Dokonalý pocit iba v dokonalej spálni

Publikované: 30.05.2015, 14:15
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- spálne Rss feed

Spálňa je výnimočný priestor, v ktorom snívate, oddychujete a zbierate sily pre život každodenný. Nikto preto asi nebude spochybňovať dôležitosť tejto časti interiéru, v ktorej trávi denne asi tretinu svojho času. Ak navyše predstavuje intímny sektor, v ktorom sa vyriešia a urovnajú aj mnohé partnerské konflikty a nedorozumenia. Je to jednoducho svätyňa, ktorá si zaslúži vašu oprávnenú pozornosť.

 

Niekomu stačí bežná posteľ a skriňa, dokonca mu neprekážajú nesúrodé kusy nábytku, veď návštevy si do spálne nevodí. Iný pre pocit príjemnej spálňovej atmosféry potrebuje viac. Pohodový interiér, ktorý poskytuje výborné podmienky pre zdravý spánok a tiež dostatok priestoru pre uloženie bytových textílií či osobného oblečenia majiteľov. No a poniektorí posúvajú nároky ešte ďalej, pretože sa nechcú vzdať svojej predstavy a trvajú na esteticky vyváženom priestore, ktorý zabezpečuje nielen základné potreby, ale je aj garantom vizuálneho zážitku. Takéto požiadavky spĺňajú kompletné zostavy do spálne, ktoré sú poskladané zo všetkých základných i nadštandardných segmentov pre možnosť individuálneho výberu. Všetci síce potrebujú to isté, pretože žijú vďaka biologickým potrebám i pravidelnému pohybu zemegule rovnakým každodenným rytmom, ale každý to chce inak. Sortiment flexibilných spálňových súprav, ktoré trh ponúka, slobodnú voľbu umožňuje. K tej ideálnej pomôže aj rada odborníka, ktorú poskytuje každý kvalitný predajca.

 

Čo je gruntom..

... a byť musí? V prvom rade potrebujete posteľ a navyše pohodlnú, v ktorej absolvujete dokonalý oddych po hektickom dni naplnenom povinnosťami v práci, v domácnosti i pre členov rodiny. Zabezpečí ho rám, latkové alebo lamelové rošty a kvalitný matrac, vďaka ktorému si ušetríte bolesti chrbta. Na výber je aj čalúnený typ postele, ktorého súčasťou je veľký úložný priestor. Ako mohutnejší kus nábytku pôsobí trochu ťažkopádnejšie. Pre milovníkov minimalistického štýlu sú vhodnejšie postele na nožičkách, ktoré sú reprezentantom trendu vzdušnosti a odľahčenia.

Posteľ je síce kus nábytku, ale nechýba jej romantický prvok. Dokáže sa totiž postarať o harmóniu duše vďaka garancie fyzickej pohody. Zdravý a plnohodnotný spánok bez rušivých prvkov však zaručí len posteľ, ktorá zodpovedá základným parametrom.

    Bežná dĺžka postele je 200 cm, u vyšších ľudí treba objednať dlhší model, rátať treba vždy aspoň s 20 centimetrovou rezervou.
    Minimálna šírka jednolôžka je 90 cm, dvojlôžka sa vyrábajú v šírke od 120 cm, väčšie pohodlie obom partnerom však zabezpečia postele široké 160 až 180 cm.
    Aj výška postele je dôležitá. Štandardná sa pohybuje od 45 do 60 cm, vyššia je vhodná pre starších ľudí alebo tých, ktoré majú pohybové obmedzenia. Lôžko nižšie ako 30 cm sa neodporúča jednak pre fyzicky náročnejšie vstávanie a tiež pre prúdenie studenšieho vzduchu.
    Aj umiestnenie postele v miestnosti má svoje pravidlá. Pre bezproblémový pohyb treba rátať s rezervou 50 až 70 cm po bokoch i v oblasti nôh. A má byť dodržaná aj dostatočná vzdialenosť od vykurovacích telies a od okna.

