Ako si vybrať správnu posteľ?

Publikované: 30.05.2015, 14:05
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Postele Rss feed

 
V dnešnej uponáhľanej dobe si nemôžete dovoliť začínať deň s bolesťami chrbta a únavou spôsobenou nekvalitným spánkom. Posteľ je miesto, ktoré vám má dodať pozitívnu energiu a podporiť váš zdravý život, preto je dôležité, aby vyvíjala minimálny tlak na chrbticu. Neodporúča sa preto ani príliš mäkká, a ani príliš tvrdá posteľ. Je to miesto, kde svoj deň začínate, a aj končíte, alebo len tak cez deň oddychujete pri dobrej knižke. Zjednodušene povedané, trávite v nej 1/3 svojho života, a preto pri výbere tej správnej, musíte byť precízny a brať do úvahy množstvo kritérií. Posteľ je investícia na dlhšiu dobu, ktorá sa vám vráti v podobe radostného zaspávania, snívania a vstávania.
 
 
Poznám svoju spálňu?
Ak len meníte starú posteľ za novú, je samozrejmé, že ju musíte doladiť už k existujúcemu kusu nábytku, samozrejme, ak nechcete meniť aj ten. Ak zariaďujete novú spálňu, výber máte o to ľahší, pretože môžete doplnky, ako sú nočné stolíky, úložné priestory či svietidlá, doladiť k posteli. V prvom rade  musíte poznať sami seba a vedieť, či inklinujete skôr k rustikálnemu štýlu, alebo modernému. Samozrejme, že nemôžete zabúdať aj na rozmery spálne, aby sa vám nestalo, že kvôli posteli snov budete musieť búrať stenu. Domy nábytku sú väčšinou veľké priestory, kde sa nám môže rozmer trošku skresliť, čiže sa nám posteľ môže zdať v skutočnosti menšia ako je. Poznať rozmery svojej spálne, tým pádom maximálne možné rozmery novej postele, je potrebné vedieť aj pri nákupe cez internet. Uľahčí vám to aj to, kam posteľ umiestnite. Najideálnejšie je, aby po oboch stranách postele bolo miesto na pohodlné prechádzanie, a taktiež aspoň 1 meter od ukladacích priestorov, kvôli pohodlnému otváraniu dvierok. To, či posteľ postavíte oproti dverám, či oproti oknu je na vás, ak sa neviete rozhodnúť , existuje mnoho teórii, aká poloha je pre najkvalitnejší spánok najlepšia. Odporúča sa postaviť posteľ oproti dverám. Takže, váš krok číslo jedna bude vziať do rúk meter a zistiť rozmery, aby ste predišli nepríjemným komplikáciám.
 
 
Akú veľkú chcem posteľ?
Už poznáte rozmery spálne a viete, aká maximálne veľká môže byť vaša nová posteľ, čo ale neznamená, že takú aj naozaj potrebujete. Odporúčaná dĺžka je dva metre, alebo vaša výška plus 25 cm. Šírka jednolôžkovej postele je jeden meter a u dvojlôžkovej je to 180cm až dva metre. Aj keď platí pravidlo, čím širšia posteľ, tým lepší spánok, nezabúdajte aj na druhé pravidlo, čim väčšia posteľ, tým vyššia cena. Netreba podceniť ani výšku postele, ktorá by nemala byť nižšia ako 25 cm, no štandard je 45 cm. Starším ľuďom sa lepšie vstáva z vyšších postelí, a preto ak ste starší, alebo kupujete posteľ pre staršiu osobu, voľte radšej výšku 60 cm.
 
 
Z akého materiálu chcem posteľ?
Na základe materiálu sa dá najľahšie určiť, či ide o zlú, alebo dobrú posteľ. Najhoršie postele sú vyrobené z drevotriesky a plastových komponentov. Pri týchto posteliach je síce atraktívna cena, no ich životnosť je minimálna. Najlepšie postele sú drevené, kovové a čalúnené.
 
