Kedy a prečo sa oplatí využiť služby interiérového dizajnéra?

Publikované: 16.07.2015, 09:59
Categórie: Blog Rss feed


Ocitli sme sa v situácii, kedy nás onedlho čaká zariaďovanie nášho nového vysnívaného domova, alebo sa chystáme na kompletnú rekonštrukciu interiéru? Každý z nás má určité predstavy, ako by mal jeho nový domov vyzerať. Námetov a inšpirácií môžeme nájsť na internete kopec a podľa nich si vieme vytvoriť našu domácnosť. Netreba však zabúdať na to, že zariaďovanie nového interiéru, alebo rozsiahla rekonštrukcia je dlhý, náročný a komplikovaný proces. Vyžaduje si mnoho  času venovanému, hľadaním, premýšľaním, meraním, kreslením náčrtov, komunikáciou s robotníkmi alebo kontrolou prác. No a v neposlednom rade únavného naháňania sa po rôznych predajniach a nákupných centrách a surfovaním na internete pri výbere vhodných produktov. Budovanie vlastného domova je jedna z najkrajších vecí v živote každého človeka, ale vyžaduje si hodiny a hodiny voľného času ktorý musíme obetovať ak sa rozhodneme celý tento proces zobrať na vlastnú zodpovednosť. Vytvoriť vkusný a jedinečný domov nie je vôbec jednoduchá záležitosť. Nevytvárame ho na jeden deň, ale na niekoľko rokov, preto je dôležité aby sme  s ním boli maximálne spokojný a požadovaný výsledok spĺňal naše predstavy.  V mnohých prípadoch je najideálnejším riešením pri prerábaní, alebo zariaďovaním osloviť interiérového dizajnéra. Na prvý pohľad sa môže zdať, že využitie takýchto služieb si vyžaduje určitý luxus. No nie vždy musí interiérový dizajnér predstavovať hrozbu pre naše peňaženky, ba práve naopak.

Bytový dizajnér je študovaný odborník v oblasti zariaďovania interiérov s neoceniteľnými skúsenosťami z praxe. Disponuje množstvom poznatkov o dizajne, módnych trendoch a ponukách na trhu s produktmi potrebnými pre zariaďovanie a rekonštrukciu interiéru. Zavolať si na pomoc profesionála je vždy najistejším krokom a to platí aj pri zariaďovaní interiéru alebo rekonštrukcii. Interiérový dizajnér pojme všetku prácu za vás. Jediné čo potrebuje je získať predstavy klienta o funkčnosti, štýle, farbách, ktoré by mohol zaradiť do svojich plánov. Následne vypracuje niekoľko konkrétnych návrhov pre vašu budúcu domácnosť, ktoré budú ušité priamo na mieru. Interiérový dizajnér má výborný prehľad o ponuke produktov a služieb a spolupracuje s veľkododávateľmi a výrobcami. Preto často dokáže ponúknuť lepšie ceny, ako sú bežne dostupné v predajniach. Takisto ušetrí nespočetné množstvo času, ktorý si proces zariaďovania vyžaduje. V mnohých prípadoch je možné, že si dizajnér na svoje služby zarobí ušetrením klientových peňazí a konečné náklady na zariaďovanie alebo prerábanie sú rovnaké, alebo dokonca nižšie. Najpodstatnejšie však je, že po celý čas toho náročného procesu na všetko dohliada odborník a zákazník môže mať istotu, že jeho nový budúci domov je v dobrých rukách.

luksusna_obyvacka_neopolis obyvacka_interier_dizajn obyvaca_jedalen_imart

Začať sa zaujímať o služby bytového dizajnéra je vhodné už hneď v začiatkoch plánovania nášho nového bývania, alebo zmien. Získame tak priestor a čas na správny výber farieb, podláh, dlažieb, materiálov, určenie tvaru sadrokartónových systémov atď. To všetko pod dohľadom profesionála, ktorý vždy usmerní k správnemu rozhodnutiu.  Takto sa vyhýbame prípadným chybám, ktoré by sme mohli spôsobiť nedostatočnou znalosťou danej problematiky a tým dosiahnuť nežiaduci konečný efekt. Bytový dizajnér vypracuje projektovú dokumentáciu kde sú zaznačené všetky vodovodné rozvody a elektroinštalácie, pričom berie do úvahy funkčnosť interiéru. Vyhneme sa situácii, keď po čase zistíme, že niekde chýba zástrčka, vypínač, alebo prípojka na internet. To isté platí aj pre 3D realistické návrhy interiéru. Vidíte ako bude vyzerať nový domov ešte v čase, kedy je možné zmeniť svoje predstavy a rozhodnutia. Dobrý interiérový dizajnér vie sprostredkovať aj stavebné práce, alebo minimálne dohliada na celý proces samotného prerábania. Dokáže striktne reagovať na problémy, ktoré sa vyskytnú pri realizačných prácach. Toto je veľmi dôležitá činnosť, lebo nie vždy je možné spoľahnúť sa na pracovníkov stavebnej, alebo nábytkárskej firmy, že všetko urobia dokonale, podľa dohody a vašich predstáv. Práca bytového dizajnéra by sa mala končiť konečnou kolaudáciou a odovzdaním nového bývania spokojnému zákazníkovi.