K základnej výbave spálne patrí šatníková skriňa s dostatočným úložným priestorom na uschovanie osobného oblečenia, ale i posteľných obliečok a uterákov. Skrine majú sofistikovane vyriešený systém políc, zásuviek i vešiakovej časti, do ktorých sa dajú ešte zakúpiť prídavné prvky na jednoduchšie organizovanie šatstva. Vítanou v spálni je aj komoda so zásuvkami, vhodná na ukladanie bielizne a módnych doplnkov.

Špeciálnou kapitolou sú nočné stolíky, ktoré uľahčujú bežné aktivity pred spánkom. Slúžia na odkladanie hodiniek, okuliarov či knihy a zvyčajne na ňom nechýba pohár vody, lieky, malá lampička a inteligentný budík, ktorý zobúdza šetrne relaxačnou hudbou alebo odtieňmi mäkkého svetla. Účelnejšie sú nočné stolíky so zásuvkami, do ktorých sa zmestí množstvo menších predmetov.

 

Čo je pridanou hodnotou...

... a byť môže? Bežne stačí pevný rám postele a dobrý matrac, ale výhodou je...

    ...čelo, ktoré má šancu byť dominantným prvkom spálne. Zároveň uľahčuje polohu pri čítaní a chráni stenu pred znečistením a odretím. Čelo býva drevené, kovové, textilné či kožené.
    Cení sa aj úložný priestor vnútri vyklápacej postele na ukladanie sezónneho šatstva i športových potrieb alebo zakomponovanie poličky na knihy či drobné predmety do bočných stien postele. Hodia sa najmä v prípade, že v spálni nie je dostatok priestoru na umiestnenie nočných stolíkov. A bonusom je aj možnosť polohovania postele v oblasti hlavy, táto funkcia poskytuje väčší komfort pri čítaní.
    Ak máte väčšiu spálňu, môžete k nohám postele postaviť čalúnenú lavicu alebo štýlovú truhlu, ktorá sa zahrá na perinák či úschovňu obliečok na periny a náhradných vankúšov. Odkladací priestor znásobíte aj niekoľkými skladacími papierovými škatuľami s dekoratívnym dezénom. Alebo si zaobstarajte starožitný bielizník či úzky šifoniér s množstvom zásuviek, ktorý dodá spálni romantický výraz. Prínosom sú aj prútené doplnky, pestrý sortiment košíkov, košov a dóz na uloženie malých predmetov, ktorými môžete vyplniť prázdne miesta na dlážke alebo ich postaviť v peknom zástupe na skriňu.
    Textílie bývajú výrazným prvkom, ktorý ovplyvňujú charakter miestnosti. Môžu to byť obliečky na periny s romantickými alebo veselými motívmi alebo veľkoplošná deka či prikrývka v štýle patchworku, ktorá chráni zastlané vankúše a paplóny a dokáže aj vďaka výberu výrazného dezénu zmeniť atmosféru izby. Podčiarknu ju vhodne farebne zladené dekoratívne vankúše. Zo zdravotného hľadiska sa odporúčajú najmä materiály s protialergickou úpravou, ktoré sa dajú ľahko udržiavať. K bytovým textíliám patria aj koberce, ktoré oteplia interiér a spríjemňujú chôdzu. V moderných interiéroch s drevenou alebo laminátovou podlahou stačia kusové položené pred posteľou, ktoré sa dajú bez problémov udržiavať. Pre možnosť šmyku či iného úrazu je lepšie umiestniť pod koberec protišmykovú mriežku.
    Zaujímavým prvkom môže byť kozub, ktorý sála teplo i evokuje domácku atmosféru. Ak nežijete v dome, úlohy sa rovnako dobre zhostí aj elektrická verzia krbu.
    Ženy sa pre kontrolu svojho vzhľadu určite nezaobídu bez zrkadla, ktoré by však podľa princípov feng šuej malo zostať ako súčasť vnútornej časti dverí skrine čiastočne ukryté. Benefitom, ktorý ocení každá parádnica, je vlastný toaletný stolík s taburetkou, ktorý si vyžaduje trochu väčší priestor, než spálne panelákového typu zvyčajne poskytujú.
    Police nad posteľou, vhodné obrazy, zarámované fotografie alebo tapety v podobe veľkoplošných maľovaných prvkov sú už vecou estetického cítenia majiteľov a užívateľov interiéru a ich potreby vnášať do každodenného života aj prvky umenia. Rovnakú úlohu majú aj drobné dekorácie ako soška, medená karafa, kamene či sviečky, ktoré ešte dorozprávajú príbeh vašej spálne i vás samotných.
    Ak ste milovníkmi prírody a potrpíte si na živú zeleň v interiéri, pre spálňu si zvoľte orchideu alebo broméliu, ktoré sa postarajú o dostatok kyslíka.

