrániť mastné škvrny použite mydlový roztok. Povrch ekokože následne vysušte. Nedoporučuje sa používať žiadne bežné chemické prípravky alebo agresívne látky. Ekokoža je syntetická látka, ktorá by sa mohla vážne poškodiť v styku s inou dráždivou chemickou látkou.

ekokoža

Textilné látky

Nečistoty a prach zo všetkých druhov poťahových látok odstraňujeme vysávačom, alebo mäkkou kefkou. Pri väčšom znečistení použite tepovací chemický prostriedok, pričom dbajte na presný návod použitia. Ďalšia možnosť je prenajatie tepovacieho stroja, ktorý si najlepšie poradí so špinou na poťahových látkach. Textíliu je takisto dobré chrániť slnečnému žiareniu, tým predídeme ich vyblednutiu. Na trhu existujú prípravky, ktoré sa používajú ako prevencia proti vzniku škvŕn a prenikaniu nečistôt do textílie.

calunicke latky

Ratan

Prach z ratanového nábytku odstraňujeme vysávačom s kefkovým nadstavcom, mäkkou kefkou, alebo jemnou handrou. Aby ste ratanový nábytok oživili a dodali mu lesk, je možné použiť bežné čistiace prostriedky určené na použitie lakovaného povrchu. Nikdy nečistíme dráždivými a prchavými chemickými látkami. Tie by mohli spôsobiť poškodenie povrchovej úpravy. Čalúnené časti ratanového nábytku udržiavame ako ostatné čalúnícke látky. Ratanový nábytok nie je dobré zaťažovať bez sedákov, alebo inak nadmerne zaťažovať výplet. Po letnej sezóne je dobré ho aspoň 1x za rok dôkladnejšie ošetriť. Odreté miesta jemne prešmirgľujte a natrite farbou, alebo moridlom v rovnakom odtieni, následne prelakujte bezfarebným ochranným lakom. Ak sa vyskytli miesta, kde je ratan uvoľnený, snažíme sa ho opatrne stiahnuť a prilepiť. Takisto môžeme tieto miesta natrieť ochranným lakom. Počas zimy uskladňujeme nábytok v nie príliš vykurovaných a ani príliš chladných priestoroch s optimálnou vlhkosťou.

ratanový nábytok

Matrace

Dôležité je matrac umiestniť na lamelový rošt, nie na rovnú plošinu. Umožníme tým dostatočnú cirkuláciu vzduchu a zabraňujeme vzniku roztočov. Matrace sa snažíme počas dňa nechať odkryté, kvôli dostatočnému vetraniu. Minimálne 1x za mesiac je dobré matrac povysávať. Pravidelné vysávanie takisto zabraňuje vzniku roztočov. Väčšia matracov sú vybavené poťahom, ktorý je možné zložiť a vyprať v práčke. Pokiaľ poťah nie je nadmerne špinavý je ideálne oprať ho aspoň 1x za 3 mesiace. Pokiaľ matrac neumožňuje zloženie a opratie v práčke, vážnejšie nečistoty odstraňujeme ako pri poťahových látkach.

Zdieľaj článok