Sektor sa vrátil

Publikované: 31.03.2015, 23:06
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed

Sektor tu už kedysi bol. Figuroval v interiéroch rokov 60-ych, ktoré v porovnaní s predošlými desaťročiami charakterizovala väčšia dynamika, tvorivosť a variabilnosť v dizajne vrátane zariadenia interiéru. Vtedy mladá generácia inšpirovaná rytmami bigbítu, hitmi skupiny Beatles a myšlienkového hnutia hippies priam bažila po voľnosti a slobode a tieto pocity v oblasti dizajnu spĺňal práve sektorový nábytok, pretože dával priestor fantázii a vlastnej voľbe.

 

 

Mamutie obývacie steny sú minulosťou

 

A sektor je tu opäť. Ale už ako sofistikovanejšia verzia s modernejšími prvkami a z kvalitnejších materiálov hodných tretieho tisícročia. Spĺňa ešte jednu dôležitú požiadavku súčasnosti a tou je trend minimalistických obývacích zostáv. Sú dnešnému zákazníkovi sympatickejšie ako obrovské obývacie steny, ktoré zvykli ešte pred dvadsiatimi rokmi miestnosť prepĺňať. Už nenávratne odišli časy, keď aj nábytok v obývačke slúžil na ukladanie nažehlenej posteľnej bielizne a obrusov. Túto úlohu dnes prebrali mamutie priestory vstavaných skríň v predsieni a v spálni.

 

 

Aj po presťahovaní do väčšieho

 

Sektorový alebo aj systémový viacúčelový nábytok dáva možnosť výberu z množstva rôznych veľkostných prevedení jednotlivých segmentov, či už sú to konferenčné stolíky, komody, skrinky a tiež police, vitríny a regály, ktoré sú ako stvorené pre zakomponovanie sošiek, obrázkov, sviečok a iných dekoratívnych prvkov podľa vlastnej predstavy. Táto vlastnosť priťahuje asi všetkých záujemcov, ktorí  majú radi zmenu a vždy prítomnú možnosť voľby usporiadania nábytku v priestore. A pre sektor sa prihovára ešte jedna obrovská výhoda. Ak máte túžbu inovovať, bez ťažkostí segmenty premiestnite alebo doplníte ďalšími. A po presťahovaní do priestrannejšieho bytu s väčšou obývačkou nemusíte meniť celý nábytok, stačí dokúpiť prvky z modulovej zostavy rovnakého typu.

 

 

Variabilita i v segmentoch

 

Každý typ sektorového nábytku ponúka zostavu ľahko kombinovateľných segmentov s otvorenými i s uzavretými úložnými priestormi, ktoré uspokoja vaše požiadavky nielen na reprezentatívnosť, ale i funkčnosť. Pestrosť našej ponuky navyše uspokojí rovnako zákazníkov, ktorí si chcú svoj byt zariadiť moderne a lacno zároveň, ale aj tých, ktorí preferujú exkluzívny sektorový nábytok a nehľadia na cenové relácie.

  • VITRÍNY môžu byť stojace i nástenné a slúžia na umiestňovanie dekoratívnych prvkov.
  • SKRINKY bývajú otvorené, ale aj chránené pevnými či sklenenými dvierkami.
  • POLICE sú buď samostatné alebo zakomponované v policovom paneli.
  • Súčasťou bývajú TV STOLÍKY, ale môžu ich nahradiť nižšie komody.

 

 

Kombinovať, ale s rozumom

 

Pred výberom konkrétneho nábytku by ste si mali presne naplánovať a prípadne aj nakresliť kombináciu jednotlivých segmentov. Môžete zvoliť pokojne aj komponenty rôznej výšky, ktorá dodá sektorovej stene dynamiku. Zásadou však je, že sektorovú obývaciu stenu by mal tvoriť v základnej úrovni televízny stolík a skrinky a potom závesné skrinky i police v druhej a tretej úrovni. Ak si netrúfate zvládnuť úlohu amatérskeho dizajnéra, môžete sa obrátiť na predavačov alebo požiadať o radu interiérového architekta, ktorý navrhne optimálne a zároveň originálne riešenie pre váš typ obývačky. Ideálna zostava vďaka hravému kombinovaniu línií, materiálov a farieb môže byť napokon interiérovým umeleckým dielom, ktoré sa posúva až do roviny výtvarného prvku v interiéri a preto je radosť naň hľadieť.