 
DREVENÉ
Ide o tradičný materiál, ktorý sa teší obľúbenosti už dlhé roky. Jeho veľkým plusom nie je len jeho výborný a príjemný vzhľad, ale aj fakt, že ide o prírodný materiál. Ďalším plusom je, že nevŕzgajú a nakoľko sa väčšinou vyrábajú z buku, čo je naozaj tvrdý typ dreva, majú veľmi dlhú životnosť. Jediným možným mínusom môže byť to, že ak sa časom rozhodnete preorganizovať spálňu, môžete mať problém s premiestnením postele, nakoľko drevené postele majú vysokú hmotnosť.
 
KOVOVÉ
Ak ste fanúšikom moderného štýlu, kovová posteľ je presne tá, pri ktorej vám už len pohľad na ňu navodí pocit kvalitného spánku. Ich výhodou je opäť vzhľad a stabilita. Majú viac mínusov, ako postele z masívu, pretože sú drahšie a často sa stretávame s tým, že po čase začnú vŕzgať. Preto je dôležité si pri kúpe vybrať aj kvalitného výrobcu.

 
ČALÚNENÉ
Ak hľadáte posteľ, čo vás prežije, čalúnená posteľ ňou určite bude. Sú výnimočné pre svoju vysokú kvalitu, štýlový dizajn a pevnú drevenú konštrukciu. Obľube sa tešia aj preto, že máte možnosť širokého výberu a kombinácií podľa vášho vkusu, takže je na vás, aký rozmer, látku a farbu čalúnenia, či farbu a typ dreva, zvolíte. Jediný problém môže nastať pri jej čistení.
 
 
Aký rošt sa hodí k mojej posteli?
Najideálnejšie je vyberať rošt spolu s matracom, keďže sa môže stať, že tieto dve veľmi dôležité časti postele k sebe nezapasujú. Existuje viacero typov roštov, najpopulárnejšie sú rošty latkové pevné a lamelové rošty v ráme tiež polohovateľné rošty. Najpopulárnejšie sú lamelové v ráme, príjemne pružia, zaručujú dokonalé odvetranie, a ako najväčšie plus je možnosť nastaviť si ich podľa vašich potrieb. Takže, ak hovoríme o manželskej posteli, jednu časť lôžka si môžete sklopiť do uhla, pričom váš partner môže stále odpočívať v rovnej polohe. Dobrý rošt vydrží naozaj veľmi dlho, jeho životnosť záleží od toho, na akých silných matracoch spíte. Neodporúča sa matrac tenší ako 7 cm. Lamelové rošty vám eliminujú vznik bolestí chrbta, držia telo a chrbticu v anatomicky správnej polohe, kým vy sladko spíte. Luxusnejšou variantou sú rošty segmentové s možnosťou polohovania v oblasti nôh, chrbta i hlavy, či už manuálne, alebo motorovo. Ak trávite v posteli dosť času, polohovateľný rošt je pre vás ideálnou voľbou. Ušetríte čas naprávania vankúšov pod váš chrbát, aby sa vám príjemne sedelo, jednoducho len využijete váš rošt. Ak do postele chodíte len spávať, postačí vám aj rošt pevný.
 
 
 
Aký rám postele si vybrať?
Rám okrem toho, že tvorí dizajn postele, je aj jej nosnou konštrukciou. Tvoria ho bočnice a čelo postele, do ktorého sú uložené rošty a matrace, a ich úlohou je zaistiť, aby sa matrac počas spánku nepohyboval. Čelo postele zvyšuje pocit bezpečia a súkromia,  chráni hlavu a krk pred prievanom, tým pádom izoluje chlad. Okrem toho je príjemnejšie oprieť sa pri čítaní knižky o vami vkusne vybrané čelo, ako o studenú stenu. Pri výbere je dôležité, aby posteľ spĺňala aj istú funkčnosť, napríklad ako úložný priestor, ktorý je vždy plne využívaný a veľmi vďačný. Druhou alternatívou je posteľ na nožičkách, kedy je matrac odvetrávaný zvrchu aj zospodu. Je dokázané, že počas noci vypotíme pol až jeden a pol litra potu a preto je dôležitá cirkulácia vzduchu. Najlepším riešením je snímateľný poťah matraca, ktorý sa dá kedykoľvek vyzliecť a oprať.


Zdieľaj článok