Izba pre školáčika

Publikované: 30.05.2015, 10:50
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Detská izba Rss feed

Budúci prváci a školáci majú iné nároky na zariadenie v detskej izbe, ako mladšie deti. Okrem miesta na hranie im musíte vyčleniť miesto na učenie, ktoré počas roka značne využijú. Detská izba by sa mala meniť zhruba každých šesť rokov. Istým medzníkom je, keď naše dieťa ide prvýkrát do školy a taktiež keď odchádza na strednú školu a stáva sa z neho študent.

Ako by mala byť zariadená izba pre nášho školáčika?

Budúci prváci a školáci majú iné nároky na zariadenie v detskej izbe, ako mladšie deti. Okrem miesta na hranie im musíte vyčleniť miesto na učenie, ktoré počas roka značne využijú. Detská izba by sa mala meniť zhruba každých šesť rokov. Istým medzníkom je, keď naše dieťa ide prvýkrát do školy a taktiež keď odchádza na strednú školu a stáva sa z neho študent. Malí školáci ešte potrebujú izbu, ktorá zahŕňa miesto na hranie, ktoré je prepojené s miestom na učenie. Naopak starší študenti už majú svoj štýl, individualitu, záujmy a koníčky. Či máte doma maličkého prváčika, alebo stredoškoláka usporiadanie izby by ste mali s nimi prekonzultovať. Je veľmi dôležité, aby sa mu priestor páčil a celkové ladenie miestnosti spadalo do jeho vkusu. Prv, ako sa pustíme do zariaďovania detskej izby, musíme si položiť niekoľko jednoduchých otázok. Bude si mať kam dieťa uložiť veci o nejaké tri, štyri roky? Bude sa mu vybraný nábytok páčiť aj o päť rokov? Nebudú mu vadiť farby na nábytku? Máte doma nábytok, ktorý sa dá prestavovať, výškovo meniť, alebo si budete musieť o pár rokov kupovať nový?

Najprv sa pusťme do podlahy.

Malé deti sa na zemi hrávajú často, avšak s pribúdajúcimi rôčkami bude takýchto chvíľ čoraz menej. Ak budeme robiť rozsiahlejšiu rekonštrukciu, je dobré zvoliť si správnu podlahovú krytinu.

  • Materiál, ako vinyl je skvelým riešením pre podlahu v detskej izbe. Podlahy sú 100 %-tne vodotesné. Ak sa ušpiní, stačí ju utrieť jemne navlhčenou handričkou. Tento materiál je farebne stály, navyše nevysychá, je pružný, pevný, odolný voči oderu, pocitovo teplý a jednoduchý na údržbu. Taktiež tlmí zvuk. Dokáže skvelo imitovať drevo a nie je cenovo náročný.
  • Ďalšou variantov podlahovej krytiny je prírodné linoleum, ktoré je vhodné pre staršie deti. Je príjemné na dotyk, vyrába sa v antibakteriálnom prevedení a dizajnovo je veľmi zaujímavou podlahovou krytinou. Môže sa skladať do zaujímavých farebných štvorcov, pásov, no nie je problém si dať zhotoviť akýkoľvek obraz, ornament, či dekór, čo určite ocení nejedno kreatívne dieťa.
  • Ak si vyberieme korok, taktiež nespravíme chybu. Je mäkký, teplý, pružný a voda, ktorá sa na podlahu vyleje sa nevsiakne dovnútra. Ostane v podobe kvapiek na povrchu podlahy. Nesprávnou voľbou je laminátová plávajúca podlaha, pretože je chladná, pri chôdzi je hlučná a navyše ju môžeme jednoducho poškodiť pri páde ostrého predmetu.
  • Opatrní by sme mali byť aj pri kúpe drevenej podlahy, ktorá je síce krajšia a drahšia, ale na mäkšom type dreva bude vidieť každá ryha, navyše je chúlostivá na vlhko a škvrny.
  • Ak rozmýšľate nad kúpou koberca, zadovážte si kusový s protišmykovou podložkou, ktorý umiestnite blízko postele, alebo na plochu, kde sa dieťa hrá.

Pohrajte sa s farbami na stenu, izba dostane správny šmrnc.

S farbou sa oplatí pohrať, izba sa zútulní a pomôže zvýrazniť tvar nábytku. Dajte však pozor na farebnú sýtosť a radšej sa prikloňte k pastelovým farbám, pretože hračky, knižky a pomôcky pre deti sú aj tak dosť pestré. Skôr, ako si zvolíte farebný odtieň miestnosti, musíte vopred vedieť farbu nábytku. Ideálne je, ak je nábytok biely, prípadne drevený, vyzerá to totiž decentne. Ak chceme farebný nábytok, potom by sme si mali zvoliť decentnejšiu farbu steny. Môžete využiť aj tapety, či fototapety, vďaka ktorým zvýrazníte určitú časť steny. Pre malého školáka je ideálnym riešením stena, ktorá sa premení na písaciu tabuľu. Je to umývateľná stena, na ktorú môžu pomocou špeciálnych farieb skúšať písmená, čísla a všetko to, čo sa v škole naučí.

Zariadenie do detskej izby si dôkladne premyslite.

Do izby pre malé deti sa oplatí investovať, prílišné šetrenie sa tu neodporúča. Pri zariaďovaní izby si môžete zvoliť nábytok na mieru, alebo sa rozhodnúť pre kúpu zostavy a  pomocou niekoľkých dekoratívnych kúskov miestnosť oživiť. Ak sa rozhodnete detskú izbu zariaďovať sami, musíte sa riadiť týmto pravidlom.

