Kancelária, ktorá napĺňa ambície

Publikované: 30.05.2015, 12:12
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Kancelársky nábytok Rss feed

Práca šľachtí človeka.

Na túto pravdu sa občas akosi zabúda. Mnohí ju možno vnímajú skôr ako balvan, ktorý ich tlačí k zemi. Ale činnosť, ktorá baví a tým aj povznáša, dokáže ľudsky i profesionálne posúvať dopredu. Preto každá snaha, predsavzatie či plán vytvárať čosi pekné či užitočné aj v prostredí vlastného bytu či domu, si treba ceniť. Netreba brániť žiadnej podobnej aktivite, ale naopak, pomôcť vytvoriť čo najideálnejšie podmienky pre domácu pracovňu.

Mať pracovňu doma môže byť iba rozmarom,

výplňou priestoru, ak nedostatočne využitá začne trochu zapadať prachom. Významom však, naopak, porastie, keď ju niekto potrebuje ako každodennú nevyhnutnosť. Situácia, keď firma akceptuje zamestnancovi prácu v domácom prostredí, nie je už tak výnimočná. Táto podoba spolupráce alebo pracovného pomeru je výhodná pre obe strany. Garantuje menej stresu i vyšší pracovný výkon a šetrí energie i vzácny čas, keďže netreba cestovať do práce a späť. Veď komunikovať a operatívne riešiť problémy sa dá aj on line cez web kamery. A mnohé tvorivé profesie alebo tie zamerané na ekonómiu, financie či poradenstvo sa môžu realizovať priamo doma a nie v draho prenajatej kancelárií. V takom prípade potrebujete skutočne solídnu pracovňu so všetkým, čo k nej patrí.

Aby nič nechýbalo

Aj keď vybavenie pracovne môžete poňať veľkoryso, existujú minimalizované verzie, ktoré zabezpečia pri práci základný komfort. Ku kmeňovej zostave patrí stôl a stolička. Predpokladom pre ničím nerušenú prácu je nábytok štandardných rozmerov a vlastností.

Pracovný stôl:

Okrem pevnosti a stability sú dôležité aj základné parametre. Veľkosť síce závisí od charakteru činnosti, ale odporúčaná hĺbka je 60 až 80 cm a dĺžka 120 až 160 cm. Vysoký by mal byť 68 až 76 cm a výhodou sú určite nastaviteľné nohy.

Obľúbený pre menšiu priestorovú náročnosť je aj typ s rovnou plochou, ale viac sa asi osvedčil stôl v tvare L so zaoblenou pracovnou plochou, ktorá poskytuje lepší prehľad o veciach. Na druhej strane to netreba s komfortom preháňať, všetky predmety nepotrebujete mať na dosah ruky. Lekári totiž odporúčajú postaviť sa občas pri práci zo stoličky a urobiť pár krokov, aby sa organizmus prekrvil, čo napokon priaznivo ovplyvní aj vaše myslenie.

Ak pracujete s počítačom, zvoľte PC stolík, ktorý disponuje vysúvateľným modulom na klávesnicu i vyvýšeným podstavcom na umiestnenie monitora.

Stôl nemá stáť priamo pod oknom, pretože výhľad rozptyľuje, ale ani na trase okno - dvere, pretože sa môžete ocitnúť v zóne energetického prievanu.

Podľa čínskej filozofie o harmonickom bývaní feng-šuej nepodceňujte ani tvar a hrany stola. Oválny prospieva novinárom či grafikom, lebo podporuje tvorivú prácu a komunikáciu, hranatý garantuje rýchlejšie racionálne rozhodnutia a hodí sa pre analytikov a účtovníkov. Mimochodom, pracovný úspech vám vraj pritiahnu aj zaručene zázračné symboly položené na stole, ako napríklad orol, zlatá rybka alebo kôpka čínskych mincí. A ešte jeden princíp starej filozofie – v žiadnom prípade by ste nemali pracovať pod trámom, lustrom alebo mohutnou policou. Je to riskantné a navyše to na človeka pôsobí stiesnene.

Pracovná stolička:

Pri práci je rozhodujúce sedieť na kvalitnej, ergonomicky dobre riešenej stoličke či kresle, ktoré zabezpečia oporu pre chrbát, ramená i krk a tým správne vzpriamené sedenie. Cenia sa opierky na ruky a na bedrá.
Dôležitý je na manipuláciu jednoduchý polohovací mechanizmus, ktoré umožní komfortné sedenie, a tiež nastaviteľnosť výšky, pretože sa pri pracovnom stole striedajú často viacerí členovia rodiny.
Pre voľný pohyb stoličky potrebujete minimálne 85 centimetrový až meter široký priestor medzi doskou stola a ďalším nábytkom v interiéri.

Pre tých náročnejších

Niekomu postačí iba pracovná plocha a základný posed, iný má predstavu sofistikovaného priestoru na zvládanie svojich pracovných aktivít s vlastnosťami polyfunkčnej a sčasti mobilnej domácej pracovne. Preto siahne radšej po komplexnej zostave, ktorú mu výrobcovia i obchod v širokej škále poskytujú. Všetky doplnkové prvky scelia pracovný kút vizuálne a navyše pomáhajú zorganizovať poriadok.

