Pohovky pre pohodové sedenie

Publikované: 30.05.2015, 13:34
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca - Obývačka Rss feed

Pohovka už samotným názvom evokuje pocit pohody. Priam pozýva sadnúť si, pohovieť, uvelebiť sa do príjemnej polohy, zložiť svoje kosti na tapacírované vankúše a nechať sa rozmaznávať v náručí interiérového prvku, ktorý dokáže poskytnúť dokonalý relax. Chvíľka radosti pre vás i vaše unavené telo, ktorú po ťažkom dni potrebuje občas alebo i častejšie každý ako soľ.

Už táto základná ponuka by mohla stačiť, aby sa pohovka stala dominantným segmentom interiéru. A samozrejme aj najviac obľúbeným u všetkých členov rodiny, vrátane psov a mačiek. No pohovka môže mať aj status viacúčelového nábytkového kusu, ak je jej súčasťou rozkladací systém, ktorý zabezpečí sladké spanie.

I zdravé sedenie

Pohovka má už vyšší level zapísaný v životopise. A nikto jej ho ani neupiera. Keďže okrem bežného leňošenia a sledovania televízie sa človek pri posede na pohovke zvykne venovať aj aktivitám, ktoré garantujú duševný rast. Či už čítaniu kníh alebo počúvaniu hudby. Pre idylické vychutnávanie umenia je však dôležitá jedna podmienka – pohodlné a zároveň zdravé sedenie.

Tieto pojmy nie sú synonymom. Pohodlne sedieť neznamená vždy zdravo. Spočiatku možno vyhráva pocit idylky, tú však môže časom nahradiť chronická bolesť chrbta. Kritéria dobrého sedenia na pohovke, ktorá sa napokon nepodpíše pod poškodenie pohybového aparátu, sú jasne stanovené správnymi rozmermi. Výsledkom posedu na nekvalitnom nábytku môžu byť totiž problémy s platničkami, s krčnou chrbticou či s dýchaním, ale i tráviace ťažkosti. A mínusom je aj základný pocit nepohody pri sedení. Napríklad, ak sa nedotýkame celou plochou chodidla podlahy alebo v niektorých svalových skupinách pociťujeme nadmerné napätie.  

pohovka sidney
Zmestiť sa do parametrov

Podľa odborníkov má kreslo, pohovka alebo iný typ nábytku určený na sedenie spĺňať základné ergonomické parametre aj kvôli krvnému obehu v nohách. Optimálna výška sedadla je 40 cm, jeho hĺbka si 45 cm, pričom by sa malo nakláňať mierne smerom dozadu. Ideálne operadlo má byť anatomicky prispôsobené tvaru chrbtice, preto dôležitým prvkom je mierne prehnutie približne vo výške 20 cm.  

Možno vás niekedy osloví super moderný dizajn nábytku, ktorý však nemusí zodpovedať správnym rozmerom a tvaru. Napokon rozhodujúce sú aj vaša výška a iné osobné údaje. V každom prípade by ste si posed na pohovke, ktorú sa chystáte kúpiť a na ktorej budete tráviť dlhé hodiny, mali vždy vyskúšať.

Keďže pri odpočinku zvykne človek meniť polohy, napríklad zo sedu prejsť do poloľahu alebo si vystrieť nohy, vítané sú prídavné prvky. Napríklad podrúčky na ruky a polohovateľné operadlo na chrbát či opierka na hlavu, ktorá uľahčí sledovanie TV. Alebo podnožka na nohy, ktorá sa dá vyklopiť a umožní tak pohodlnú polohu s natiahnutými nohami. K novým prvkom patrí aj možnosť nastavenia sedacej plochy tak, aby sa dosiahla oddychovo-relaxačná poloha užívateľa.

