Konferenčný stolík malým generálom

Publikované: 30.05.2015, 13:46
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca - Obývačka Rss feed

Priestor nevnímame len kompaktne, nezvykne nás ohúriť iba svojou impozantnosťou, moderným imidžom alebo domáckou útulnosťou. Neraz zaujme detailmi, ktoré sa dostanú do nášho zorného uhľa, brnknú na správnu strunu nášho estetického cítenia a stanú sa pre nás okamžite optickou dominantou v miestnosti, do ktorej vstúpime. Môže to byť reprezentatívna knižnica, monumentálny luster, starobylá skrinka alebo aj atraktívny konferenčný stolík.

 

Každý solitér v interiéri môže zvýšiť jeho kredit, ak je vhodne vybraný a do priestoru s citom zakomponovaný, pričom si zachováva svoju jedinečnosť. Platí to aj pre menej nápadný kus nábytku, ktorý býva v zozname nákupu zariadenia na poslednom mieste. Jeho skutočný význam tým však nestráca na body, dôvodom tohto negatívneho poradia je snaha vložiť ho až do kompletne zariadeného priestoru ako perlu do takmer hotového šperku. Pretože konferenčný stolík má dopovedať rozprávku o pohode celej rodiny v náručí sedacej súpravy, ktorá je srdcom obývacej izby. Bude teda niekto o veľkosti malého stolíka ešte pochybovať?

 

Od čaju k internetu

Konferenčný  stolík síce nie je pupkom sveta, ale pupkom obývacej miestnosti byť môže. A za dobrých podmienok má reálnu vyhliadku stať sa malou individualitou, priam nábytkovým Napoleonom Bonaparte v interiéri. Napokon na honor veľkopanského charakteru má vďaka minulosti nárok.

Začal si ju písať niekedy v 17. storočí, keď sa pri oficiálnych stretnutiach zvykol používať čajový stolík okrúhleho tvaru na vysokých nohách. Slúžil výhradne na prípravu a podávanie tohto obľúbeného nápoja ako súčasti typického spoločenského rituálu. Neskôr ho pre ľahšiu manipuláciu v priestore vybavili aj kolieskami. Skutočný zrod sa datuje až rokom 1920, keď sa pán J. Stuart Foote, prezident nábytkárskej spoločnosti Imperial Furniture Company, inšpiroval čajovým stolíkom a vymyslel jeho nižšiu verziu s kratšími nohami a navyše rôznych tvarov. V tom čase začala čaj pri spoločenskej komunikácii striedať káva a na popularite získavalo aj čítanie dennej tlače a magazínov. Konferenčný stolík zodpovedal nárokom podobných oddychových aktivít geniálne. Išlo o modely vyrobené z klasického dreva, ktoré prirodzene zapadli do aktuálneho štýlu zariadenia.

V polovici 20. storočia uzrel svetlo aj moderný typ stolíka so sklenenou doskou a s chrómovými nohami a v 60. rokoch sa presadil plast, ktorý otvoril dvere kreativite a obohatil trh o invenčné tvary. No a dnes existujú už aj úplné novinky, ktoré predstavujú v oblasti konferenčných stolíkov absolútny triumf. Ich doska funguje ako dotyková obrazovka, na ktorej sa dá surfovať po internete, prezerať si fotografie alebo hrať spoločenské počítačové hry. Zatiaľ je to ešte realita skôr pre komerčné aplikácie v kasínach a v hotelových priestoroch, no v blízkej budúcnosti to bude aj šálka kávy pre bežnú domácnosť.

 

Čo od neho očakávame

Určite si interiér iba nekrášlite a nezdobíte samoúčelnými prvkami. Naopak. Snažíte sa ho vybaviť praktickými kusmi nábytku, ktoré navyše spĺňajú požiadavky príťažlivého dizajnu. Inak to nie je ani s konferenčným stolíkom, ktorý má dve základné úlohy. Stať sa súčasťou celkového imidžu miestnosti, ba dokonca ho ešte podčiarknuť, a zjednodušiť svojimi funkciami každodenný život. Pretože k pohode na sedacej súprave patrí aj možnosť položiť si na stolík pred sebou časopis alebo šálku s čajom a tanierik s koláčom.

 

Výška, veľkosť i váha

Kus nábytku síce nie je nemluvňa, o ktorom pôrodnica podáva základné údaje. Ale tiež má svoje miery a váhy.