Príručné stolíky – odľahčia pri súčasnom štýle práce hlavnú pracovnú dosku ako odkladací priestor na tlačiareň, telefón s faxom, skener či ďalšie technické zariadenia, bývajú často zasúvateľné, čím šetria miesto v priestore.

Úložné kontajnery – poslúžia aj ako podstavce pre tlačiareň či modem, no hlavne pojmú množstvo dokumentov, vďaka niekoľkých zásuviek si dokážete v papieroch zachovať slušný prehľad a pomocou priehradiek zase systém v kancelárskych pomôckach, lepšiu mobilnosť zaručia kolieska.

Regály a police – sú priestorom na uloženie cédečiek, zakladačov, publikácií a iných predmetov, ktoré by sa inak povaľovali na pracovnej doske.

Nástenka – sa postará o kopu odkazov s dôležitými termínmi, lístočkov s číslami mobilov i vizitiek, ktoré sa inak zvyknú postrácať.

Podstatné detaily

Perfekcionisti si život občas komplikujú, ale prístup k zariaďovaniu interiéru premyslený do detailov sa vypláca. Základné prvky ako stôl, pracovné kreslo a polica sú len fundament, na ktorom treba postaviť vežu. Teda v tomto prípade perfektnú pracovňu. K jej komfortu prispejú aj ďalšie dôležité prvky, na ktoré mnohí zabúdajú alebo ich vedome podceňujú.

FARBY: Sú povestné tým, že ovplyvňujú náladu a naše zmysly. Biela síce udržuje svetlo v pracovnom kúte i lepšiu prehľadnosť vo veciach, ale je fádna a príliš utlmuje, správnu dávku energie dodajú farby. Aj tu sa odporúča nepreháňať. Pretože sa pri práci potrebujete sústrediť, vyhnite sa agresívnym bláznivým kombináciám a vsaďte napríklad na modrý odtieň, ktorú obľubujú architekti i spisovatelia. Upokojuje, znižuje krvný tlak a pomáha koncentrovať sa. Červená i  oranžová sú vhodné pre toho, kto hľadá inšpirácie a podnet pre čerstvé nápady. Fialová stimuluje kreativitu a veselá žltá je ako stvorená pre prácu s počítačom. Zemité pokojné farby pomáhajú pri analytickom type myslenia a zelená ako synonymum pohody a optimizmu sa hodí výborne pre tvorivú fázu stratégie projektov. Vždy by však malo ísť o svetlejšie odtiene.

OSVETLENIE: Najprirodzenejšie pre zrak je denné svetlo, ale vo vhodnom uhle. Nikdy neseďte chrbtom k oknu, ale ani tvárou k nemu, pretože vaše oči budú pre silný osvit v pozadí monitoru počítača a tým pre veľký kontrast veľmi namáhané. Lúče majú dopadať zboku, ľavákovi sprava a pravákovi zľava. Bez umelého osvetlenia sa však nezaobídete. Neónové žiarivky zrak vyčerpávajú, používajte skôr bežné žiarovky v lampe s pohyblivým ramennom či otáčavé bodové svetlá. Interiérové svetlo nesmie smerovať kvôli neželaným odleskom priamo na monitor. Pri práci s dokumentmi by malo dopadať z opačnej strany, ako je na stole položená ruka, ktorou píšete. Aby vás svetlo neoslepovalo, spodná hrana lampy má byť v nižšej rovine ako vaše oči.

KVETY: Pozitívny vplyv zelene je vedecky dokázaný a uplatňuje sa i v pracovnom prostredí. Pohľad na flóru v akejkoľvek podobe pôsobí priaznivo na psychiku, na mozgovú činnosť i na oči. Rovnako sa tak deje v parku medzi stromami ako i v objatí izbových rastlín vypestovaných v črepníku. Stačí si zo dve tri sviežo zelené živé objekty postaviť na stôl a niektorú z poličiek. Rastliny vám navyše budú úspešne pohlcovať elektrosmog, ktorý produkuje počítač a jeho komponenty. Ale pozor, pre správny tok myšlienok sú vhodnejšie odrody rastlín s okrúhlymi listami, preto kaktusy a iné špicaté zelene z tejto zóne nemilosrdne vylúčte.

Kde domácu kanceláriu lokalizovať?

Táto otázka býva aktuálnou už pri výbere domu či bytu a najčastejšie pri jeho zariaďovaní. Ale riešiť ju môžete podľa vývoja situácie aj neskôr. Kam sa teda najlepšie so svojimi pracovnými povinnosťami utiahnuť?

Najideálnejšia je menšia miestnosť vyhradená pre pracovňu, kde je dostatok miesta na všetky komponenty domácej pracovne. Ak plánujete prijímať klientov, je vhodné situovať domácu kanceláriu v miestnosti, ktorá je čo najbližšie k toalete a k vstupným dverám. Väčšinou však samostatná pracovňa najmä v panelových bytoch chýba, preto treba pracovný kút zakomponovať do niektorej z hlavných miestností.