Detská izba sa má skladať z troch zón

  1. miesto pre prácu
  2. miesto pre odpočinok
  3. miesto pre hry

Pokojne si nakreslite pôdorys miestnosti a pracujte s miestom, kde je dostatok denného svetla, zvoľte vhodné miesto na spanie, určite správne miesto na hranie a prípadne návštevy kamarátov, ktorí sa prídu k dieťaťu pohrať. Pritom zohľadnite výber vhodnej skrine, do ktorej umiestnite šatstvo, športové potreby, hry a pod. Nesmiete zabudnúť ani na police, knižnicu, miesto pre hračky a potreby na maľovanie. Dostatok úložného priestoru je totiž na nezaplatenie.

Čo ak máme doma dve deti?

Spolužitie dvoch detí môže byť niekedy veľkým bojom, zvlášť ak je medzi nimi 5 a viac ročný rozdiel, sú rôzneho pohlavia, alebo majú iné záujmy a koníčky. Ak však nie je iná možnosť, musíte im vytvoriť dostatočne veľký priestor, v ktorom sa môžu realizovať obidve deti rovnako.

Do izby sa musia vmestiť dve postele, dva pracovné stoly a dve stoličky. Knižnicu a skriňu môžu mať deti spoločné. Menší priestor môžeme doplniť sedacími vakmi, v ktorých môžu deti čítať knihu, oddychovať, prípadne rozprávať sa.e

Izbu pre dve deti radšej vybavte neutrálnymi farbami skríň a nábytku, aby si každé dieťa mohlo dotvoriť svoju zónu, zabývať sa a mať pocit svojho súkromia. Uprednostnite skladací nábytok, ktorý je variabilný, ľahko sa presúva, je nadčasový, rastie spolu s dieťaťom a nezabudnite ani na kvalitné prevedenie nábytku.

Ak disponujete malým priestorom,

pre dve deti stačí, ak ho správne využijete. Častým riešením je kúpa poschodovej postele, ktorú však odborníci neodporúčajú. Hore je totiž teplý vzduch a často môže dôjsť k úrazom detí pri hre. Lepšie riešenie je kúpa vysúvacej postele, ktorú jednoducho vysunieme a taktiež vsunieme do druhej postele. Taktiež si môžeme zabezpečiť vyvýšené postele, ktoré nie sú príliš vysoko a dole je dostatok miesta na písací stôl, alebo miesto na hranie.

Veľmi praktické je, ak si zaobstaráme kvalitný nábytok, ktorý rastie spolu s dieťaťom. Sústredenosť pri učení totiž ovplyvňuje aj správna výška stolu, ktorá by sa mala pri deťoch pohybovať od 50 do 75 cm. Dĺžka stolu by mala mať 140 a pokojne aj viac cm, veď nezabúdajte s koľkými pomôckami školák pracuje. Hĺbka stolu by mala mať 80 a viac cm, treba predpokladať, že neskôr budú deti musieť pracovať s počítačom.

Stoličky by mali byť ergonomicky tvarovateľné, mali by mať výškovo nastaviteľnú opierku chrbta, tá musí byť spevnená v bedrovej časti, príjemné je ak sa dá aj trochu zakloniť, najmä pre chvíle relaxu. Aj podrúčky stoličky by mali byť nastaviteľné - dieťa má mať ruky v pravom uhli, taktiež možnosť nastavenia sedačky by malo byť samozrejmosťou. Sedačka by nemala tlačiť na prednej hrane, mala by byť zaoblená a mierne klopená smerom vpred. Pri pracovnej stoličke sa sústreďte aj na jej materiál, či je príjemný na dotyk, priedušný a nenáročný na udržiavanie. Pre deti sú vhodné ľahko čistiteľné textílie, alebo elastická sieťovina, ktorá je priedušná.

Akú skriňu si zvoliť do detskej izby?

Skrine do detských izieb vyrábajú výrobcovia, ako súčasť detských stien, alebo si ich môžete zakúpiť samostatne. Jedná sa o nábytok, ktorý slúži deťom a práve preto by sme mali dbať na zvýšenú bezpečnosť a kvalitu nábytku.

Odporúčané sú najmä skrine z masívu, ktoré sú ošetrené špeciálnym lakom, ktorý chráni nábytok pred mechanickým poškodením. Ak skriňa nie je stabilná, odporúčame vám ju primontovať k stene, prípadne ju upevniť iným spôsobom. Skrine majú mať dostatok úložného miesta a šuplíky na odloženie spodnej bielizne. Dizajn skrine by mal ladiť s ostatným nábytkom v miestnosti.

Veľmi zaujímavo a zároveň celistvo vyzerajú domácnosti, kde sú v rovnakom štýle skrine dospelákov a detí. Skrine detí môžu byť o čosi menšie. Nezabúdajte ani na fakt, že vaša ratolesť čochvíľa vyrastie, preto motívy animovaných postavičiek na skriniach nie sú ideálnym riešením. Preto kúpte skriňu, ktorá poslúži vášmu dieťaťu aj na strednej škole.

Ponuka skríň do detskej izby z domnabytku.sk

Ponúkame skrine z laminátovej, alebo dýhovanej drevotriesky, v rôznych odtieňoch farieb. Môžete si zvoliť skriňu so zásuvkami, regálmi, či rohové prevedenie. Ak vám nevyhovuje materiál, akým je drevotrieska, môžete si zvoliť prírodný materiál - masív. Skrine sú so zásuvkami, prípadne bez nich, môžu byť jedno, dvoj, či trojdverové. Môžete si vybrať z troch druhov morenia. V ponuke sú skrine z bukového, dubového a borovicového dreva.

Zdieľaj článok