Svet stoličiek ako inšpirácia

Publikované: 30.05.2015, 14:17
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Stoličky Rss feed

Svet stoličiek ako inšpirácia

Čo stolička na svete na svojich štyroch nohách stojí, slúži človeku na pohodlné sedenie v prirodzenej polohe, ktorá súvisí s mnohými ľudskými činnosťami. Na stoličku sa usadíte vždy, keď pracujete pri počítači, keď vysvetľujete synovi matematické vzorce, keď skladáte s dcérou puzzle alebo keď obedujete so svojimi blízkymi.

Zdravé sedenie

V skutočnosti štyri nohy, aj v tempe nových trendov tvarovaných kresiel z plastu či z kovu, nie sú hlavnou podmienkou kvalitnej stoličky. Je ňou v prvom rade dobrý posed, ktorý sa od tohto typu nábytku očakáva ako primárna vlastnosť. Trávite predsa na nej často dlhé hodiny, ktoré sa v prípade zle konštruovaného kresla môžu podpísať na stav vašej chrbtice. Vyhľadať ortopéda pre chronické bolesti je už stav, ku ktorému sa neplánuje nikto dopracovať. Vyberajte preto tento dôležitý kus nábytku s rozumom.


Ergonomické parametre nepustia

Každá kvalitná stolička musí tvarom akceptovať anatómiu ľudského tela. No aké by mali byť jej optimálne rozmery? Presné miery neexistujú, pretože sa odvíjajú od výšky a váhy užívateľa. Ako dobrý semafor sa však zvyknú uvádzať základné kritériá.

    Výška sedadla má byť o niečo menšia než je dĺžka nôh ku kolenám, aby ste bez problémov dočiahli chodidlami na zem. Jeho hĺbka musí zodpovedať rozmerom, ktoré dovolia úplne sa oprieť a položiť si chodidlá plnou plochou na zem. Pritom má medzi kolenami a hranou stoličky zostať aspoň minimálna medzera, ktorá zabráni omínaniu  mäkkého tkaniva podkolenia okrajom a tým pocitu nepohody. A napokon správna šírka sedadla by mala pri sedení ponúkať rezervu bezpečného priestoru po oboch stranách. Bonusom sú lamely umiestnené v sedadle, ktoré sa pri dosadnutí prispôsobia tvaru sediaceho.
    Dôležitý je aj uhol sedenia, garantom pre pohodlie je skôr stolička s mierne dozadu prehnutým operadlom než s rovným, pri ktorom si môžete stláčať plný žalúdok. Zásadou číslo jeden je poloha chrbtice pri sedení v prirodzenom tvare.
    Komfort zvyšujú aj podrúčky, pretože sa o ne môžete oprieť pri sedení i pri vstávaní. Možno vždy nie sú výhodou, pri niektorých činnostiach bývajú prekážkou, ale starším ľuďom i tým so zhoršenou mobilitou veľmi pomáhajú. Skutočné pohodlie však zabezpečia len podrúčky, ktoré sú vyššie asi o 3 cm ako siaha lakeť. Nižšie nútia sediaceho nakláňať sa na bok a tie vyššie umiestnené spôsobujú neprirodzenú polohu rúk.

 To najlepšie z najlepšieho

Nie je stolička ako stolička. Jednak z pohľadu kvality, ale aj účelu, na ktorý má slúžiť. V našej ponuke nájdete skutočne široký sortiment – stoličky pre domácnosť, pre kancelárie i pre konferenčné miestnosti. Aj z hľadiska zámeru použitia sa pri výbere treba orientovať podľa špecifických odporúčaní.

JEDÁLENSKÁ STOLIČKA – ponuka je veľmi široká, masívne typy sú vhodné do obývacích miestností spojených s jedálenským kútom, do menších kuchýň treba voliť ľahšie modely jednoduchších tvarov, prípadne aj bez operadla. Výška sedadla jedálenskej stoličky má byť asi 45 cm a jeho minimálna hĺbka 39 cm. O materiáli rozhodne celkové riešenie miestnosti.

KANCELÁRSKA STOLIČKA – musí mať stabilnú a pevnú základňu najlepšie s päťramennou podnožkou a kolieskami. Výhodou je bedrová opierka a nastaviteľné podpierky na ruky i opierka na hlavu a samozrejme anatomický tvar sedadla. Najmä vtedy, ak pri pracovnom stole zvykneme tráviť takmer celú pracovnú dobu. Tvar je ešte dôležitejší v prípade pracovnej stoličky pre malé i väčšie deti kvôli zdravému vývoju chrbtice.

