Je malá predsieň veľký problém?

Publikované: 30.05.2015, 15:48
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Predsiene Rss feed

Ak si má človek vybrať medzi väčšou predsieňou, alebo obývačkou, väčšinou oželie priestor práve v predsieni. Ani ten však netreba podceňovať. Myslite na to, že návštevníci vášho príbytku ju uvidia ako prvú. Aká by teda mala byť? V prvom rade dbajte na priechodnosť a prehľadnosť. Čo urobiť vtedy, keď sa vám hory topánok kopia pri dverách a vešiak už skrátka viac kabátov nezvládne? Žiadne búranie a zväčšovanie nebude nutné. Možno nie je chyba v malých rozmeroch, ale v usporiadaní nábytku a v slabom prísune svetla. Niekedy stačí pár malých efektných úprav. Ako na to sa dozviete v tomto krátkom sprievodcovi o zmenárni pre vašu predsieň. Dodajte jej nový svieži vzhľad už dnes.

Začnite od stien

Ak sa nechcete v malom priestore „zadusiť“ , zabudnite na tmavé farby. Nech sa vám do izby akokoľvek hodia, nikdy neurobia dobrú službu. Na strop patrí biela farba. A to bez diskusie. Iba veľmi veľmi vysoké miestnosti si môžu dovoliť farebné odtiene. Výber farieb na stene je na vás. V zásade však platí, že čím výraznejšia je stena, tým nenápadnejší by mal byť povrchový dizajn nábytku. Nevytvorte si v predsieni malú vzorovú džungľu. Ak sa vám zapáčila výraznejšia tapeta, použite ju len na jednu stenu. Na ostatné voľte podobné farby, ideálne čo najsvetlejšie. Druhým pravidlom je požitie svetlých farieb na otvorenie a tmavých len v podobe zaujímavých akcentov (pásy, ornamenty, geometrické vzory) na menšej ploche. Pohlcujú totiž svetlo, ktoré je v prípade malých vstupných priestorov jedným z vašich najlepších priateľov.

 

Podceňovaná podlaha

Kráčame po nej každý deň a mnohokrát aj zabudneme, aká je v byte či dome dôležitá. Správnym výberom si možno ušetriť mnoho starostí. Najmä v zimných mesiacoch oceníte ľahko umývateľné povrchy. Možno sa vám zdá, že veľké rozmery dlaždíc pomôžu pri optickom zväčšení. Pravdou je však presný opak. Pohrajte sa aj so vzormi. Pásiky v smere šírky predsiene urobia presne ten istý efekt ako na šatách. Dokonale rozšíria. Aj keď mnohé dámy vidia tento efekt na oblečení ako neželaný, ich predsieni urobí len dobre.

 

Buď svetlo!

Na strop, prípadne stenu patrí rozptýlený zdroj svetla. V prípade dlhých a veľmi úzkych predsiení sa osvedčilo viacero rozptýlených ohnísk. Myslite na to, aby lampy zbytočne nezavadzali. Ozdobné lustre, alebo stojace lampy sa lepšie osvedčia v priestore, kde pohyb nie je taký frekventovaný a zrýchlený. Len si spomeňte na hektické rána kedy potrebujete ešte s polozavretými očami rýchlo zobrať z vešiaka kabát, obuť si najbližšie topánky a čo najskôr sa dostať do práce, alebo na stretnutie. Pri umiestnení zrkadla myslite na to, aby sa v ňom svetlo priamo neodrážalo, ale aby bolo zároveň dostatočne osvetlené.

 

Nábytok ako základ

Správnym nábytkom a doplnkami bude predsieň pôsobiť upravenejšie a tým aj priestornejšie. Nehovoriac o tom, že sa konečne nepotknete o dáždnik a nezakopnete o troje párov topánok. Do menšej vstupnej miestnosti sa vstavaná skriňa skrátka niekedy nevmestí. Pôsobí tiež  zbytočne robustne. Na odľahčenie môžete použiť viacero kusov nábytku. Základom je  vešiaková sústava pribitá priamo na stenu, alebo vešiaková stena. Mnoho výrobcov ponúka dizajnovo zjednotené sústavy, ktoré obsahujú aj „botník“, zrkadlo, či  iný úložný priestor. Zaujímavým detailom môže byť aj lavica s pestrým vzorom a farbou. Jeden výrazný dizajnový kus stačí. Pritiahne pozornosť a každý deň znovu poteší svojho majiteľa svojou výnimočnosťou. Možno sa vám v e-shope, či obchode zapáči predložka, stojan na vešiak, alebo úložný box. Priestory máte obmedzené, ale fantáziu nie.

 

Zrkadlo, povedz mi...

Fungujú ako malí čarodejníci, ktorí vhodným umiestnením prehĺbia aj celkom malé komôrky. Len málo doplnkov je tak efektívnych, jednoduchých a univerzálnych. Uplatnia sa ako súčasť vešiakových stien skríň, alebo jednoducho na stene. Čo takto zahrať sa na dekoratéra a vytvoriť na nej vzor z pár menších zrkadiel?

 

Zdieľaj článok