Pri výbere všetkých doplnkov sa vrelo odporúča dodržať mieru podľa pravidla, že menej je vždy viac. Nie je vítané zaplniť priestor množstvom predmetov, o ktoré potom často zavadíte a ktoré vás budú obmedzovať v priestore či v pohodlí a v konečnom dôsledku rozčuľovať. Negatívne emócie sú to posledné, čo by ste v spálni mali pociťovať.

 

Čo je zbytočne navyše...

..... a vôbec by nemalo byť? Absolútny zákaz v spálni by mala mať akákoľvek elektronika, či už mobil a walkman položený na nočnom stolíku alebo zdroje svetelných kontroliek. Dokonca by sa do spálne nemal umiestňovať televízor a už vôbec nie počítač. Ak ste nenašli iné vhodné miesto pre pracovný kút alebo sa nechcete vzdať sledovania televíznych programov z postele, zariadenia treba na noc zakryť špeciálnym obalom alebo ich od postele opticky izolovať parapetom či inou variabilnou priečkou. Najmä kvôli negatívnemu vplyvu elektrosmogu čiže škodlivých elektromagnetických vĺn. Neželané sú aj zdroje hluku a pohybu ako silne tikajúce hodiny či zvonkohra a plávajúce rybičky v akváriu. A priam rizikovým môže byť spánok pod obrovským lustrom alebo pod poličkou, na ktorej sú umiestnené ťažké publikácie alebo súpravy skla.

 

Materiál je vec osobného vkusu

Pri výbere konkrétnej zostavy každého určite zaujíma veľkosť i ostatné parametre nábytku, ale záujem zákazníka sa odvíja pochopiteľne v prvom rade od jeho vkusu. Okrem praktickosti rozhoduje aj odtieň a charakter materiálu. Niekomu imponujú tmavšie druhy dreva, iný preferuje biely laminát alebo typický prírodný imidž masívu, konkrétne často používanej borovice a smreka, ktoré evokujú vidiecky štýl. Do spálne sa odporúčajú skôr svetlejšie odtiene a keď už  niekto trvá na tmavo namorenom orechovom či čerešňovom dreve, tak radšej v kombinácii so svetlými prvkami, ktoré nábytok vizuálne odľahčujú. Svetlé drevá ako dub alebo kanadský javor podobnú podporu nepotrebujú, sami dokážu priestor opticky zväčšiť. A postarajú sa aj o útulnú atmosféru interiéru.

Z doplnkových sú trendy kovy alebo materiály s kovovým leskom, najmä medeným, ktoré sa vracajú do interiéru v podobe nábytkových dekoratívnych prvkov, hlavne úchytiek, ale aj ako súčasť svietidiel či kľučiek. A in sú aj doplnky so zlatým a strieborným kovovým efektom, ktoré dodávajú priestoru luxusný imidž.