 

 

Široká ponuka aj v detailoch

 

Jedným z určujúcich parametrov výberu konkrétneho typu nábytku sú aj doplnky, ktoré podčiarkujú ich charakter. Sektorový nábytok býva opatrený úchytkami rôznych štýlov, či už klasického, rustikálneho alebo minimalistického. Dôležitá je aj kvalitapántov, ktoré zabezpečujú ľahké a tiché otváranie a zatváranie dvierok. Nechýbajú im ani bezpečnostné brzdy, ktoré bránia buchnutiu dvierok o korpus segmentu, či už skrinky alebo vitríny. Nápadným prvkom je aj riešenie spodnej časti. Niektoré segmenty stoja na podstavcoch, ktoré sú súčasťou korpusu, iné majú kovové alebo drevené nožičky.

 

 

Materiál ...

 

... musí byť kvalitný, aby bola obývacia stena pevná a stabilná. Týmto požiadavkám zodpovedá masív, ale aj kvalitná drevotrieska s upravovaným povrchom dyhovaním, fóliovaním alebo laminovaním. Laminované dosky sa vyrábajú v mnohých farbách, štruktúrach a dezénoch, z čoho profituje j nábytkársky priemysel, ktorý tak trh zásobuje pestrou škálou dizajnérsky rozmanitých typov sektorového nábytku.

Povrch laminátovej drevotriesky je odolný voči vode a vlhkosti, zvýšenej teplote i bežným chemickým prípravkom a je preto umývateľný. Pri znečistení sa má utrieť vlhkou handrou a potom ďalšou dosucha. Poškodiť sa však dá ostrým predmetom. A neodporúča sa leštiť ho voskom či olejmi.

 

 

Nepodceňujte úlohu farieb

 

Občas má kupujúci dilemu, široká ponuka mu komplikuje výber. Na druhej strane môže byť uspokojený každý zákazník. Či už preferuje svetlý dub, jelšu, čerešňu alebo exotické dreviny. V poslednom čase sú veľkým hitom obývacie zostavy v čiernej, v bielej alebo v krémovej farbe. A do módy prichádzajú aj výrazné farby ako červená a fialová. Čo môžeme od trendových farieb očakávať, ako konkrétne vplývajú na naše pocity a vnemy?

BIELA – biela je symbol čistoty, pôsobí upokojujúco, harmonicky, treba ju však doplniť farebnými prvkami, aby nepôsobila monotónne.

ČIERNA – je nadčasová a pôsobí elegantne, ale pohlcuje ostatné farby, preto to s ňou netreba preháňať, ale dopĺňať ju akýmikoľvek živšími alebo jemnejšími odtieňmi, pretože sa dá výborne kombinovať so všetkými farbami.

ČERVENÁ – je najteplejšia farba, na nábytku pôsobí dynamicky a živo, stimuluje k rýchlym rozhodnutiam, je vhodná všade tam, kde sa má rozvíjať komunikácia.

FIALOVÁ – je vyzývavá farba pre odvážnych, tmavšia purpurová evokuje vznešené prostredie a hodí sa do väčších priestorov, bledá fialová pôsobí nostalgicky a romanticky.

 

 

Poznajte svoj štýl II. (I. časť v článku

Na obývaciu stenu si nájdite čas)

Dizajn je oblasť výsostne kreatívna, preto aj počas histórie vzniklo množstvom zaujímavých štýlov, ktoré popri novo vznikajúcich dokážu vždy znovu inšpirovať. A v trende sú, samozrejme, hlavne tie moderné, ktoré najlepšie odrážajú cítenie súčasného človeka a dynamiku jeho života.

Moderný štýl kladie dôraz na funkčnosť využitia interiéru, je priamočiary a ľahko zrozumiteľný, orientuje sa na jednoduché línie a tvary s dôrazom na praktickú stránku bývania, preto je tento priestor voľný a zaobíde sa bez nepotrebných vecí a doplnkov. Je vhodný pre všetkých, ktorí očakávajú od interiéru ľahkú údržbu, nevedia si život predstaviť bez pomoci najmodernejšej techniky a kreativitu využívajú najradšej pri odvážnom kombinovaní farieb. K typickým materiálom patrí drevo, nerez, kameň a jeho napodobeniny a vysoko lesklé povrchy.

Industriálny štýl je výsledkom objavovania nových priestorov na bývanie. Posledné roky dokážu dizajnéri invenčne premieňať bývalé priemyselné haly na príťažlivý interiér ako stvorený pre slobodomyseľných ľudí, ktorí milujú veľké priestory a sú ochotní experimentovať. Atraktivitu dodáva kontrast hrubého betónu na strope a stenách a dreveného nábytku, ktorý dodáva prostrediu duch domova.

Minimalistický štýl sa inšpiroval striedmym japonským, od ktorého prebral otvorený priestor bez bariér. Preferuje funkčnosť, praktickosť, jednoduché línie, odľahčené tvary a nábytok z dreva, ale aj prvky sklenené a kovové, najmä hliníkové. Tieto atribúty spĺňa i zen design, ktorý je založený na zásadách členenia priestoru, funkcie a svetla a púšťa do interiéru len nevyhnutne potrebné prvky, či ide o nábytok alebo funkčné doplnky.