Účel svätí výber

Podľa starej známej pravdy účel nesvätí len prostriedky, ale v tomto prípade aj výber. Treba sa vždy rozhodnúť, na čo budete pohovku používať. Či má slúžiť hlavne na prijímanie návštev a formálnejšie stretnutia alebo skôr na leňošenie a absolútny relax s možnosťou uvoľnenej pozície. V prvom prípade sú vhodnejšie tvrdšie matrace a vyššie položené sedadlo, aby sa ľahšie vstávalo. A k neformálnemu posedávaniu a sieste patrí skôr pohovka s mäkšími matracmi a s nižším i hlbším posedom. A nič vám nebráni pridať pár vkusne zladených vankúšov, ktoré komfort uvoľneného sedenia umocnia. Mäkké nižšie položené sedadlo však nebude vhodné pre starších alebo chorých ľudí, ktorí majú pri vstávaní pohybové obmedzenia.

Ak má byť pohovka aj miestom na spanie, či už pre člena rodiny alebo návštevu, treba sa rozhodnúť pre konštrukčný typ s rozkladacím mechanizmom. Potom je pri výbere určujúcim kritériom práve možnosť rozloženia pohovky na optimálne veľké ležadlo, ktoré dokáže nahradiť klasickú posteľ so zachovaním maximálneho pohodlia. Už dávno neplatí, že rozkladacie pohovky sú nepohodlné. Moderné odolné systémy praktického rozloženia i kvalita čalúnenia garantujú jednoduchú manipuláciu s pohovkou, jej stabilitu aj po dlhšom a každodennom používaní a tiež dobré spanie. Výhodou je aj úložný priestor na paplón a vankúš a jeho ľahká dostupnosť.

pohovka dakota



Správna pohovka v správnom priestore

Pohovka nahradí v obývacej miestnosti sedaciu súpravu, ak k nej operatívne pridáte taburetky a kreslá, ktoré môžu mať aj odlišný štýl, ale ladia farebnosťou či typom čalúnenia. Vo veľkokapacitnej obývačke v dome môže byť pohovka doplnkovým miestom na sedenie, napríklad pri okne, a zároveň riešením spania pre návštevy. Alternatívou veľkej rohovej sedacej súpravy sú dve pohovky uložené do tvaru L, tento variant evokuje intímnejšiu domácku atmosféru. Dve pohovky umiestnené v priestore oproti sebe sú skôr riešením pre konvenčnú spoločenskú komunikáciu a akcentujú elegantný charakter interiéru.

Pohovky sú vykúpením najmä pre malé byty, priestorovo poddimenzované garsónky a vôbec všetky domácnosti s nedostatkom miesta. Vďaka pohovke, ktorá okrem sedenia zabezpečí aj kvalitné spanie, prestáva byť priestor hendikepom a absencia spálne problémom.

A vhodným priestorom, kde sa tento typ nábytku pre príjemné posedenie uplatní, je aj zasklená terasa, zimná záhrada alebo väčšia hala s nevyužívaným dispozičným rohom, kde môžete umiestniť luxusnejšiu pohovku tzv. sofa s rovnako luxusným hodvábom ako poťahovým materiálom. Je síce náročný na údržbu a reaguje na tepelné rozdiely, ale bude opticky efektným prvkom dovtedy prázdneho priestoru.

Riešenie aj pre deti

V prípade, že disponujete menšou detskou izbou alebo sa o ňu delia viacerí potomkovia, je dobrým riešením umiestnenie rozkladacej pohovky, ktorá cez deň poskytuje miesto na oddychové aktivity dieťaťa i praktický úložný priestor a večer sa mení na plnohodnotné lôžko. Detské pohovky sú navyše príťažlivé aj pre veselé a pestrofarebné čalúnenie so zvieratkami, hviezdičkami, autami a inými milými motívmi.

pohovka pre deti Galileo
O veľkosti rozhodne hlavne interiér

Typ pohovky závisí od vášho vkusu, ale veľkosť ovplyvnia možnosti interiéru. Pred návštevou predajne treba zvoliť konkrétne miesto a precízne zmerať rozmery miestnosti. A rátať, samozrejme, aj s parametrami pohovky po rozložení.

