Tradičná komoda perlou interiéru

Publikované: 30.05.2015, 13:40
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca - Obývačka Rss feed

Sú typy nábytku, ktoré prináša moderná doba ako absolútne inovatívne segmenty zariadenia. Ale sú aj také, ktoré mali v obývacej izbe alebo v spálni svoje stabilné miesto už dávno. Patria k interiérovým prvkom, ktoré prinášajú pocit stability, spoľahlivosti a domáckej atmosféry. Všetko sú to nesporne vlastnosti, ktoré imponujú najmä priaznivcov tradičného interiéru a ktorým sa preto bude určite páčiť komoda.

Okrem toho, že už názvom evokuje ženský rod, je blízka tejto časti populácie aj svojím poslaním. Žena bola odjakživa tvorkyňou harmónie, garantom pohodovej atmosféry v prostredí, kde to voňalo, blyšťalo čistotou a všetko bolo na svojom mieste. Rovnakým dojmom pôsobí aj komoda. Jednoduchým domáckym a zároveň ušľachtilým tvarom neprovokuje, skôr vzbudzuje pokojný usporiadaný dojem. A po nahliadnutí do jej útrob sa príjemný pocit z poriadkumilovnosti len umocní.

Poriadok musí byť

Množstvo rozhádzaných predmetov, dokonalý zmätok už na pohľad, strata času pri hľadaní večne zapotrošených predmetov, to všetko nemusí byť. Na usporiadanie domácnosti a mnohých potrebných drobností sa ponúka práve systém šuplíkov zakomponovaných do jedného kusu nábytku. Komodu vymyslel génius, ktorý sa asi nerád venoval večnému upratovaniu. Šuplíky rôznych veľkostí od malých a plytkých po široké a hlboké umožňujú ukladať všetky užitočné veci či rôzne pomôcky, ktoré sa už viac nebudú kdekade povaľovať či dokonca strácať. A tak komoda prináša do nášho života systém, ktorý potrebujú nielen puntičkári, ale aj tí ostatní.

V minulosti cenená...

... a potom dočasne zabudnutá. To je stručný životopis komody. Napokon sa však predsa len prepracovala až k aktuálnemu postu, ktorý komode aj zaslúžene prináleží. Pôvodne vznikla z obyčajnej truhlice s vrchnákom, ktorú raz niekto vybavil z praktických dôvodov niekoľkými zásuvkami, pretože sa v nich udržiaval poriadok ľahšie ako v jedinom priestore truhly bez oddelení. V období rokoka zaznamenala komoda vo Francúzsku veľký boom. A začala aj meniť svoj imidž. Predná i bočné steny sa začali tvarovať a cifrovať, zásuvky často zdobil bronz či mosadz. Slúžila hlavne na odkladanie oblečenia, ktoré sa nezmestilo do veľkej skrine. Veľkej obľube sa tešila aj v Španielsku a v Taliansku, v známej to krajine invenčného interiérového dizajnu. A komoda dostala čoskoro aj mladšieho súrodenca. Šifoniér bola úzka skrinka s menšími zásuvkami, kde sa ukladali šatky, rukavice a iné drobné módne doplnky.

V 2. polovici minulého storočia v období mohutných nábytkových stien sa na istý čas komoda stratila zo zorného uhla pohľadu dizajnérom, ale v posledných dvoch desaťročiach tento zaujímavý a praktický druh nábytku tvorcovia, našťastie, znovu objavili. Jeho vysoký kredit potvrdil aj záujem zákazníkov, ktorý vyprovokoval doslova expanziu tohto segmentu. Komoda tak vtrhla do malometrážnych garsónok, veľkometrážnych bytov i luxusných domov. Či skôr by sa patrilo povedať, že do príbytkov všetkého druhu elegantne vplávala.

V retro štýle

Je tu ešte jedna špecialita, ktorá občas vytesní nový výrobok čerstvo voňajúci drevom alebo iným použitým materiálom. V štýle retro je akceptovaná aj každá dobre zachovaná komoda po starej mame alebo po tete, ktorá zase vonia minulosťou a navyše disponuje vzácnou historickou patinou. Po malej úprave šikovným majstrom a vhodne zakomponovaná sa môže stať rovnocenným prvkom zvyšku interiérového zariadenia. Ba dokonca má šancu byť jeho perlou.

Masív i plast

Podobnú a neraz ešte väčšiu nádej zdobiť obývaciu izbu majú, samozrejme, aj panenské výrobky z dielne súčasných dizajnérov. Široký sortiment typovo rozličných druhov tohto úložného nábytku poskytuje priestor pre všetky štýly i akokoľvek ladený vkus zákazníkov. Určite si každý vyberie aj podľa celkového zariadenia svojho interiéru. Platí to už pre farebné prevedie, ktorého širokú paletu garantujú kvalitné moridlá rôznych odtieňov. Dominantný pri výbere je však najmä druh materiálu. K dispozícii sú luxusné komody z masívu či z ratanu,  ale aj lacnejšie z dýhovanej či laminovanej drevotriesky, ktoré tiež nezaostávajú za svetovými nábytkárskymi trendmi. Vybrať si môžete klasickú vytvorenú v rustikálnom štýle, no i extravagantné s lakovaným povrchom či so sklenenou vitrínou.