Vidiecky štýl alebo aj rustikálny symbolizuje návrat na vidiek našich babičiek. Čaro starých časov umocňujú všade prítomné prírodné materiály ako drevo či kameň a hmatateľné dôkazy poctivého remesla - popraskaný nábytok s patinou, keramická pec, starobylé hodiny, tradičné čipkované ozdoby, pletené deky a prúžkované obliečky na periny. Výsledkom je útulný interiér ako stvorený na odpočinok a relax.

Škandinávsky ako ľahký a vzdušný štýl plný svetla v lete a priateľský a hrejivý v zime neimponuje len Švédom a Nórom, podobne si svoje obývačky zariaďujú už aj Slováci. Dominujú bledé farby, najmä biela, krémová a svetlomodrá. Nábytok z bledého dreva je pohodlný a vkusný, možno občas strohý, no v kombinácii s prírodnými tkaninami interiér pôsobí veľmi útulne. Dnes tento štýl spĺňa do písmenka princípy modernizmu, hoci využíva tradičné prírodné materiály.

Retro štýl sa inšpiruje minulosťou. Aktuálne oslovuje dokonca i mladých ľudí dizajn typický pre 50-e, 60-e a 70-e roky ovplyvnené aj popartom. Sympatie si získava nábytok oblých tvarov často z plastu, syntetické kožušiny a geometrické, abstraktné i kvetinové vzory na tkaninách a tapetách.

Eko štýl je prostý, ale ekologický a šetrný k svojmu okoliu. Rešpektuje myšlienky šetrenia prírodných zdrojov a používania zdravotne neškodných materiálov aj pri zariaďovaní interiéru. Opiera sa o natural materiály, hlavne drevo a kameň, ale akceptuje aj plast, ak je vyrobený z recyklovaných materiálov. Farebnosťou inklinuje k neutrálnym prirodzeným tónom a k sýtejším zemitým odtieňom.

Etno štýl vnáša do interiéru exotického ducha, niečo tajomné a vzrušujúce. Farebnosťou a prvkami patrí k najvýraznejším štýlom a imponuje všetkým, ktorým učaroval orient či africká alebo indiánska kultúra. V interiéri zariadenom v štýle etno dominuje nízky masívny nábytok z tmavšieho dreva a nechýbajú tu tkané koberce, textílie s originálnymi vzormi, keramika, zvieracie artefakty, masky, totemy, sviečky, výrobky z kameňa, mušlí či kože, mosadzné lampy a paravány.

Antický štýl uznáva tradičné hodnoty i materiály a používa dobový dizajn, starožitnosti alebo repliky v štýle antiky. Výsledkom je dokonalá pohoda s nádychom nostalgie za starými časmi, ktoré boli aj v oblasti architektúry veľmi kreatívne.

 

Zoznam by nebol úplný, keby sme nespomenuli aj ďalšie zaujímavé štýly. Napríklad vintage (pastelové farby, prírodné materiály a dominancia originálnych historických kúskov), koloniálny (nábytok z masívu alebo z ratanu a exotické suveníry, ideálny štýl pre dobrodružné povahy) či námornícky (modro-biele pásikové dezény, prvky lodnej dopravy), ktoré sú pre svoje príťažlivé prvky stále populárne. K svojským patria aj štýly viažuce sa ku konkrétnemu územiu, ktoré sú identifikovateľné už na prvý pohľad, ako americký (národné symboly ako hold patriotizmu), ázijský (nevtieravý, jemný a harmonický podľa princípov feng šuej), japonský (jednoduchosť, čisté línie a vyváženosť, priestranné miestnosti s dôrazom na maličkosti),indický (ornamentálny nábytok, množstvo tkanín zemitých tónov, dôraz na remeselné techniky) alebo stredozemný(bledomodré odtiene, ľahké závesy, robustný nábytok, poličky zo železa, veľké vankúše s kvetinovou potlačou a ťažké čipkované obrusy).

Všetkým ostatným však neoficiálne tak trochu kraľuje alebo sa na nich díva z nadhľadu extravagantný štýl, pretože popiera akékoľvek princípy a neriadi sa žiadnymi zásadami. Je výsledkom vízie hravej duše, ktorá prahne po originalite a nekonformnosti a rada svoje okolie provokuje až šokuje. Dokáže spájať protiklady a kontrasty štýlov, materiálov i farieb, čím sa prepracuje k výsledku, ktorý môže u ostatných evokovať obraz gýču. Majiteľ sa však práve v tomto výstrednom, disharmonickom a vzrušujúcom prostredí cíti najlepšie.

Zdieľaj článok