Podstatnou informáciou je aj počet obyvateľov domácnosti, veď na tomto kuse nábytku sa odohráva veľká časť spoločného rodinného života. No ak aj viacčlenná rodina nemá veľkú obývačku a nechce priestor zaplniť rohovou sedačkou, môže sedenie vyriešiť šikovnou pohovkou a doplnkovými prvkami, ako sú kreslá, taburetky alebo sedacie vaky.

Aj keď si nemôžete dovoliť exkluzívny model, ideálnym riešením pre vás nemusí byť práve lacný výrobok, hoci nízka cena je výhodou. Treba vždy urobiť skôr kompromis medzi cenou, imidžom a funkčnosťou pohovky. Veď ju nekupujete na pár mesiacov, ale plánujete ju používať roky.

O materiáloch rozhodnete vy

Vzor a farba poťahu je dominantným prvkom pohovky. Dokáže ovplyvniť dojem z konkrétneho výrobku, ale aj zmeniť atmosféru celého prostredia. Inak pôsobí pohovka potiahnutá kožou, inak čalúnenie v pastelových odtieňoch alebo naopak s výraznou farebnou potlačou. Pri výbere zohráva úlohu aj váš zámer. Či chcete, aby bola pohovka dominantným interiérovým prvkom, od ktorého sa odvíja aj ostatné zariadenie, alebo sa má gauč do charakteru miestnosti len nenápadne začleniť.

    Pri všetkej úcte k dôležitosti dizajnu nezabúdajte na požiadavku praktickosti. Veď na pohovke zvyknete často konzumovať jedlo alebo vychutnávať nápoje, takže o malé nehody nie je núdza. Nehovoriac o domácnostiach s malými hyperaktívnymi deťmi alebo domácimi zvieratkami. Odporúča sa preto voľba poťahu z honosne vyzerajúcej kože alebo kvalitnej ekokože či špeciálnej tkaniny. Je pokrytá tenkou vrstvou profylaktického materiálu, napríklad teflónu, takže špina do štruktúry tkaniny nevsiakne a dá sa preto ľahko odstrániť.
    Z hľadiska namáhania pohovky je dôležitým kritériom aj charakter čalúnenia. Jemnejšie a luxusnejšie tkaniny ako zamat či hodváb, vyžadujúce náročnejšiu údržbu, volíme len v súvislosti s pohovkou, ktorá nebude vystavená enormnej záťaži. Trvanlivejšie sú husto tkané látky, ale aj vlna ako veľmi pružný materiál, ktorý sa dobre čistí. K často používaným patrí mikrovlákno a mikroplyš s nízkym vláknom, ktoré sú praktické i príjemné na dotyk, a mäkká a odolná ženilková priadza. Plátno, viskóza a bavlna sú veľmi obľúbené aj pre variabilitu dezénu, no majú kratšiu životnosť. Najodolnejším materiálom je, prirodzene, koža, ktorá je stále moderná, ale hodí sa viac na robustnejšie pohovky.
    Všímajte si aj riešenie poťahu. Ak plánujete postaviť pohovku k stene, stačí, ak je drahou textíliou potiahnutá len z prednej strany. No keď má byť bude umiestnená v strede miestnosti, materiál horšej kvality na zadnej strane bude viditeľným defektom.
    Komfort ovplyvňuje aj výplň matracov či vankúšov. Dobrým základom je textilná pena z mikrovlákna, ktorá garantuje pevnosť tvaru aj pri frekventovanom používaní. A vankúše plnené perím zase vďaka izolačným vlastnostiam zahrejú a pre nadýchaný efekt sedenie spríjemnia.

pohovka Fero F

Bod pre konštrukčne pevnú

Občas sa zabúda na konštrukciu, ktorá vlastne drží pohovku pohromade. Zvykne sa vyrábať z dreva, z drevotriesky, z plastu, z prútia alebo z kovu. Konštrukcia ovplyvňuje celkovú hmotnosť pohovky i jej životnosť. Veď pohovka patrí k najviac používaným kusom nábytku v interiéri. Nosná konštrukcia sa môže skrývať pod čalúnenými časťami pohovky alebo sa zvykne aj priznať. Vtedy sa svojou líniou a kontrastnou farbou stáva výrazným dizajnovým prvkom sedacieho nábytku.

