Priestor pre sako i obliečky na periny

Publikované: 30.05.2015, 15:44
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- spálne Rss feed

Nebývame v kaštieľoch alebo v podobných veľkopriestorových objektoch. S výnimkou majiteľov viacposchodových víl žije väčšina ľudí v bytoch bežných rozmerov s kuchyňou a s dvoma až štyrmi izbami. Neostáva nič iné, len využívať priestor účelne a kombinovať pre každú z miestností viacero funkcií. Preto sa v obývačke relaxuje, pracuje i obeduje a preto sa v spálni iba nespí, ale aj organizuje poriadok. Najmä vďaka veľkoryso riešeným skriniam, ktoré do svojich útrob pojmú celý šatník viacerých členov rodiny a ešte poskytnú náruč aj rezervným bytovým textíliám.

 Nie je veľa možností v byte, kde sa dá riešiť ukladanie vecí. Ak nemáte oddelený šatník, centrom pozornosti sa stáva predsieň a najmä spálňa. Je to citlivá zóna, ktorá by mala byť pre partnerov zemou zasľúbenou a pre všetkých cudzích a návštevy má zase zostať trinástou komnatou, kam ich noha nemá šancu vkročiť. Pretože okrem intimity a spánku je táto izba aj vhodným miestom na prezliekanie a to je vlastne tiež vec výsostne súkromná. Logicky tu má každý z domácich všetky veci pre kompletné oblečenie hneď po ruke. Spálňové skrine zaraďujú odborníci medzi odkladací nábytok, ku ktorému okrem voľných patria aj zabudované skrine, príborníky, bielizníky, vitríny, knižnice, skrinkové či policové zostavy, perináky, botníky, vešiakové skrine v predsieni, kúpeľňové skrinky, kuchynské linky, skriňové steny či priečky a police v šatníku alebo v komore.

 Dve podoby poslania

Úlohu spálňovej skrine netreba podceňovať. Nie je to bežný nábytkový solitér, ktorý v prípade potreby presuniete do inej časti bytu. Je to v prvom rade jedna z najimpozantnejších častí zariadenia, ktorá má dve základné úlohy. Estetickú a praktickú.

Ako súčasť zariadenia dotvára skriňa celkovú atmosféru spálne a dokáže byť rovnocenným interiérovým prvkom veľkej manželskej posteli s čelom. Treba preto dobre premyslieť typ z hľadiska štýlu i materiálu tejto veľkorozmernej časti zariadenia, ktorú určite nebudete meniť tak rýchlo. Na druhej strane, ak dáte prednosť solitérnej skrini pred vstavanou urobenou na mieru, nie je zväzok na celý život. Ak budete po čase potrebovať úplne zmeniť imidž spálne, môžete samostatnú skriňu premiestniť do inej časti bytu. So vstavanou by to bol už problém. Solitérna skriňa je navyše štýlovo variabilnejšia a môže obsahovať dokonca aj prvky minulosti, či už ide o rustikálnu verziu nábytku alebo ručne vyrobený nábytok s patinou, ktorý evokuje romantickú a noblesnú atmosféru alebo vidiecky charakter. A v každom prípade garantuje originalitu interiéru.

No asi najdôležitejšia je úžitkovosť tohto druhu nábytku. Ako miesto na odkladanie vecí je skriňa nenahraditeľným priestorom, ktorý pomáha organizovať poriadok v domácnosti. Je to veľmi dôležitý moment v živote rodiny alebo partnerov, pretože neporiadok predstavuje vizuálny chaos a ten môže odštartovať aj pocity nepohody. V prípade spálne sú to presne opačné nálady, aké sa očakávajú od prostredia určeného pre spánok.

 

Inšpirácia dizajnom nestačí

Čo sa týka štýlu, každý má možnosť slobodnej voľby. Závisí len od vás, či sa rozhodnete pre masív v originálnom odtieni alebo pre morené drevo, či vám zaimponuje skôr drevotrieska s bielou alebo naopak s tmavou povrchovou úpravou. Chybou nie je ani výber farebne kontrastného materiálu než je zvyšok zariadenia spálne. V takom prípade však musí byť s ostatnými prvkami štýlovo kompatibilná a obsahovať minimálne zhodné výrazové rysy.

No určujúca je aj veľkosť nábytku. Niekomu postačí jedno- či dvojdverová skriňa, iný siahne po mohutnejšom modeli trojdverovej, ktorá poskytuje viac miesta pre uloženie predmetov. A ďalší trvá na posuvných dverách, ktoré sú výhodou najmä v menšej spálni. Takže aj do pocitového vnímania nábytku človek zamieša napokon aj hodnotenie jeho účelnosti a pri posudzovaní dizajnu pracuje i s matematickými číslami.

