Ako dobre vybrať rohové sedenie

Publikované: 31.03.2015, 23:02
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed

Sedenie v rohu ako odmena
 
Prečo nemať k dispozícii to najlepšie. Keď už sedieť, tak kvalitne. A keď už pri sedení relaxovať, tak absolútne pohodlne. Podobným predstavám zodpovedá rohová sedačka. Jednoducho dokonalý priestor, na ktorom si môžete pri sledovaní televízneho prenosu alebo hltaní napínavého románu dovoliť akúkoľvek polohu. Všetko pre vašu spokojnosť.
 
Človek je tvor nepolepšiteľný. Snaží sa niečo dosiahnuť a keď to získa, chce ešte viac. Na jednej strane je tento jeho spôsob rozmýšľania garanciou pokroku, no na druhej mu prináša večný pocit nespokojnosti. S výnimkou situácií, keď sa pri hľadaní dotkne vrcholu. Napríklad pri kreovaní nábytku, ktorý svojmu účelu dokonale slúži. Platí to aj pre rohovú sedačku. Na začiatku nebola samoúčelná fantázia dizajnéra, ale požiadavka získať v domácom interiéri nábytok na sedenie, ktorý okrem pohodlia spĺňa aj ďalšie požiadavky. V prvom rade rieši sedenie viacčlennej rodiny a navyše sa dá lepšie umiestniť v priestore. Čo je v prípade bytov panelákového typu veľmi dôležité.
 
Vráťme sa do starovekého Egypta...
... pretože už vtedy si radi posedeli na pohodlnej sedačke, ktorú dokonca zvykli postaviť pre pohodlie mŕtveho aj do hrobky. Čalúnenie, ktoré sprostredkovalo komfortnejšie sedenie než tvrdá lavica, sa robilo z farbenej kože, z brokátu, z plyšu i zo zamatu. Rimania si ho zvykli zdobiť stuhami i strapcami a Gréci zase vyšívať. Na výplň používali rôzne druhy tráv, slamu, mach, perie i konské vlasy. Stredovek pokračoval v tradíciách čalúnenia, ale potrpel si najmä na dekoráciách. Súčasťou pohoviek a kresiel bývali bohato nariasené tkaniny, často zdobené zlatom, čipkou a kovovými klincami. Barok a rokoko nezapreli svoj celkové smerovanie a podobne ako oblečenie a predmety dennej potreby vyšperkovali aj pohovky. Konkrétne  záclonkami, baldachýnmi a gobelínovými tkaninami s kvetinovými a zvieracími motívmi. Nové technológie v 19. storočí odštartovali aj rozmach čalúnnictva. Objavom boli pružiny, ktoré zvýšili komfort sedenia, ale i šijacieho stroja, vďaka ktorému bolo čalúnenie pevnejšie a príprava rýchlejšia, čo potlačilo cenu výrobkov smerom dole. Pohovky a pohodlné kreslá sa tak dostali aj do domácností menej zámožných ľudí. A napokon dvadsiate i to naše storočie prinieslo a prináša v rôznych vlnách a štýloch množstvo modelov čalúneného sedacieho nábytku vrátane veľkých súprav a tiež rohových sedačiek.
 
Prečo práve rohová?
Tento typ sedenia je ústretový ako voči užívateľom tak voči priestoru. V prvom rade poskytuje pohodlné sedenie s niekoľkými variantmi polohy a umožňuje stráviť komfortne príjemné chvíle s celou rodinou alebo s niekoľkými priateľmi. Spĺňa sa tak aj požiadavka ergonomicky správne riešeného nábytku, keďže komunikujúce osoby majú dobrý očný kontakt i bez nutnosti otáčať neprirodzene hlavu.
Rovnako dôležité je však aj správne vykrytie plochy interiéru. Práve rohy bývajú problémom, pretože tieto hraničné časti priestoru zostávajú ako mŕtve zóny často nevyužité. Rohová sedačka tento problém odstraňuje a dokáže naopak z pozície umiestnenia v niektorom z kútov profitovať. Vzniká tak vizuálne samostatný segment obývacej izby, ktorý v kombinácii s osvetlením, poličkami, obrazmi a dekoráciami tvorí ucelený interiérový prvok. Často jadro či dominantu miestnosti.
Ak ide o objemnejší model či už v tvare L, C alebo U, ten dokáže zaplniť aj väčší priestor loftového typu bývania. V takom prípade však sedačku neposúvajte do rohu, ale jej poskytnite miesto v strede veľkometrážneho interiéru.
 