Všetko sa napokon odvíja od financií. Musíte rátať s vyššou cenou, ak očakávate v prvom rade kvalitu. V tom prípade treba voliť kovovú konštrukciu, ktorá je veľmi spoľahlivá a odolná a navyše pôsobí elegantne, a ako poťah kožu, ktorá je príjemná na dotyk, ale aj elastická a maximálne prispôsobivá a preto trvanlivá.

Nechcete byť otrokmi...

... svojho interiéru a predmetov? Tak pri výbere pohovky zvoľte materiál, ktorý vám uľahčí údržbu. V tomto prípade sú ohromnou pomocou sú snímateľné poťahy, ktoré sa vyrábajú z elastických nekrčivých textílií a ktoré sa po znečistení môžu oprať v pračke. Ale pozor! V súvislosti s teplotou vody dodržiavajte odporúčania výrobcu, aby sa tkanina neznehodnotila čo do farebnosti odtieňa a hlavne rozmerov. Poťahy treba navliecť po čiastočnom vysušení mierne vlhké, aby sa dala celá pohovka bez problémov obliecť. Po úplnom uschnutí textília matrace obopne napevno. Vymeniteľné poťahy na matrace a vankúše alebo návleky na celú pohovku sú výhodné aj preto, že sa dajú objednať aj viaceré alternatívy, takže si môžete podľa nálady alebo ročného obdobia meniť imidž pohovky vďaka tkaniny s rozličným vzorom a farebným tónom. Malá rada – pri častom vysedávaní na pohovke zvoľte radšej tmavší odtieň, pre bielu či pastelovú by to znamenalo katastrofu. Rovnako indigo rifle, ktoré by mohli púšťať farbu.
Úspešný boj so škvrnami

Na pohovke robíme tisíc činností, čím sa zvyšuje riziko väčšej či menšej nehody. Čokoláda, jahodová zmrzlina alebo káva na béžovej sedačke asi nikoho nepoteší. Ako si poradiť s fľakmi od ovocia či iných potravín?

    Žuvačka je lepšia za uchom. Na bytovej textílii radosť neurobí. Zbavíte sa jej kúskom ľadu, ktorý treba na nalepenú žuvačku priložiť. Zmrznutá žuvacia hmota sa od textílie sama odpojí.
    Rozliate červené víno vsiakne výborne kuchynská soľ. Nasypte jej však aspoň za hrsť a nechajte pôsobiť asi 15 minút. Skúsiť to treba aj pri fľaku od krvi, ale iba pri čerstvom. Zvyšky ešte dočistite bavlnenou handričkou namočenou v teplej vode.
    Rozkrojeným zemiakom odstránite stopu po zelenom špenáte.
    Kávu, čaj, mlieko či žĺtok od vajíčka zlikviduje teplá voda s trochou saponátu alebo tekutého mydla.
    Škvrny od tmavého bobuľového ovocia alebo červenej kapusty s vysokým efektom farbenia pomáha odstrániť glycerín, ktorý môžete rozpustiť vo vode.
    Čerstvé mastné škvrny zvykne pekne vsiaknuť vrstva múky. A zvyšky zlikviduje servítka, po ktorej prejdite žehličkou.
    Ostali na pohovke vodové farby po vyčíňaní vašich detí? Zachráni ju terpentín, ktorý je účinný aj pri odstraňovaní nakvapkaného vosku. Ak nepomohol savý papier, po ktorom ste prešli párkrát mierne teplou žehličkou.
    Fľaky odstraňujte z poťahovej látky opatrne. Aby sa po energickom drhnutí farebnosť textílie na postihnutom mieste nezmenila.
    Škvrny z jedla a najmä z nápojov na čalúnení nikdy nezanedbávajte a riešte ich okamžite. Najmä tekutiny zvyknú preniknúť aj do hlbších vrstiev tkaniny a môžu byť neskôr príčinou tvorby plesní.  

pohovka Eliza pohovka Softi

Zdieľaj článok