Pre lepšie využite voľných rohov v miestnosti ponúka trh aj samostatné rohové skrine, ktoré sa dajú dobre skombinovať s klasickými jedno či viac dverovými, čím sa získa väčší priestor na uloženie všetkých vecí.

 

Zviazaní technickými parametrami

Pri kúpe treba zosúladiť dve základné veličiny. Charakter miestnosti, pre ktorú môže byť príliš rozmerná skriňa priveľkým sústom, a základné rozmery i celkové riešenie skrine z hľadiska praktickosti pri jej bežnom používaní a ukladaní oblečenia.

K základným odporúčaniam predajcov patrí detailné odmeranie rozmerov spálne, aby sa po zložení nábytku napokon neukázalo, že skriňa zavadzia pri otváraní interiérových dverí do priestoru izby a ani odstup od postele nie je dostatočne veľký. Na otváranie krídlových dverí potrebujete asi meter voľného priestoru, aby ste s oblečením pri otvorenej skrini mohli pohodlne manipulovať. Ale dokážu to vyriešiť posuvné dvere, ktoré sú pre nenáročnosť na priestor veľmi obľúbeným nábytkovým prvkom. Opakovaným premeraním si môžete ušetriť sklamanie a komplikácie spojené s výmenou nábytku, ak nechcete riskovať každodenný stres pre priestorové obmedzenia nesprávne zariadenej spálne.

Vnútorné riešenie skrine má umožniť jednoduchú orientáciu a dobrý prehľad v rozmiestnení políc a zásuviek a bezproblémový prístup k všetkým veciam. Potrebujete jednoducho rafinované úložné priestory, ktoré pomáhajú udržiavať poriadok bez ťažkostí.

 

Vec dobrej organizácie

Aj ukladanie šatstva a predmetov pre domácnosť má svoj systém. Riešenie vnútra skrine a pomer políc a závesných tyčí môže byť podľa preferencií zákazníka rôzne. Ale čo by predsa len v kvalitnej spálňovej skrini nemalo nikdy chýbať?

    Vešiaková časť na obleky, saká a blúzky s požadovanou hĺbkou 55 až 60 cm. Ak je skriňa plytšia, tyče sa musia umiestniť kolmo na čelo skrine a vyberanie šatstva uľahčí výsuvné zariadenie. Z hľadiska výšky potrebujete na zavesenie košieľ priestor vysoký 85 cm a na umiestnenie šiat na vešiaku 120 až 140 cm.
    Šuplíky či už otvorené alebo uzavreté na uloženie ponožiek a iného drobnejšieho šatstva či módnych doplnkov. Dajú sa ešte vybaviť plastovými alebo textilnými škatuľami, ktoré rozdelia priestor na menšie sektory.
    Systém zásuvných drôtených košov rovnako na udržanie poriadku menších kusov oblečenia.
    Poličky na kôpky poskladaných tričiek, svetrov a teplákových súprav.
    Väčšie police v hornej časti na umiestnenie uterákov, utierok a posteľnej bielizne. Výhodou je vnútorný priestor s viacerými otvormi v bočných stenách v rozličnom odstupe, takže police sa dajú umiestňovať v rôznej výške alebo sa ponúka možnosť dokúpiť neskôr ďalšie, vďaka ktorým sa skriňa bude dať lepšie využiť.
    Niektorým typom skríň nechýbajú veľkorozmerné zásuvky v dolnej časti, ktoré sa hodia na uloženie zimných svetrov alebo vianočných ozdôb.

Malá poznámka na okraj. Žiadna skriňa nie je bezodná, každá má svoje limity. Mal by ich mať aj samotný užívateľ. Kto sa nechce vzdať šatstva, ktoré už dávno vyšlo z módy alebo mu už veľkostne pre nárast jeho hmotnosti nesedí, riskuje, že si vo svojej skrini poriadok neudrží. Šaty mu naopak napokon prerastú cez hlavu a zaberú miesto na posteli i na zemi a budú zavesené na vešiaku okupovať aj interiérové dvere. Keď je skriňa už skutočne plná, treba sa držať zásady, že ak sa do nej niečo nové pridá, treba okamžite vylúčiť niektorý z obnosených modelov. Netreba byť otrokom, ale pánom svojich vecí. Rovnako nemilosrdne postupujte aj pri dôkladnejšom, napríklad jarnom, upratovaní skrine. Vyraďte všetko vyblednuté či vyťahané šatstvo, ale aj veci, ktoré ste si už neobliekli ani počas celej poslednej letnej či zimnej sezóny. Ak je vám ľúto vyhodiť ich do kontajnera, tie zachovalé môžete venovať charitatívnym organizáciám.