BAROVÁ STOLIČKA – býva zaujímavým estetickým prvkom v interiéri. Môžete sa rozhodnúť pre plastovú, no väčšie pohodlie pri dlhšom sedení aj na tomto type stoličky zabezpečí čalúnené sedadlo a tiež nastaviteľná veľkosť a možnosť otáčania. Stolička zvykne byť vysoká od 65 do 75 cm a vzdialenosť sedadla od barovej dosky má byť asi 20 cm. Je to menej stabilný typ sedenia než klasická stolička, preto by ju nemali používať malé deti alebo ľudia s ťažkosťami pohybového aparátu.

 

Ako charakter materiálu...

... mení imidž interiéru? Stolička ako solitér býva výzvou pre návštevu obchodu s nábytkom zvyčajne až v závere zariaďovania miestnosti. Či už ide o taburetku k toaletnému stolíku, o moderné pohodlné kresielko na čítanie románov pod lampou alebo o sedenie k pracovnému stolu v detskej izbe. No kompletná jedálenská zostava je väčšia výzva. Pri robustnom stole so zodpovedajúcim počtom stoličiek sa stretávajú, stolujú a komunikujú všetci členovia rodiny. Táto časť zariadenia býva potom v interiéri dominantnou a určujúcou pre jeho celkový štýl, preto ju treba aj citlivo vyberať. Samozrejme, že konkrétna voľba závisí od vkusu ale aj od očakávaní zákazníka. Ako dokáže druh materiálu ovplyvniť celkovú atmosféru interiéru?

 

    Drevo interiér zaručene preteplí a dodá mu punc tradicionalizmu. Miestnosť s dreveným nábytkom pôsobí útulne a je oázou domáceho pokoja. O detailoch však rozhoduje aj odtieň dreva.
    Ak preferujeme moderný štýl, siahneme po kove, ktorý v kombinácii so sklom zastupuje industriálny dizajn s čistými priamymi líniami. Žiadne obavy z nepohody pri sedení, z kovu sa robia hlavne nohy a konštrukcia stoličiek, sedadlo býva drevené alebo čalúnené.
    Progresívny plast evokuje zase ľahkosť, mladistvosť a pre farebnú variabilitu aj hravosť. A dokonca je aj návratom k preferovaným retro štýlom 60-ych a 70-ch rokov.

 

Ešte pripomíname, že práve letia prírodné materiály, či už originál drevo alebo odľahčené dyhované formy. K obľúbeným patrí aktuálne pre svoju kresbu dub. Každý sezónne dominantný druh však po čase vystrieda iný materiál, často vyrobený inovatívnou technológiou. A pretože sa nábytok zvykne kupovať minimálne na dobu niekoľkých rokov ba i viac, najlepšie je riadiť sa podľa vlastného vkusu, temperamentu, priorít i fázy života, v ktorej sa človek ocitne. Iné predstavy a požiadavky má žena v strednom veku s garsónkou, iné úspešný podnikateľ s novým átriovým domom a úplne iné rodinka s malým dieťaťom, ktorá si zariaďuje svoj prvý väčší byt.

 

 

Ďalšie užitočné rady pri výbere

    Nech sa vám stolička akokoľvek páči, vždy si pred kúpou vyskúšajte, ako sa vám na nej sedí. Každému vyhovuje iný typ, tvar a veľkosť.
    Zárukou pohodového sedenia nemusí byť len čalúnené sedadlo. Tento parameter môže rovnako dobre spĺňať aj stolička z tvrdého materiálu, kľúčovým je dobre tvarované sedadlo.
    Pri kúpe drevených stoličiek si všímajte riešenie, kvalitné ich majú nožičky konštrukčne spojené, takže sa spoje nerozkývajú. Pri kovových stoličkách skontrolujte, či na nohách nechýbajú ochranné prvky, ktoré zabránia šmyku a tiež tvorbe šmúh na podlahe.
    Stoličku nevyberajte náhodne, ale vo vzťahu ku konkrétnemu stolu, či už jedálenskému alebo pracovnému. Dôležité je disponovať dostatočne voľným priestorom medzi sedadlom stoličky a doskou stola, ktorý nemá mať menej ako 30 cm. Nezabúdajte ani na šírku priestoru pre stoličku pri jedálenskom stole. Každý stolovník by mal mať k dispozícii 60 až 65 cm. To rozhodne o konečnom počte stoličiek v jedálenskej zóne.
    Konkrétnu voľbu ovplyvňuje aj veľkosť interiéru. Do menšieho patria priestorovo úspornejšie stoličky, typy s nižším alebo subtílne riešeným operadlom z drevenej latky. Do veľkej miestnosti si môžete dovoliť kúpiť robustnejšie stoličky dokonca aj s podrúčkami, ktoré sú priestorovo náročnejšie.
    Ak nevlastníte dom s priestrannou jedálňou, ale plánujete stôl so stoličkami vtesnať do panelákovej obývačky menších rozmerov, máte možnosť sa rozhodnúť pre rozkladací stôl, ktorý splní svoju funkciu aj v prípade veľkých rodinných stretnutí, a zásobiť sa tiež niekoľkými skladacími stoličkami navyše, ktoré bez problémov uložíte v šatníku.
    Nebojte sa experimentovať, do jedného priestoru môžete umiestniť rôzne typy kresiel či stoličiek, vrátane otáčacích, dokonca sa tak dá vyriešiť aj sedenie pri jedálenskom stole. Napríklad na čelo stola umiestnite masívnejšie stoličky z podrúčkami a zvyšné štyri môžu mať jednoduchší tvar. Všetky kusy sedacieho nábytku však musia farebnosťou, materiálom alebo štýlom navzájom komunikovať, v čom vám najlepšie poradí skúsený obchodník, interiérový architekt či dizajnér. Alebo sa spoľahnite na vlastné estetické cítenie.
    Svoje nákupy zbytočne nepredražujte. Ak máte potomkov už odrastených, nepotrebujete objednať na stoličku pravú kožu alebo textíliu so špeciálnou úpravou, z ktorej sa dajú bez problémov vyprať čarbanice z pasteliek. Ich praktickosť ocenia skôr rodičia malých detí, vám postačí bežný textilný poťah. Alebo kvalitná koženka či eko koža.
    Možno si pri zariaďovaní vysnívaného bytu doprajete aspoň raz v živote exkluzívny a finančne náročný model, ale inokedy môžete využívať aj naše akciové ponuky kvalitného a moderného nábytku za výhodné ceny.

