Čo je v detskej izbe to najdôležitejšie?

Publikované: 31.03.2015, 23:09
Categórie: Blog Rss feed

Atraktívnu detskú izbu môžete mať pokojne aj v paneláku. Zariaďujete izbičku pre malé dieťa, no lámete si hlavu nad malým priestorom, ktorý máte k dispozícii? V článku vám poradíme, ako zariadiť izbičku svojmu dieťaťu tak, že z nej nebude chcieť odísť.

Detskú izbu zariaďujte podľa predstáv dieťaťa, nie vašich

Atraktívnu detskú izbu, môžete pokojne vykúzliť aj v menšej miestnosti. Ne je na tom nič zložité. Dôležité je, ak vezmete do úvahy potreby a povahu svojho dieťaťa. Malé deti radi behajú, hrajú sa, niekedy sa nám zdá, že sú všade. Na vlastný priestor však také nároky nemajú. Nezabúdajte, že je rozdiel ak doma máte päťročné, či desaťročné dieťa. V prvom rade treba pri dieťati zohľadniť vek, jeho záľuby a čomu sa rado venuje vo voľnom čase.

 

Správna posteľ a dostatok úložného priestoru

Ideálna detská izba by mala mať dostatočne dlhú posteľ, ktorá má aj správnu výšku. Zabudnúť by ste nemali ani na veľký úložný priestor. Dostatočný úložný priestor neznemená, že si musíte kúpiť obrovskú skriňu, veď malé dieťa veľmi ťažko dočiahne na vyššie poličky. Skriňu môžete nahradiť komodou, prípadne dostatočne veľkým úložným boxom. Prostredníctvom úložných priestorov naučíte dieťa, že každá hračka má svoje miesto, pričom je potrebné si po hraní jednotlivé veci uložiť.

Nechcete dieťaťu kupovať klasickú posteľ? Veľmi obľúbeným riešením je umiestnenie postele do poschodia. Pod posteľou tak vznikne ideálny priestor pre skriňu, pracovný stôl, hrací koberec, prípadne na sedací vak. Ak vyberiete dostatočne bezpečnú posteľ, budete spokojní s izbou aj vy. Veľkou výhodou takejto postele je, že ušetríte priestor, izba získa atraktívny vzhľad a navyše pre dieťa bude posteľ s rebríkom veľké dobrodružstvo.

 

Stôl a stoličku do detskej izby vyberajte dôsledne

Ak máte doma predškoláka, prípadne školáka, je dôležité vybrať mu správny písací stôl a vhodnú kancelársku stoličku. Majte na mysli, že vaše dieťa sa postupom času naučí písať a čítať, bude preto potrebné, aby sa naučil pri týchto činnostiach správne sedieť a držať telo tak, aby nemalo v budúcnosti problém s chrbticou. To mu uľahčíte tým, že vyberiete správny nábytok. Pri písacom stole je dôležitá jeho výška, stolička by mala mať správnu tvrdosť a vhodné nastavenie operadla. Ak má vaše dieťa problém so správnym sedením aj napriek zdravotne vyhovujúcom nábytku, vložte mu medzi spodnú časť chrbta a operadla malú loptičku, ktorá ho bude nútiť vystrieť sa.

Nevyhnutnosťou v detskej izbe je aj voľba kvalitného osvetlenia. Nejde len o lampu, ktorá by mala byť na stole školáka, ale aj o kvalitné stropné svietidlo. Malé deti sa radi hrajú na zemi, preto je dôležité, aby si od útleho veku nekazili zrak. Preto mu dobre posvieťte na hračky, nezabudnite pritom aj na tie najmenšie stavebnice.

 

Koberce na hranie

Dieťa predškolského veku trávi svoj voľný čas najmä pri rodičoch. Rozpráva sa s nimi a je rado v ich blízkosti. Svoju detskú izbu využíva väčšinou len na spanie. Pre takéto malé dieťa je dobré zaobstarať si ohrádku, prípadne hrací koberec. Ohrádka je veľmi flexibilná, môžete ju umiestniť tam, kam potrebujete.

 

BIELY_SELEDN_LESK 

 

Doplnky prispôsobte povahe dieťaťa

Život dieťaťa je tvorený množstvom zábavy a dobrodružstva. K tomu však dieťa potrebuje mať dostatok vlastného priestoru. Pritom však nemusíte mať obrovskú izbu, stačí ak menšiu miestnosť zariadite vtipne, podľa povahy vášho drobca. Stalo sa, že vám dieťa pomaľovalo v izbe stenu? Kúpte mu do izbičky tabuľu, na ktorú si môže maľovať. Bude si na ňu kresliť, keď vyrastie využije ju na precvičovanie písmen, ktoré sa naučí v škole. Je váš výmyselník príliš aktívny? Tak mu do detskej umiestnite rebriny, či horolezeckú stenu. Na priestor to nie je náročné a navyše sa na tom dobre vyšantí.

JASEN VERONA_SELEDYN LESK

Umiestnite do detskej izby pestré farby.

Malé deti radi objavujú svet. Sú veľmi vnímavé a majú radi farby. Skúste porozmýšľať nad tým, aké farby vo vás vyvolávajú pozitívne pocity a všímajte si vaše dieťa, ako na ne reaguje. Ak ste zistili, ktoré farby sú jeho obľúbené, puste sa do vymaľovania izby. Nebojte sa odvážnosti! Pestro farebnou kombináciou, nemôžete nič pokaziť. Vyberte si jednu hlavnú a pokojne ju doplňte o dve vedľajšie. Sýtosť odtieňov však vyberajte opatrne! Príliš agresívne a ostré farby, vyvolávajú u dieťaťa nepokoj a agresivitu.

Páčia sa vám detské tapety? Ani si neviete predstaviť, koľko detských motívov môžete nájsť v obchodoch, či na internete. Nezabúdajte ani na dekorácie. Detská izba by mala mať mnoho hračiek, obrázkov a doplnkov.

 

Neprekvapte sa radikálnou zmenou detskej izby v období puberty! Je to predsa priestor vášho dieťaťa

Dieťa pred pubertou obvykle prehnané nároky na izbu nemá. Nároky rastú s príchodom puberty, kedy si dieťa vyžaduje mať k dispozícii svoj intímny priestor, kde ho nebude nik rušiť. V tomto období je dôležité, aby ste nábytok s detskými motívmi, vymenili za nábytok určený pre dospievajúceho človeka. Mladá študentka by sa v ružovej izbe cítila nanajvýš nepríjemne a hanbila by sa doviesť si k sebe akúkoľvek návštevu. V izbe dospievajúceho študenta by nemala chýbať pohovka, PC kútik a pre mladú ženu veľké zrkadlo. Taktiež nároky na techniku sa vekom obvykle zvyšujú.

 

Detské ihrisko priamo u vás doma

Rodiny, ktoré žijú v dome, majú veľkú výhodu. Môžu svojim deťom postaviť detské ihrisko priamo na záhrade. Dnes si môžete vybrať z bohatej ponuky detských hojdačiek, či kĺzačiek. Alebo si môžete zakúpiť určitú zostavu, ktorú si časom doplníte o detské pieskovisko, preliezačky, či rôzne bludiská, prípadne v lete si môžete dokúpiť detský bazén, či domček. Je dobré, ak si záhradný nábytok zvolíte v masívnom prevedení, ošetrení zdravotne vyhovujúcimi moridlami. Je to preto, aby vaše dieťa pri hraní nič neohrozilo.

Zdieľaj článok