 

Kolotoč upratovania

Perfektne naplnená skriňa ešte nemusí byť ideálom. Ak nemáte správnu stratégiu ukladania vecí, budete tráviť veľa času hľadaním konkrétnych modelov, pričom si obsah poličiek vždy rozhádžete. Takže sa napokon nevyhnete opätovnému a častému upratovaniu skrine. Niekoľko užitočných tipov tento problém pomôže odstrániť.

    Základnou a zaručene čarovnou zásadou je veci, ktoré potrebujete denne, uložiť do výšky očí. Mimosezónnym či zriedkavo používaným postačia zóny pod 50 alebo nad 170 cm.
    Šatstvo na vešiakoch sortírujte podľa druhu. V zástupe za sebou majú byť zavesené košele, potom všetky saká, dámske šaty a tak ďalej.
    Nikdy nevešajte na seba niekoľko blúzok, pretože tie spodné sa vám stratia z dohľadu a vy ich napokon objavíte, keď už nebudú módne.
    Miesto na tyči dokážu ušetriť špeciálne viacposchodové vešiaky na sukne či nohavice.
    Kabáty, bundy a plášte by nemali byť v kontakte so spodnou bielizňou a vecami, ktoré sa obliekajú na priamo na kožu. Najlepšie je umiestniť ich v úplne inej skrini, napríklad v predsieni.
    Na poličky treba klásť kôpky tričiek alebo pulóvrov podľa rovnakých či príbuzných farieb, ľahšie sa budú hľadať. Obľúbené nechávajte v horných vrstvách. Čisto vlnené svetre majú mať svoj vlastný priestor.
    Ak nemajú partneri každý svoju vlastnú skriňu, odporúča sa väčšiu rozdeliť na sektory a poličky, ktoré patria výhradne vždy len jednému.
    Nenechávajte si dlho bielizeň nevyžehlenú, skúste si radšej neobľúbenú činnosť zracionalizovať. Žehlite len nevyhnutné kúsky oblečenia ako košele a blúzky, a bavlnené pyžamá, tričká či spodnú bielizeň hneď po usušení poskladajte. Ušetríte si kopec práce i nervy z narastajúcej kopy vypraného oblečenia.

 

Bez zrkadla už ani krok?

Nielen ženy, všetci potrebujú prekontrolovať svoj aktuálny vzhľad pred odchodom z domu. Imidž nie je určite nanič, najmä ak vaša práca vyžaduje komunikáciu s ľuďmi. A kde inde hodnotiť správnu voľbu oblečenia než v priestore, v ktorom máte celý svoj šatník.

So zrkadlom v spálňovom teritóriu to však nie je tak jednoznačné. Na jednej strane je dôležitou pomôckou a v prípade malého priestoru ho dokáže opticky zväčšiť, no na druhej môže byť podľa princípov bývania zdravého aj pre dušu, vrátane čínskej filozofie feng šuej, príčinou disharmónie a negatívnych pocitov. V prítmí napríklad zvyknú človeka ľahko vystrašiť nečakané odrazy. Preto je vítaná skôr absencia odrazovej plochy v spálni. Ponúka sa šalamúnske riešenie. Buď zrkadlo pripevníte na dvere skrine zvnútra alebo ho situujte tak, aby neodrážalo posteľ a spiaceho človeka, prípadne ho na noc zakryte dekou. Zásadou je tiež neumiestniť zrkadlo priamo oproti oknu. Na to všetko treba myslieť už pri výbere typu skrine a tiež pri jej umiestňovaní v spálni.

 

Princípy feng šuej inšpirujú

Stará čínska filozofia má čo povedať aj súčasníkom. Špecifikuje mnohé momenty v súvislosti so zdravým a harmonickým bývaním a má jasno aj v súvislosti s poriadkom v spálni. Okrem mobilu, televízora, liekov a kozmetických prípravkov nepatria do tejto svätyne oddychu ani zbytočnosti a rozhádzané veci. Nevyžehlená bielizeň, kúsky použitého oblečenia na zemi alebo kôpky šatstva, pre ktoré sa v skrini už nenájde miesto, to všetko zhoršuje šance na plnohodnotný relax. V podobnom nesúrodom sklade vecí často navŕšených na nábytku sa určite nebudete cítiť dobre, a pre nezdravú cirkuláciu vzduchu sa ani kvalitne nevyspíte a už vôbec nebudete mať pekné sny. Sú to všetko prekážky, ktoré bránia prúdeniu energie. Skôr si v takomto chaotickom prostredí zvýšite krvný tlak a rizikový faktor stresu. Upozornenia platia aj pre čistotu spálne. Aj keď nepotrebujete mať dokonale čistú dlážku, z ktorej sa dá priam jesť, ani chuchvalce prachu pod posteľou, na poličkách či na vrchnej doske skrine nie je to pravé pre vaše zdravie. Najmä, ak ste alergik.

 

Zdieľaj článok