Ako vyberať svietidlá do detskej izby?

Publikované: 30.05.2015, 11:25
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Detská izba Rss feed

Dostatočné osvetlenie pre našich drobcov

Detský zrak sa dokáže veľmi rýchlo prispôsobiť. Deti sa nezvyknú na nedostatok svetla sťažovať. Je preto na nás rodičoch, aby sme im zabezpečili to správne osvetlenie. Deti sa potrebujú sústrediť už odmala pri hraní rôznych hier. Tu by ste mali vybrať správnu intenzitu osvetlenia. Pri výbere osvetlenia do detskej izby, klaďte dôraz na praktickosť a bezpečnosť. Okrem centrálneho osvetlenia, by ste mali rozmýšľať aj nad lokálnymi svietidlami. Aj intímne osvetlenie dokáže navodiť príjemnú atmosféru. Tieto tri typy osvetlenia vám bližšie opíšeme v tomto článku.

Deti, svetlo a zdravie, ako to všetko spolu súvisí?

Pri kupovaní svietidla do detskej izby, robíme množstvo zbytočných chýb. Ak má dieťa pre svoju činnosť málo svetla, podvedome sa nakláňa, aby si zlepšilo videnie. Zlé osvetlenie mu tak môže spôsobiť nakrivenie chrbtice, bolesti hlavy, či podráždenosť.

Centrálne - hlavné osvetlenie v miestnosti

Centrálne svietidlo by malo rovnomerne osvetliť celú miestnosť, nemali by v nej byť tmavé tiene, či neosvetlené miesta. Práve takéto osvetlenie poskytne deťom dostatok svetla pre hru, ktorá sa zväčša realizuje po celej podlahe izby. Rodičom pomôže správne osvetlenie aj pri dôkladnom upratovaní izby. Moderné bodové osvetlenie často nahrádza centrálne svietidlo, čo ale nie je vhodné riešenie. Je síce pravda, že bodovky môžete nasmerovať kam chcete, avšak centrálne rozptýlené osvetlenie v miestnosti chýba.

Ako správne regulovať osvetlenie?

Ak už máte vybraté centrálne svietidlo, vyberte si také, ktoré je doplnené o tienidlo. Regulácia osvetlenia totiž prináša mnoho výhod. V prvom rade je to výber vhodného osvetlenia v závislosti od činnosti, ktorú dieťa vykonáva. Svetlo prispôsobíte požiadavkám dieťaťa. Osvetlenie si môžete regulovať tak, aby vám svetlo nechýbalo ani vo večerných hodinách. Výberom správneho osvetlenia môžete znížiť náklady na elektrinu.

Lokálne - funkčné osvetlenie

Pod pojmom lokálne svietidlo, rozumieme osvetlenie, ktoré osvieti menšiu plochu, ktorú práve využívame k svojej činnosti. Nevyhnutnosťou je ho mať na pracovnom stole. Vybrať si môžete z bohatej ponuky stolných lámp, ktoré sa dajú kúpiť samostatne, alebo sú súčasťou pracovného stolu - sú na ňom primontované. Ideálne je, ak majú nastaviteľnú výšku.

Nezabúdajte, že aj správne umiestnenie lampy má vplyv na činnosť, ktorú dieťa vykonáva. Ak je dieťa pravák, malo by ho mať umiestnené na ľavej strane stola. Umiestnite ho tak, aby neoslňovalo a nevytváralo na pracovnom stole odlesky. Žiarovka v svietidle by mala mať 25 wattov. Lokálne svietidlo umiestnite aj blízko postele dieťaťa, kde si môže pred spaním prečítať obľúbenú knihu. Neumiestňujte ho pred očami dieťaťa. Osvetlenie by malo na knihu dopadať zboku, prípadne zozadu. Na osvetľovanej ploche by sa však nemali vytvárať tiene, ani zrkadlové obrazy.

Tlmené dekoratívne svietidlo

Intímne osvetlenie detskej izby má pre dieťa obrovský význam. Deti sa poväčšine boja tmy, preto je dobré, ak im umiestnime do izby aj tlmené svietidlo. V obchodoch nájdete rôzne typy, s obľúbenými detskými motívmi. Výrobcovia kladú dôraz aj na úsporu energie a to tak, že do nich umiestňujú LED diódy, ktoré sú nanajvýš úsporné. Deťom tak môžu svietiť celú noc.

Využite dostatočne aj prírodné osvetlenie

Skôr, ako si rozplánujete umiestnenie umelých svietidiel, dbajte predovšetkým na to, aby ste dokonale využili prirodzené osvetlenie. Pri písaní domácich úloh deti ocenia, ak je okno umiestnené buď z ľavej, alebo zadnej strany k stolu. To sme už spomínali pri umelom osvetlení, platí to však aj pri využívaní osvetlenia z vonkajšku.

Farba v izbe

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale osvetlenie má priamu súvislosť s farbou v izbe. Každá farba totiž vplýva na ľudské telo inak. Vnímanie jednotlivých farieb sa behom nášho života mení, najviac ich vnímame v období detstva a puberty. Ak sa chceme cítiť v našom príbytku dobre, je nevyhnutné, aby sme farby v miestnosti menili.

Malé deti obľubujú pastelové odtiene farieb, malým školákom sa páči oranžový odtieň. Oranžová je vďačná farba, pretože aktivuje myslenie a povzbudzuje nervovú sústavu. Na starších školákov pôsobí pozitívne zelená farba, ktorá im prinesie uvoľnenie a zníži u nich napätie. Dospievajúce deti ocenia studené odtiene farieb, akými je napríklad modrý odtieň. Pôsobí na nás optimisticky a dokáže zmierniť napätie.

Širokú ponuku detských svietidiel nájdete v našej ponuke domnabytku.sk/svietidla
 

Zdieľaj článok