Na obývaciu stenu si nájdite čas

Publikované: 30.05.2015, 13:13
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca - Obývačka Rss feed

Obývačka je centrom rodinného života, multifunkčným priestorom, kde sa stretávajú všetci jej členovia pri činnostiach, ktoré tmelia sociálne väzby. Oslava narodenín, sledovanie televízie, posedenie s pohárom vína či rozhovor pri káve. Každá situácia chce však jedno. Praktické, ale i kultivované prostredie, ktoré vizuálne nedráždi, ale garantuje príjemné, spoločne prežité, chvíle. A tento moment môže nábytok ako dominantný prvok podčiarknuť alebo naopak pokaziť. Preto by ste výber obývacej steny mali vždy dobre zvážiť.
 
Trendy je vzdušnosť
Zariadiť obývačku je vážna vec. Najmä, ak má spĺňať všetky požiadavky na moderný interiér. Zabudnime na obrovské nábytkové zostavy, ktoré kedysi zapĺňali celé steny miestnosti do výšky, ale najmä do šírky. Dnešná trendová obývacia stena pôsobí ľahko a vzdušne aj preto, že sa dizajnéri zbavili mohutných skriniek príchodom plochých televíznych prijímačov. Už sa nemusíte spoliehať iba na zostavy náhodné skombinovaných skriniek a regálov, výrobcovia vrátili do hry obývacie steny, ale v inovovanej príťažlivejšej, flexibilnej podobe.
 
Vyberie si každý
Typizovaná obývacia stena býva finančne výhodnejšia než sektorová, pretože voliť síce môžete typ materiálu a niekedy i farbu, no nie počet či kombináciu skriniek. Nemusíte mať však obavy, že si nenájdete tú svoju. V našej ponuke máme skutočne široký sortiment typov obývacích stien navyše rôznych veľkostí vyrobený z masívu i z DTD a MDF dosiek vo vysokom lesku. Moderné minimalistické komplety do obývačky sú najčastejšie vyrobené z rôznych typov drevotriesky, najčastejšie je to fólia, dyha a lamino. Aj pre tento segment platí široké cenové spektrum výrobkov od lacných až po exkluzívne obývacie steny.
 
So zmyslom pre mieru
Súčasná obývacia stena napĺňa aj jeden základný princíp dobre zvládnutého a harmonického interiéru. Miestnosť zaplnená síce kvalitným i trendovým nábytkom nemusí byť vždy to pravé orechové. Naopak množstvo opticky zaujímavých prvkov pôsobí skôr stresujúco. Keďže nedominuje jeden výraznejší prvok, izba nepôsobí vyvážene a útulne. Práve typovo vhodne vybraná obývacia stena, ktorú nevtieravo dopĺňa ostatný nábytok a doplnky, dokáže vizuálne zaujať bez pocitov zmätku. I tu platí, že v jednoduchosti je krása.
 
Nielen my, i naše veci
Obývacia stena by mala byť do priestoru zakomponovaná s citom a spĺňať aj faktor reprezentatívnosti. Štýlom má byť vyjadrením nášho vkusu, ktorí s hrdosťou prezentujeme návštevám. V pekne a účelne zariadenej obývacej izbe by sme sa mali cítiť v prvom rade komfortne my sami, ale svoje miesto musia dostať aj veci nášho života. Niektoré utajené pre neželanými pohľadmi v skrinke, iné s hrdosťou vystavené na polici. Ako jednotlivé segmenty obývacej steny, ktorá je vlastne skladačkou, plnia všetky požiadavky?
SKRINKY – s dvierkami slúžia na umiestnenie písomností, rodinných albumov, šperkov, dokladov a rôznych drobných predmetov, ktoré majú zostať pred zrakom návštevy ukryté, v otvorených častiach sa uplatnia rastliny alebo kôpka najnovších časopisov.
VITRÍNY – sú ideálne na prezentovanie vašich vzácnych kusov – reprezentatívnych publikácií, súprav skla či porcelánu a dekorácií, bývajú stojace i závesné a dvierka môžu byť vyrobené z číreho, mliečneho alebo tmavého skla.
RTV SKRINKY – sú najdynamickejšou časťou obývacej steny ako nositelia domáceho kina, DVD a CD prehrávača, HI-FI zostavy, satelitného prijímača a zbierky nosičov.
POLICE – sú ďalším otvoreným priestorom, kde sa zvyknú umiestňovať zarámované fotografie, suveníry z dovolenky a iné dekoratívne, ale i praktické predmety, ktoré potrebuje mať človek po ruke, napríklad sviečky a poháre.
 