    Veľkosť ovplyvní určite charakter interiéru. Do priestorovo obmedzeného stačí šikovný stolík s malou doskou, ktorý nezaberie veľa miesta, ale svoj účel splní. A do veľkej obývačky k rohovej sedacej súprave treba postaviť väčší konferenčný stolík, ktorý zvládne aj pohostenie návštevy.
    K praktickým patria typy vysoké do 55 centimetrov, ku ktorým sa netreba pri sedení veľmi skláňať. No obľúbené sú aj stolíky s maximálnou výškou 30 centimetrov, ktoré zodpovedajú požiadavkám moderného a elegantného interiéru.
    Nezanedbateľná nie je ani hmotnosť nábytku, pretože ním počas upratovania potrebujete manipulovať. Ak ste si zadovážili ťažší stolík z masívu alebo z kovu a zo skla, múdrejšie bude vybaviť ho kolieskami, ktoré jeho presúvanie uľahčujú. Pre laminátové a drevené podlahy sú vhodnejšie plastové alebo gumené, no koberec znesie i tvrdé kolieska.
    Plusom je aj polička pod vrchnou doskou, kde môžete umiestniť kopu novín, hracie karty, mobil alebo okuliare všetkých členov rodiny.
    Komu to všetko nestačí, môže sa rozhodnúť pre stolík s výklopnou plochou, ktorý zvykne disponovať aj úložným priestorom na deky, na vankúše alebo na rodinné spoločenské hry.
    Niektoré stolíky majú výhodu nastaviteľnej odkladacej dosky až do takej výšky, že sa môže na nich príležitostne stolovať.
    Netreba podceniť ani otázku bezpečnosti. Ak sú v domácnosti malé deti, treba zvážiť kúpu riskantného konferenčného stolíka na kolieskach, ktorý sa dá ľahko do pohybu. Rizikové je sklo či plexisklo, ktoré by sa mohlo za istých okolností rozbiť. A ideálne nie sú ani ostré hrany, o ktoré sa malí i veľkí pri vstávaní a pohybe okolo zo sedačky zvyknú udrieť. Ešteže je na výber aj oválny tvar.

 

Variabilita je šancou pre každého

Trh dáva príležitosť všetkým. Obchody s nábytkom disponujú bohatou ponukou rôznych typov stolíkov. Núkajú štvorcové, obdĺžnikové i okrúhle, kompaktné či s nožičkami a navyše v rôznej výške a veľkosti. Inak to nie je s materiálom. V sortimente nájdete plastové, kovové i drevené. Ak preferujete stabilitu, siahnite po masíve, ale službu vám urobí aj model z drevotriesky, ktorý bude navyše lacnejší. Dôležité je okrem finančných možností zohľadniť charakter zariadenia. Neznamená to však striktne sa držať rovnakého odtieňa. K skrinkovej zostave z tmavého dreva si môžete dovoliť aj stolík svetlého odtieňa, ktorý vytvorí zaujímavý kontrast.

Sortiment rozširujú aj modely z kombinovaných materiálov. Kovové nožičky alebo drevený základ zvyknú výrobcovia doplniť sklenenou doskou. Alebo ku kovovým nohám pridajú drevenú dosku. Výsledný efekt je vo všetkých prípadoch nepopierateľne príťažlivý. Ale aj úplne špecifické typy, oceľový stôl v industriálnom duchu či prútený v etno štýle, si nachádzajú svojich priaznivcov.

 

Keď sa nositeľ dekorácií mení na dekoráciu

Okrem bežných predmetov, ktoré potrebujeme pri sledovaní televízie či iného relaxu, slúži konferenčný stolík aj na ukladanie dekoratívnych prvkov. Rôzne sošky, misy, vázy alebo ozdobné sviečky obohacujú priestor o výtvarný prvok, ktorý je vyšším levelom, garantom krásy len tak pre potešenie. Ak si však vyberiete moderný model netradičného tvaru napríklad v kombinácii kovu a číreho, dymového či čierneho skla ohýbaného do nezvyčajných tvarov, samotný konferenčný stolík povýši na kategóriu dekorácie obývacej izby.

 

.... keď sa stáva multifunkčným prvkom

A to v rámci celého interiéru. Pretože tento kus nábytku môže slúžiť aj na iné účely. V žiadnom prípade však nie je v hre multifunkčnosť v zmysle typu činností. Čiže pitie kávy, položenie TV ovládača a vyloženie nôh, to všetko áno, ale krčiť sa pri písaní úloh či ťukaní do klávesnice notebooku určite nie. Na tieto aktivity máte doma iné zóny. Využitie stolíka však môžete rozšíriť o ďalšie varianty v rámci priestoru. Zunoval sa vám drevený model alebo potrebujete väčší stolík? Ten starý v žiadnom prípade nevyhadzujte. Kde všade sa ešte uplatní? Register druhých šancí pre konferenčný stolík je naozaj podnetný.