Kritéria výberu
Rohová sedačka nie je nenápadná ako malá taburetka, ktorú môžete bez problémov vymeniť alebo presunúť do inej časti bytu. Je to jeden z najimpozantnejších kusov nábytku, ktorý treba kupovať až po dôkladnom zvážení.
  • Mala by totiž veľkosťou a tvarom zodpovedať proporciám miestnosti. Neznamená to však vtlačiť obrovskú rohovú sedačku do priestoru, ktorý sedí na milimeter. Ako rezervu potrebujete ešte ďalšie centimetre, aby ste v okolí sedačky mali k dispozícii dostatok miesta pre pohodové vstávanie i pre celkový pohyb.
  • Farebnosťou i štýlom zase musí ladiť s ostatným zariadením miestnosti, aby nepôsobila ako solitér, ktorý nekomunikuje s okolím. Inak sa vám interiér opticky úplne rozpadne.
  • Oceniť ako vyšší komfort pri sedení treba prídavné prvky – polohovateľné opierky chrbta, vyklápacie opierky hlavy a vysúvacie opierky na nohy či aspoň vysoké operadlo a podrúčky na okrajoch rohovej sedačky.
  • Dôležité sú aj vaše finančné možnosti. Cena by však nemala byť smerodajným faktorom a odrádzať. Najmä ak platí, že za kvalitu si treba vždy priplatiť. Napríklad za kožu i ekokoža, ktoré sú odolnejšie a trvanlivejšie materiály než finančne menej náročné látkové poťahy. No rohová sedačka je voľbou minimálne na niekoľko rokov, preto je múdrejšie rozhodnúť sa pre kúpu drahšieho, ale kvalitnejšieho výrobku. Keď nie v hotovosti, tak na splátky.
 
Pozrite sa jej na zúbky
Kobylke, ktorú si kedysi gazda kupoval na trhu, sa bolo treba pozrieť na chrup, aby záujemca zhodnotil zdravie i správny vek zvieraťa. Aj nábytok môže mať slabiny, ktoré by vám neskôr skomplikovali život. Preveriť si treba preto pevnosť a stabilitu vnútornej konštrukcie, ktorá by mala vydržať niekoľko rokov aj nápor vyšších hmotnostných kategórií. Zabezpečí ju kov alebo pevné drevo, z mäkkého, napríklad smrekového, sa vyrábajú len doplnkové časti. Kľúčovým je aj vypracovanie čalúnenia a kvalita výplne, na ktorú sa zvykne používať polyuretánová pena, latexová pena, kokosové vlákno alebo polyester spracovaný do guľôčok. Sedacia ako najviac namáhaná časť sedačky musí byť odpružená kovovými pružinami, lamelami alebo gumo-textilnými popruhmi. Ústretovým krokom kvalitného predajcu je vystavenie priečnych rezov útrob konkrétnych modelov. Vďaka pohľadu priamo do výrobnej kuchyne sa zákazníci presvedčia o konštrukčnom riešení rohovej sedačky.
 