 

 

Pre dobrú kondíciu stoličky

Plastové modely sú veľmi praktické a absolútne geniálne do prostredia kuchyne či jedálne, pretože vyliaty nápoj alebo kúsky jedla sa dajú bez problémov odstrániť. Plast sa čistí veľmi jednoducho bavlnenou handričkou namočenou v teplej vode s bežným saponátovým prípravkom.

Kovové časti treba umyť saponátovou vodou a napokon ich vyleštiť suchou mäkkou handričkou.

Drevené konštrukcie vyžadujú viac pozornosti pri údržbe. Prach občas odstráňte dobre vyžmýkanou handričkou namočenou vo vlažnej vode. Mastné odtlačky prstov zlikvidujte pomocou handričky namočenej v jemnom roztoku mydlových vločiek a povrch potom preleštite leštidlom, môže byť aj prírodné z včelieho vosku.

Čalúnenie býva riešené z materiálov, ktoré sú odolné voči odieraniu i záťaži a dajú sa ľahko udržiavať bežnými čistiacimi prostriedkami. Z textilnej tkaniny odstráňte prach vysávačom a pri väčšom znečistení tkaniny použite jemnú kefku alebo špongiu namočenú v saponátovej vode. Kožu udržiavajte pomocou špeciálneho prípravku, ktorý treba dvakrát do roka naniesť bavlnenou handričkou na plochu. Eko koža neznesie chémiu, čistiť ju treba špeciálnym čističom na umelú useň alebo len vlažnou vodou, do ktorej môžete pridať pár kvapiek tekutého mydla. Výhodou je snímateľný poťah na sedadle stoličky, ktorý sa dá oprať v pračke.

 

 

 

Čo radí feng šuej?

Nechajte sa osloviť ázijskou filozofiou, ktorá aplikuje myšlienky na štýl života a zariaďovania domácnosti s maximálnym ohľadom na potreby človeka a jeho spokojnosť. Podľa jej princípov treba vždy zvážiť, na akú činnosť stoličku potrebujeme. Pri spracovaní účtov či písaní žiadosti vám viac pomôže vysoká stolička, romantický večer s partnerom podporí zase nižšie tapacírované kreslo. Platí aj zásada, že ak počet stoličiek presiahne číslo šesť, treba stôl vymeniť pre zjednodušenie vzájomnej komunikácie za okrúhly alebo oválny. A ako zvykne ešte povaha a typ nábytku vrátane stoličiek ovplyvňovať naše pocity?

    MATERIÁL – kov, sklo či plast zrýchľuje tok energie a provokuje dynamickú atmosféru, mäkké drevo a textílie náladu uvoľňujú a pobyt v miestnosti spríjemňujú.
    TVAR – trendová stolička s vysokým operadlom podnecuje energiu a pohyb, širšie čalúnené kreslo vytvára intímnejšie prostredie vhodné aj na vedenie pokojných dialógov.
    FARBY – žiarivé odtiene v nás prebúdzajú energiu, pomkýnajú k aktivite, bledé tlmené skôr upokojujú atmosféru a sú zárukou vizuálnej a napokon i duševnej rovnováhy.
    ŠTÝL – moderný nábytok inšpiruje viesť dynamickejší život, vybočovať zo zabehnutých koľají a prichádzať na nové nápady, starožitný nábytok dáva pocit bezpečia, tradície, stability a teplého domova.  

Zdieľaj článok