    Môžete ho postaviť do rohu izby ako podstavec pod veľkú exotickú vázu, objemnejší kvetináč s izbovými rastlinami, zbierku kaktusov alebo akvárium s rybičkami.
    Menší poslúži aj ako praktický priestor na odkladanie kabelky po príchode domov alebo na sedenie pri prezúvaní v predsieni, ak vám doteraz v tomto priestore podobný kus nábytku chýbal. Ak má pod vrchnou doskou zakomponovanú policu, experiment bude úspešnejší. Dajú sa doň odkladať skladacie dáždniky, obuváky, kefy a rôzne predmety potrebné pri údržbe kabátov či obuvi.
    Môžete ho presunúť do študentskej izby alebo do spálne, kde zaimprovizuje ako náhradný nočný stolík. Dosť miesta bude na lampu, budík, knihu, okuliare i pohár vody.
    Vo väčšej kúpeľni môže slúžiť ako podstavec pod kôš s bielizňou a priestor pre žehličku, štipce či iné drobnosti.
    V krajnom prípade sa uplatní aj v garáži či v dielni a tiež na terase ako úschovňa záhradníckych pomôcok.

Mimochodom, viete, že práve menšie stolíky v domácnosti patria okrem stoličiek k najčastejšie vymieňaným kusom nábytku? Ešteže človeku nechýba fantázia, ako s tými opozeranými naložiť.

 

... a keď sa to stolíkmi len tak hemží

Ak máte k dispozícii skutočne reprezentatívny priestor, nemusíte ostať pri jednom konferenčnom stolíku. Pri zostave viacerých sa žiada sústrediť sa na centrálny dominantný, ktorý určí aj dizajn príručných. Tie sa uplatnia po bokoch veľkej sedacej súpravy a umožnia tak pohodový servis aj pri väčšom počte ľudí. Príručné stolíky môžu bežne stáť nenápadne pri stene alebo za sedačkou, ak je umiestnená v centre miestnosti, a v prípade potreby sa prisunú ku kreslám a k taburetkám. Najpraktickejšie sú jednoduché stolíky subtílneho tvaru, ktorý umožňuje poskladať ich na seba, takže mimo prevádzky zaberú minimum miesta.

Dôležité je neexperimentovať veľmi a nemiešať materiály a štýly. Ak steny v obývačke i sedacia súprava hýria odvážne farbami, je dobré spoľahnúť sa na stolíky v čiernom alebo naopak v bielom prevedení. Tie nič nepokazia.

 

Servírovací ako špeciálna odroda

Jedným z príručných stolíkov môže byť aj servírovací, ktorý zabezpečí bezpečný presun  fliaš, sklenených pohárov a tanierikov i servírovanie nápojov a šľahačkových dezertov. Pre leňošení na pohovke tak neriskujete nehodu s vyliatym vínom. Týmto typom nábytku sa tak trochu budete rozmaznávať a dodávať štýlu života dávku gracióznosti. Ale môže byť aj užitočnou pomôckou pre domácich dočasných pacientov. Dokonca ho ľahko premiestnite na terasu či do záhrady.

Zvykne sa vyrábať z kovu a z umývateľného skla, ale praktické sú aj modely z kvalitnej preglejky. Trochu viac šetrnosti si vyžaduje servírovací stolík z bambusu, ktorý treba po vyčistení vlhkou handričkou ešte navoskovať a vyleštiť. No vyzerá veľmi dekoratívne a je pevný. K menej stabilným patria skladacie stolíky na servírovanie, ktoré sa však dajú ľahko zložiť a mimo prevádzky sú nenáročné na priestor.

 

Recyklácia je len alternatívou

Dobrá správa pre tvorivé duše. Rolu konferenčného stolíka môžu hrať aj dabléri. Pre troche fantázie by to mohol byť starobylý kufor či truhla, opracovaný kus mohutného pňa zo stromu, farbou nastriekané a nalakované priemyselné  palety a iné nevyužité predmety, ktoré doteraz ležali na dvore alebo v pivnici. Napríklad vyradené interiérové dvere, ktoré výborne poslúžia ako doska improvizovaného stola v kúte so sedením, alebo veľké zrkadlo nalepené na znehodnotenú vrchnú plochu poškodeného stolíka. No podobné námety sú vhodné skôr pre študenta v podnájme alebo pre mladý párik, ktorý sa snaží pri zariaďovaní bytu hlavne ušetriť. Pre tradicionalistov bude asi najviac akceptovateľný klasický konferenčný stolík vyrobený podľa profesionálnych parametrov.

Zdieľaj článok