Rozvrhnite si obývačku tak, ako to robia profesionáli.

Publikované: 30.05.2015, 14:02
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca - Obývačka Rss feed

 
Ak si na chvíľku predstavíte, že ste bytovým architektom, zistíte, že to nie je nič zložité. Pri zariaďovaní svojej obývačky, ušetríte nemalé finančné prostriedky a vďaka svojej kreativite sa môžete aj skvelo zabaviť a vyhrať s jednotlivými časťami nábytku. Kde však treba začať, aby sa všetko dokonale podarilo?
   Niekto má strach z prázdnej, nezariadenej miestnosti. Iní však naopak, pocítia radosť keď vstúpia do takejto miestnosti. Ich fantázia totiž začína pracovať na plné obrátky, predstavujú si rôzne detaily, ktoré im pomôžu miestnosť dotvoriť do jedinečného vzhľadu. Ak ste sa našli v opise kreatívnej osoby, gratulujeme! Možno ste však konzervatívny typ človeka a potrebujete zopár praktických rád, ktoré vám pomôžu pri nakopnutí svojej fantázie. Pozorne si prečítajte zopár riadkov, ktoré vás určite povzbudia a prebudia vo vás skrytú kreativitu.
 
 
Symetrický, či asymetrický tvar?
Podľa nás je najvhodnejší práve asymetrický tvar. Príliš veľká symetria je vhodná pri zariaďovaní rôznych historických stavieb, ktoré sa stavali podľa presne určených noriem. Avšak v byte je vhodná určitá uvoľnenosť, modernosť, ktorú nám symetria príliš nezaručí. Prílišná symetria skôr navodzuje pocit, že obyvatelia bytu sú posadnutí presnosťou a v ich byte sa nemôžete ničoho dotknúť. To však neznamená, že sa jej musíte vzdať úplne. Ak napríklad uložíte vedľa každej časti pohovky malý stolík, nič tým nepokazíte. Len sa príliš nedržte v tejto rovine. Asymetriu môžete využiť aj v spálni, posteľ nemusí byť výlučne v strede miestnosti, ako ani nočné stolíky nemusia byť nevyhnutne zladené s jej farebným odtieňom.
 
 
Kde v miestnosti prúdi život?
Skôr, ako začnete rozmýšľať nad usporiadaním nábytku, premyslite si, ako sa chcete po miestnosti pohybovať. Je cesta k oknu zložitá? Je nábytok až príliš blízko stien? Je kreslo umiestnené za dverami? Môžete sa vyhnúť aj klasickému sedeniu, kde sú všetky typy sedačiek umiestnené smerom na televízor. Jednoducho ich môžete umiestniť okolo stolíka. Ak budete pozerať televízor, jednoducho ich len otočíte. Po určitom časte zistíte, že vás to ani veľmi neláka.
 
 
Správne vyvažujte
Myšlienku prísnej symetrie opustite, ale váš inštinktívny pocit, aby bol nábytok v miestnosti vyvážený je správny a opodstatnený. Práve v správnom vyvážení spočíva kľúč k vhodne a moderne zariadenej miestnosti. Treba vybalansovať pomer hmoty, ale neskĺznuť pri tom k prílišnej symetrii. Čo to v preklade znamená? Klasiku v socialistických bytoch tvoril jeden gauč, ktorý bol umiestnený pri stene a oproti neho bola obývacia stena s televízorom. Dnes je to taktiež často tak, avšak vyváženosť hmôt tu môžeme jednoducho dotvoriť. Skúste si predstaviť, že podlaha miestnosti je plošne zavesená v mieste ťažiska na oceľovom lane. Vašou úlohou je, aby ste na plošine rozmiestnili nábytok tak, aby sa táto doska neprevážila a ostala vo vodorovnom tvare. Je to skvelý pomocník, ktorý vás nakopne správnym smerom pri rozmiestňovaní jednotlivých kusov nábytku.
 
 
Pekné na pohľad, ale praktické k využitiu?
Nezabúdajte ani na to, že obývačka musí byť predovšetkým obývateľná. Musí plniť všetko, čo od nej očakávate a nesmie tvoriť prekážky, ktoré vám budú časom liezť na nervy. Veď zdravie máte iba jedno. Znie to možno puntičkársky, ale pokojne si spíšte, čo chcete, aby vaša obývačka mala, na čo sa bude využívať a koľko ľudí sa tu zíde pohromade. Alebo sa zamyslite nad tým, ako ste mali zariadený predchádzajúci byt, prípadne, ako ste sa v ňom pohybovali. Doplnky, ktoré obývačku skrášlia, riešte ako posledné. V prvom rade stavte na funkčnosť, až potom majte na mysli, či sa vami vybraté dekorácie do miestnosti vmestia.
 
 
Na čo upnúť svoj zrak?
Dojem z každej domácnosti je lepší, ak do miestnosti vyberiete dominantu, na ktorú každému padne zrak. V obývačke to môže byť obraz, ktorý je zavesený nad pohovkou, prípadne veľká knižnica, kvet, či starožitný stolík. Dominantným prvkom nemyslíme to, aby daný doplnok potlačil ostatný nábytok v miestnosti, prípadne s ním neladil. Ide len o prvotné upnutie zraku návštevníkov. Neznámi človek tak potlačí strach z neznámeho a prebudí sa v ňom zvedavosť.
 
 
 

Zdieľaj článok