Rozmery nie sú problémom

Výber sa iba materiálom, farebnosťou a štýlmi nekončí. Určujúce bývajú často rozmery. Môžete sa síce nadchnúť perfektnou komodou, ktorá stelesňuje dokonale vaše predstavy o tomto druhu nábytku, no nemusí zodpovedať veľkostným podmienkam vašej izby. Ešteže trh ponúka komody rôznych výšok a šírok, dokonca aj hĺbka je voliteľná. Do menších priestorov stačí úzka a možno vyššia komoda rovného tvaru, väčšie pojmú aj nápadnejší typ s tvarovanými bočnými stenami, ktorý môže byť jedným z dominantných prvkov obývačky. Ak takúto komodu plánujete umiestniť vo veľkometrážnej miestnosti na voľnú stenu, kde nebude opticky ničím rušená, môže ísť aj o extravagantnejší solitér, ktorý sa štýlovo od ostatného zariadenia vymyká.

Čo si treba ešte všímať

Nestačí iba príťažlivý dizajn a rozmerovo dokonalá komoda, ktorá výborne zapadne do štýlu celého zariadenia obývačky. Dôležitá je aj kvalita použitých materiálov.

Týka sa v prvom rade technického zázemia komody, najmä pántov a vodiacich líšt, ktoré sa starajú o funkčnosť dvierok a šuplíkov. Častým používaním sa umelohmotné kolieska alebo ľahký kov rýchlo znehodnotia a nie sú schopné zniesť väčšiu záťaž. Pri kúpe treba preto odkontrolovať, či má výrobok kvalitné kovanie. K novinkám moderného nábytku patrí inteligentný mechanizmus, ktorý zabezpečí, aby sa šuplík aj po nedostatočnom zasunutí zavrel na doraz. Zároveň chráni všetky dielce pred opotrebovaním. Tento systém garantuje nielen ľahký, ale aj tichý chod šuplíkov.


    Z hľadiska bezpečnosti je dôležitá aj stabilita upevnenia políc a sklenených častí nábytku.
    Komody ako každý druh nábytku by nemali pre garanciu zdravého životného prostredia obsahovať nebezpečné látky, týka sa to najmä výparov z nekvalitných lakov. Nielen do detskej, do všetkých miestností domácnosti patria zdravotne nezávadné výrobky.
    Podstatné je aj riešenie základu. Typovo sa delia na komody s nožičkami a tie uložené na podnoži alebo na podstavci, ktoré pôsobia stabilnejšie.
    Súčasťou dokonalého dizajnu sú aj pekné úchytky. Mali by byť však aj príjemné na dotyk a dobre uchopiteľné. Treba si vždy vyskúšať, či vám budú vyhovovať. Ale moderné sú aj zapustené, vizuálne nenápadné úchytky. Predstavujú určite menšie riziko úrazu ako mohutné kovové.

 

Ako príborník i domáci bar

Do obývacej izby sa okrem tradičnej šuplíkovej komody hodí výborne aj kombinovaná, ktorej len časť je určená na uskladnenie vecí, napríklad dokumentov, bižutérie a iných cenností či fotoalbumov, a tá druhá má reprezentatívnejšiu úlohu.

    Zvykne napríklad zdarne splniť misiu domáceho baru. Skrinky s dvierkami po stranách sa dajú zaplniť nápojmi a sadami pohárov a šuplíky sa zase výborne hodia na uloženie slaných pochutín, servítok a otváračov na fľaše či iných pomôcok potrebných pre pohostenie pri bare v domácich podmienkach.
    Ak je súčasťou obývacej izby aj jedálenský kút, komoda zastúpi funkciu príborníka. Môžete do nej uschovať obrusy, príbory, obrúsky, prestierania, sviečky, jednoducho všetko, čo potrebujete na bežné či slávnostné stolovanie.
    A výnimočne sa tento solitér zahrá na TV stolík, kde okrem nosnej dosky na televízor poskytuje aj úložný priestor na DVD nosiče a videokazety. Komoda by mala byť v tomto prípade však skôr nižšia, aby bol prijímač v správnej výške a vo vhodnom zornom uhle divákov.

Dekoratívna funkcia

V prípade, že je skrinková časť komody krytá nie dvierkami, ale sklom, stáva sa ideálnym priestorom na vystavenie ozdobných predmetov. Podobne, aj keď zásuvkovú časť dopĺňajú z jednej alebo z oboch strán otvorené police, kde sa môžu v plnej kráse ukázať tie najkrajšie kúsky dovezené z cudziny ako spomienka na dovolenku.

Aj vrchná doska komody má v obývacej izbe svoje dekoratívne poslanie. Zvyknú sa na ňu klásť rôzne súsošia, izbové rastliny, vázy a iné bytové doplnky či efektné stolné lampy a zarámované rodinné fotografie.

A napokon nad komodou sa na stene pekne vyníma zaujímavý obraz alebo zrkadlo. Táto vkusne zladená scéna patrí k tým najpríťažlivejším interiérovým prvkom.

Čo komode z masívu škodí?

    Priame slnko, ktoré ovplyvňuje farbu povrchu.
    Nevetraný interiér a suchý vzduch, ktorý drevo vysušuje.
    Extrémne vlhké prostredie, ktoré môže aj miernou zmenou rozmerov zhoršiť chod a používanie zásuviek.
    Nesprávne držanie mohutnej komody pri presúvaní. Ak ju pri dvíhaní uchopíte za vrchnú dosku, môžu sa spoje poškodiť.
    Nešetrné zaobchádzanie s povrchom, na ktorom sa po ukladaní ťažkých, ostrých a drsných predmetov robia škrabance, ryhy a preliačiny. Odporúča sa preto drevený nábytok z masívu ošetriť priehľadným ekologickým lakom, ktorý povrch lepšie ochráni.

Zdieľaj článok