Dve funkcie navyše
Aj keď základným profitom z rohovej sedačky je pohodlné sedenie, na jej funkčnosť môžeme mať aj vyššie nároky.
  • Bonusom je rozkladací systém, ktorý poskytne veľkolepú plochu dvojlôžka na spanie či už pre samotného majiteľa alebo pre občasnú návštevu. Treba sa vždy informovať o charaktere systému a vyskúšať si jeho otváranie priamo v predajni. Najčastejšie sa využíva click-clack systém, pri ktorom sa nadvihne sedacia časť, čím získate lôžko pre dve osoby. Jednoduchší je výklopný mechanizmus, kde sa lôžko vytvorí vďaka zásuvky umiestnenej pod sedačkou, na ktorú sa po vysunutí preklopí časť sedacej plochy. No polohu tesne nad podlahou predstavuje pre chrbát nezdravý variant spania, čo nemusí vyhovovať každému.
  • Prínosom je aj priestor na ukladanie vankúšov, paplónov, prípadne deky a iných lôžkovín. Podobných priestorov nie je v domácnosti, ktorú obýva viac osôb, nikdy dosť. A tvorcovia dizajnových sedačiek mysleli aj na večných zábudlivcov a na bočnej strane vytvorili elegantnú úschovňu pre knihy, časopisy, okuliare a mobily či podobné dôležité predmety.
 
Čo najjednoduchšia údržba
Keď už zvažujete kúpu novej sedačky, treba si všímať aj praktickosť čalúneného materiálu. Každý druh , koža i textília, potrebuje minimálne základnú údržbu a v prípade látkových poťahov existuje stála hrozba znečistenia. Najmä, ak zvyknete uvelebení na sedačke konzumovať hranolčeky s kečupom alebo popíjať červené víno. V takom prípade treba siahnuť hlbšie do vrecka a objednať si poťahovú látku so špeciálnou teflonovou vrstvou, ktorá zabráni prenikaniu nečistôt do hlbších vrstiev a rozliata tekutina či jedlo sa dá ľahko a bez následkov odstrániť. Druhou alternatívou sú snímateľné poťahy na epedách a vankúšoch, ktoré sa dajú prať v automatickej pračke. Výborným riešením sú aj pre domácnosť s malými deťmi. Navyše si môžete u predajcu objednať aj náhradnú sadu obliečok v inej farbe či v odlišnom dezéne, čo ocenia všetky ženy, ktoré milujú časté premeny svojho domáceho kráľovstva.
 
V centre pozornosti človek
Pri celkovom zvažovaní nestačí len merať veľkosť rohovej sedačky a hodnotiť kvalitu poťahu. Zásadnou je otázka, kto konkrétne bude sedačku denne používať. Ak domácnosť tvoria mladí ľudia, vyhovovať bude aj typ s nízkym posedom a hlbším sedadlom, z ktorého treba vstávať energickejšie. Starší ľudia ocenia skôr výšku sedáka 42 až 48 cm od zeme a dostatočný priestor pod sedadlom pre podsunutie nôh, čo uľahčuje vstávanie. Podobný problém môžu mať aj tehotné ženy najmä v poslednom trimestri.
Ale sú tu aj trendové rohové sedačky, ktoré dokážu ulahodiť požiadavkám rôznych vekových kategórií a štýlu relaxu. Majú viacero zaujímavých prvkov. Okrem základného tela disponujú čalúnenými solitérmi, ktoré sa dajú používať samostatne alebo prisunúť k sedačke, a zväčšiť priestor na sedenie je možné i vďaka sedadlám rôznej hĺbky, ktoré v prípade potreby zredukujú rozmerné vankúše. Pre podobné riešenia sú moderné rohové sedačky variabilné ako chameleón a umožňujú v priamej línii k stolíku s televízorom pozíciu nielen v sede, ale aj v polosede či ležmo. Ako sa komu páči.
 
Dajte na vlastný pocit
Je to v konečnom dôsledku absolútne určujúce kritérium. Rohová sedačka, na ktorej budete denne sedávať, sa vám musí v prvom rade páčiť. Občas to najmä v súvislosti s bohatou ponukou obchodu nie je vôbec jednoduché. Pri výbere budete musieť zvažovať vhodný štýl a tvar modelu a farbu i kvalitu čalúnenia. Úloha len pre vytrvalcov, ktorým nechýba trpezlivosť, pretože zároveň treba sledovať aj celkové vypracovanie či konštrukciu výrobku a pritom stíhať súčasné trendy. Je to skutočne fuška vybrať si tú pravú. Platí to nielen na ženy, ale aj na rohové sedačky.

Zdieľaj článok