A čo s knihami?
Aj knihy, ktorých sa vo väčšine domácností nazhromaždí na stovky, si oprávnene pýtajú vlastný priestor, ale v minimalistickej obývacej stene, kde dominuje plazmový televízor či domáce kino, je miesto len pre vybrané vzácne kusy. Pre zvyšok duševného pokladu treba vytvoriť regály v pracovni alebo kto má väčšiu obývačku, tak na protiľahlej stene. No doba internetu a elektronických kníh mení reálie aj v domácom prostredí. Časom, pravdepodobne, nebude potrebné umiestňovať celostenové kazetové knižnice, hoci sa kníh radi dotýkame, berieme do rúk obľúbené tituly. Možnosti priestoru však asi napokon každého presvedčia.
 
Svetlo a elektronika
Návrhári nových obývacích stien myslia aj na množstvo káblov z elektroniky umiestnenej v skrinkách, aby zostali diskrétne skryté a nebudili dojem neporiadku.
Zaujímavým prvkom sú bodové svetlá, ktoré zvýrazňujú zaujímavé prvky nábytku. Štýlové obývacie komplety bývajú vybavené efektným podsvietením LED diódami. Tento prvok účelovo i vkusne zakomponovaný do zostavy dodáva obývacej stene priam umeleckú atmosféru, najmä ak svetelné lúče upozornia na zaujímavé artefakty, napríklad sošky a vzácne starožitné kúsky.
 
Rozhodnú aj steny a podlaha
Výber obývacej steny ovplyvňujú aj ďalšie interiérové prvky konkrétnej miestnosti.
Dlážka – niekedy zostáva trochu zabudnutá, v skutočnosti ju profesionáli považujú za piatu stenu, ktorá má čo do celkového dizajnu miestnosti povedať. Treba využívať princíp kontrastu, k tmavej dlážke sa hodí lepšie svetlejšia zostava, aby ste priestor presvetlili a naopak na svetlej dlážke vynikne výborne tmavší nábytok.
Steny – nemali by potláčať dojem z nábytku, vhodné sú skôr bledšie odtiene, blízke farbe nábytku, agresívnejšie farby sú vítané na voľnej stene, kde visí len pár obrazov a stojí jedna nízka komoda. Pre obývačku treba voliť teplé farby (oranžovú, žltú, červenú), ktoré dodávajú energiu a pocit radosti, v kombinácii s bielou, ktorá priestor rozjasní a dobre odráža svetlo.
Zariadenie – všetky prvky interiéru treba vždy zladiť a v žiadnom prípade neumiestňujte ľahké skrinky k rustikálnej komode z masívu alebo k jedálenskému stolu úplne iného odtieňu. Ak disponujete moderným typom bytu, kde je kuchyňa prepojená s obývacím priestorom, mali by ste zohľadniť aj charakter kuchynskej linky a jedálenského kúta.
Priestor – v menšom šetrite počtom kusov nábytku a voľte bielu farbu alebo bledé odtiene dreva, vo veľkom si môžete dovoliť okrem obývacej steny umiestniť v inej časti izby aj väčšiu skriňu, ktorá miestnosť zútulní a dodá jej domácku atmosféru, alebo policovú zostavu, ktorá opticky oddelí napríklad oddychovú zónu od pracovnej.
 
Pár faktov z histórie
Prvé obývacie steny sa na Slovensku vyrábali už za prvej republiky.
Najväčší boom zažili v 70-ych rokoch minulého storočia, vyrábať sa prestali začiatkom 90-ych rokov. Boli to často veľkorozmerné obývacie steny, ktoré pokrývali celú stenu. Boli praktické, pretože sa do nich zmestilo veľa vecí, ale v interiéri pôsobili ťažko, pretože okrem jednej sklenenej vitríny a pár zakomponovaných poličiek mala väčšina skriniek nepriehľadné dvere.
Na výnimky vychádzali z nábytkárskych výrobní len typizované zostavy so zabudovanou skriňou na šaty a integrovaným domácim barom, takže mnohé domácnosti sa zariadením podobali ako vajce vajcu.
V panelákových bytoch sa často celé nezmestili, preto časť skriniek využili majitelia na zariadenie detskej izby, čo však štýlovo týmto priestorom nevyhovovalo.
 