 

Zóna perfektného relaxu

Chcete získať priestor, v ktorom si dokážete naozaj oddýchnuť? Na toto ťažiskové poslanie treba myslieť už pri výbere spálne v rámci celkového rozmiestnenia izieb v byte alebo v dome. Základnou podmienkou úspechu je správne lokalizovanie oázy pokoja. Hlavne by mala byť zariadená v priestore „ďaleko od hlučného davu“, ktorý môže spánok rušiť. Frekventovaná ulica, tenisové kurty alebo nočný bar pod oknami nebude to pravé orechové.  Ak chcete dodržať súlad s biologickými hodinami, odporúča sa orientácia na východnú stranu, aby ste vstávali spolu so slnkom. Nevadí ani západná strana, pri ktorej však treba rátať s nadmerným vyhriatím miestnosti slnečnými lúčmi počas letných mesiacov. Ak je spálňa orientovaná na severnú stranu, treba ju otepliť textíliami hrejivými farbami. Osvedčila sa najmä bordová, marhuľová, oranžová a škoricová. A čo všetko sa ešte podpisuje pod dokonalosť spálne?

PORIADOK: Ak máte k dispozícii veľkopriestorovú skriňu, nič nebráni tomu, aby ste dokázali udržať poriadok v miestnosti bez veľkých ťažkostí. A hoci si denne zvyknete uložiť osobné oblečenie na vešiaky a do políc, občas alebo i častejšie sa tu vyskytujú predmety, ktoré narúšajú harmonický vzhľad spálne. Napríklad kopa čistej, ale nevyžehlenej bielizne, žehliaca doska operatívne opretá o stenu, rozložený steper alebo celá plejáda kozmetických prípravkov na komode, ktoré patria skôr do kúpeľne.

SVETLO: Miestnosť potrebuje aj umelé centrálne osvetlenie. Nemalo by byť ostré, ale vďaka správne tienenému zdroju rozptýlené a mäkké. Dôležité sú aj doplnkové svetelné zdroje – lampičky na nočných stolíkoch, stojaca lampa s príjemným svetlom v prázdnom kúte alebo bodové svetlá, ktoré upozorňujú na zaujímavú dekoráciu či obraz. A na vrchnú dosku skrine sa pre lepšie osvietenie jej útrob môže nainštalovať lišta s LED diódami. Dôležité je umiestniť všetky vypínače tak, aby boli ľahko dostupné a pri posteli doslova na dosah ruky. Počas dňa a najmä slnečného počasia je podstatná otázka zatemnenia. Zabezpečia ho závesy a ešte lepšie kvalitné vonkajšie a vnútorné žalúzie, či už horizontálne alebo vertikálne.

TEPLOTA: Pre hlboký a ničím nerušený spánok je lepšia nižšia teplota než v iných častiach domácnosti. Odporúča sa najviac 18 až 20 stupňov, čo zodpovedá aj zdravému štýlu života, ku ktorému patrí otužovanie a posilňovanie imunity a odolnosti voči infekciám. Vlhkosť by sa mala pohybovať okolo 45 až 55 percent. Dôležité je aj pravidelné a dostatočné vetranie miestnosti.

FARBY: Všeobecne platí, že tmavé farby priestor pohlcujú a svetlé ho prevzdušnia. Do spálne sa odporúčajú bledé odtiene hnedej, najmä piesková, zlatohnedá či farby vlašského orecha. V jemných pastelových i v príjemnej zelenej budete lepšie relaxovať, červená je farbou vášne. Sivou a bielou nič nepokazíte, ale sú fádne. Treba ich, rovnako ako modrú, ktorá upokojuje, oživiť oranžovou či teplou žltou. No opatrne, netreba to preháňať, pretože príliš veľa farebných doplnkov narúša pokojnú atmosféru spálne.

VÔŇA: Podľa princípov aromaterapie dokážu vône aj liečiť a minimálne vytvoriť pohodové prostredie. V spálni by sa však nemali používať orientálne vonné tyčinky, ktoré bývajú zdrojom často až agresívnej arómy. Pre upokojenie zmyslov si stačí dať na tanierik šupky z pomaranča alebo z mandarínky, prípadne pár koliesok citrónu a nasypať trochu mäty či kúsky cédrového dreva. Zaspať vám pomôže vôňa majoránu, harmančeka alebo levandule.

 

Zdieľaj článok