Najčastejšie sa pracovňa stáva súčasťou obývacej izby. Aby ste však interiér opticky nerozbíjali rôznymi štýlmi, je nutné zohľadniť charakter zariadenia a zaloviť v ponuke zostáv, ktorým okrem obývacej steny nechýbajú ani prvky domácej pracovne.

Niektorí zvyknú umiestniť pracovný stôl do spálne. Je to však priestor vyhradený pre oddych a intímne súkromie, čo sa s pracovnou aktivitou najmä vo vzťahu k partnerovi, ktorý sa chystá k spánku, dá len ťažko skĺbiť. Ak pracujete na počítači, problém má navyše pre hrozbu elektrosmogu aj zdravotné hľadisko. Riešením je zakrytie počítačovej zostavy obalom alebo dekou počas nočných hodín. No múdrejšie je zvoliť si pre prácu uzatvárateľný pracovný kút, tzv. home-office alebo minikanceláriu. Polyfunkčnému komplexu nechýba pracovná plocha, často sklápacia, mobilný kontajner a sústava políc a regálov, ktoré sa v prípade potreby zakryjú roletou alebo dvierkami. Zaujímavá je aj verzia pracovne schovanej v útrobách priestrannej vstavanej skrine, ktorú po ukončení práce jednoducho prekryjete masívnymi posuvnými dverami.

Kam sa ešte možno s prácou uchýliť

Jedna zaujímavá inšpirácia v štýle hľadania a nachádzania pozitívnych zón v obytnom priestore. Pretože sa budete musieť koncentrovať na pracovné úlohy, potrebujete skutočne to pravé miesto. Ignorujte preto všetky konvencie, ktoré presne špecifikujú ideálny pľac a orientujte sa radšej podľa svojich pocitov. A potom zvoľte v interiéri sektor, v ktorom sa cítite naozaj dobre a ktorý vás ničím neruší. Môže to byť pokojne nevyužitý priestor pod schodmi, ktorý poskytuje vítané súkromie, alebo doteraz prázdny výklenok v izbe, ktorý sa dá ľahko zakryť paravánom pred zrakom nečakanej návštevy. A ponúka sa i časť krytej terasy či zimnej záhrady, kde býva dostatok slnečného svetla. Vhodným miestom pre domácu pracovňu sa môže ukázať aj tichý kút vo väčšej kuchyni, prípadne v jedálni, alebo aj menšia izba po synovi, ktorý sa už z rodičovského hniezda po skončení štúdia odsťahoval.

Spoľahlivé rady...

... vám pri kúpe jednotlivých segmentov pracovne ušetria čas, peniaze a prípadne i sklamanie. Treba si všímať pár základných prvkov, ktoré zlyhávajú ako prvé, a tiež atribúty, ktoré vám krok za krokom pomôžu vytvoriť doma kvalitné pracovné miesto.

K základným rysom kancelárskeho nábytku patrí funkčnosť, praktickosť, kvalita materiálu, ale cení sa aj nadčasový dizajn, ktorý vašej pracovni predĺži prirodzene životopis a zbaví vás obáv, že už o pár rokov bude za trendmi zaostávať.

Výhodou je kombinovateľnosť nábytku. Z hľadiska vývoja vášho interiéru neviete pri prvom nákupe ešte odhadnúť, aké ďalšie kusy budete v budúcnosti potrebovať. Je preto lepšie orientovať sa na ponuku súprav kancelárskeho nábytku, z ktorých si v jednom materiálovom a farebnom prevedení môžete vybrať akúkoľvek zostavu. Neskôr pri kupovaní ďalších segmentov nebudete musieť riešiť problém nekompatibilných prvkov alebo dokonca totálnu a finančne náročnejšiu premenu celej pracovne.

Najčastejšou slabinou bývajú hrany a najmä rohy stolov. Sympatickým bonusom moderných výrobkov preto bývajú takzvané ABS hrany, ktoré sú vyrobené zo špeciálne tvrdeného materiálu odolajúcemu aj vysokej mechanickej či dynamickej záťaži.

Ak zariaďujete pracovňu pre dieťa, voľte moderné modely, ktoré sa dajú trojrozmerne nastavovať, takže nábytok bude s vaším potomkom doslova rásť. Pre tvorivé deti sú prínosom aj stoly s polohovateľnou doskou. A odolnejší voči farbičkám, peru a rozliatemu džúsu bude povrch stola z lakovanej drevotriesky než masív.

Všímajte si prítomnosť tzv. cable managementu čiže integrovaného súboru pre všetky vstupy elektrickej siete i pre dátové konektory, ktorý býva inštalovaný ako výklopné alebo výsuvné zariadenie do pracovnej dosky. Zefektívni sa tak práca s elektrickými prípojkami, ktoré potrebujete pre prácu s počítačom a tlačiarňou alebo na nabíjanie mobilu či zapnutie lampy.

 

Zdieľaj článok