Užitočné rady

    Kým idete kupovať obývaciu stenu, dobre si premerajte rozmery izby a najmä miesto, kde ju chcete umiestniť. Vyplatí sa počúvať starú múdrosť – dvakrát meraj a raz strihaj, v tomto prípade nakupuj.
    Menšie izby sa nám opticky zmenšia, ak sa ich snažíme zariadiť mohutnými alebo vysokými kusmi nábytku. Vhodnejší je nižší, platí to aj pre obývacie steny.
    Rátajte s tým, že sofistikované obývacie zostavy sú kombináciou stojacich a závesných segmentov i montovaných políc. Zmontovať jednotlivé kusy si vyžaduje istú skúsenosť a zručnosť. Ak si na túto činnosť netrúfate, môžete sa spoľahnúť na našich profesionálov.
    Námahu si ušetríte, ak si rozmiestnenie dopredu premyslíte a nábytok rozbalíte a  s jeho montážou začnete čo najbližšie k miestu, kde bude stáť.
    Premiestňovanie nábytku má svoje zásady, aby sme si ešte nový zánovný nepoškodili. Nikdy nezdvíhajte jednotlivé kusy obývacej steny za vodorovné diely, ako sú horné dosky alebo šuplíky, ale za ich zvislé časti čiže bočné dosky a nohy.
    Aj neskôr pri premiestňovaní treba byť opatrný. Odstráňte vždy najprv akúkoľvek záťaž, všetky poličky vyprázdnite a zásuvky vyberte. Pôjde to určite ľahšie. Napokon, v hre je aj vaša chrbtica a kríže, nikto nechce po manipulácii ťažkého nábytku skončiť v nemocnici.
    Ak máte v obývačke plávajúcu podlahu alebo lakovanú krytinu, treba ju ochrániť pred poškriabaním. V takom prípade použite na presúvanie ťažších kusov nábytku ako pomôcku obojstrannú podložku či plastový klzák. No rovnakú službu splní aj staršia pevná deka, malý koberec či kus filcu, ktoré treba podložiť pod mierne naklonenú skriňu či komodu a potom ju opatrne presúvať.
    Ak chcete svoj nábytok zachovať čo najdlhšie v kondícii, nevystavujte ho zbytočnej záťaži. Neodporúča sa po ňom skákať, liezť a klásť na neho ťažké predmety, veci s drsným povrchom, kvetináče prepúšťajúce vlhko či chemické prípravky a iné agresívne látky. Preťažovať množstvom šatstva by sa nemali zase zásuvky.
    Dôležité je aj konkrétne miesto, kam nábytok uložíte. Nemal by byť vystavený dlhodobo slnečnému žiareniu, ktoré vyťahuje farbu. Vhodnou nie je ani blízkosť radiátora či iného zdroja tepla. A uškodiť nábytku môže aj vysoká vlhkosť, ktorá poškodí drevo i drevotriesku, ktorá zväčší svoj objem a nábytok je tak nenávratne znehodnotený.

 
Poznajte svoj štýl I. (II. časť v článku Sektor sa vrátil)
Každému sa páči niečo iné. A to je dobré, inak by drevársky priemysel vyrábal len uniformovaný nábytok a všetky domácnosti by boli navlas rovnaké. Je toľko možností, ako si zariadiť svoj byt či dom. A je to i radosť. Pretože konkrétny výber nábytku, farieb i doplnkov je výsledkom individuálneho vnímania krásy, ktorá potom spätne užívateľa interiéru uspokojuje. Napriek širokému spektru kombinácií definujú odborníci základné prúdy interiérového dizajnu, ktoré môže byť pre každého, doposiaľ nerozhodnutého, dobrým kompasom. Nie je nevyhnutné hlavne tie klasické opakovať do absolútnych detailov, stačí pár prvkov, ktoré sa priblížia ku charakteru konkrétneho štýlu.
Konzervatívny štýl je nadčasový a reprezentatívny. Profituje z kvalitných materiálov, ako je masívne drevo, koža, kov a sklo, no neexperimentuje, skôr sa solídne drží osvedčených dekoratérskych postupov. Ocenia ho priaznivci tmavých odtieňov, gracióznych vitrín so súpravami krištáľových pohárov, elegantného dubového jedálenského stola a impozantnej, no tvarou a farbou menej nápadnej koženej sedačky.
Taliansky štýl je geniálnym prepojením súčasnosti a histórie. Taliani svoj cit pre dizajn dokážu pretaviť do impulzívneho obrazu interiéru, ktorý je vždy originálom. K štýlovej modernej obývacej stene zavesia pokojne starožitný luster a sadnú si na koženú luxusnú sedačku s prvkami patiny. Prirodzený talent im nedovolí zájsť za hranice vkusu, naopak svojou umeleckou odvahou udávajú smer a určujú vývoj interiérovej architektúry.
Francúzsky štýl je hybrid moderných a romantických prvkov nábytku z dôb francúzskeho kráľa Ludvíka XVI. Má dva hlavné prúdy. Pôvabný provensálský s bledým nábytkom a kopou pletených košíkov naplnených levanduľou sa hodí do vidieckych domov. A parížsky elegantnejší, ale aj zdobnejší a honosnejší s kovovým nábytkom a hodvábnymi a zamatovými tkaninami sa uplatňuje v mestských bytoch.
Anglický tradičný štýl pôsobí vďaka klasickému nábytku akoby zo starožitníctva elegantne, pohodovo i nadčasovo. Kraľuje v ňom masívne tmavé drevo najmä z orecha, mahagónu, sekvoje a duba, ktoré dopĺňajú perzské koberce, farebné pruhované vankúše, pohodlné pohovky i kreslá s čalúnením z bohato štruktúrovaných tkanín a v centre miestnosti otvorený kozub.

Zdieľaj článok