detska_izba_neopolis krb_interier_dizajn kupelna_imart



Interiéroví dizajnéri vedia skombinovať  funkčnosť s dizajnom a tým nám pomáhajú vytvoriť  atmosféru skutočného domova v našich novopostavených alebo rekonštruovaných príbytkoch. Využívajú pritom všetky spôsoby aby v novom interiéry vytvorili harmonickú domácu atmosféru.  Spĺňajú predstavy o bývaní s prihliadnutím na finančné nároky klienta. Dobrý bytový dizajnér by mal zároveň s prehľadom odstrániť všetky predchádzajúce nedostatky v interiéry a dokonale zdôrazniť jeho prednosti čím vytvára z bývania harmonický celok. Ak zákazník nemá žiadnu konkrétnu predstavu o svojom budúcom bývaní dizajnér musí načúvať jeho vkusu aby vytvoril jedinečné návrhy ktoré ho oslovia.

 
welnes_neopolis


Proces realizácie interiéru

Prípravná fáza
Spolupráca s dizajnérom začína osobnou konzultáciou, aby získal všetky potrebné požiadavky a predstavy klienta. Nasleduje obhliadka daného priestoru a dodanie potrebných podkladov pre návrh interiéru. V tejto fáze je dobré špecifikovať všetky práce, ktoré budú vykonávané počas realizácie projektu a získať odhad celkových nákladov.

Vizualizácia a návrh projektu
Interiérový dizajnér vypracuje 3D návrh pre celkový dizajn interiéru a projektovú dokumentáciu s vyznačenými vodovodnými, elektrickými, plynovými rozvodmi. 3D vizualizácia interiéru je farebné a objektové riešenie pomocou ktorého je možné vidieť konečný návrh s použitím farieb, osvetlenia, nábytku, podláh, obkladov a doplnkov. 3D návrh interiéru eliminuje nespokojnosť zákazníka po realizácii. Závisí od dizajnéra, alebo od celkovej ceny, koľko 3D návrhov vám dokáže vypracovať. Pri dobrej komunikácii by sa už upravený prvý návrh mohol dostatočne priblížiť ku konečným predstavám zákazníka.

Výber
Po odsúhlasení 3D návrhu dizajnér zabezpečí, alebo sprostredkuje dodávateľov stavebných prác (murárske a vodárske práce, elektroinštalácie, odvoz a dovoz materiálov atď.) Spolupracuje pri výbere všetkých interiérových prvkov (nábytok, svietidlá, el. spotrebiče, atypické vybavenie, dlažby, sanita, koberce, dekorácie a doplnky, kuchynské vybavenie atď.) Získava konkrétne cenové ponuky od dodávateľov, zabezpečí objednanie tovaru a následnú kontrolu množstva a kvality pri jeho preberaní.

Realizácia interiéru
Interiérový dizajnér počas celej realizácie projektu dohliada na všetky práce a plní funkciu autorského dozoru. Spolupráca s klientom sa končí až po preberacom konaní všetkých vykonaných prác.

TOP interiéroví dizajnéri na Slovensku
Každá z uvedených dizajnérskych spoločností ponúka všetky základné služby interiérového dizajnérstva ako je poradenstvo, vypracevanie grafických návrhov a samotné realizácie zariaďovania. Snažil som sa stručne zdôrazniť na výhody ktoré jednotlivé firmy ponúkajú.

IMART DESIGN STUDIO

Spoločnosť IMART ma zaujala tým, že ako máloktorá dizajnérska firma poskytuje svoje kompletné služby po celom Slovensku. Určite to ocenia hlavne zákazníci z menších miest, dedín alebo obcí. Firma takisto ako jediná zverejňuje orientačný cenník, čo je veľmi dôležitá počiatočná informácia pri výbere dizajnéra. Medzi svoje služby zahrňujú aj samotnú rekonštrukciu  bytu a domu, výrobu nábytku na mieru a výrobu 3D virtuálnej prehliadky priestoru. Na www.imart.sk nájdete veľké množstvo referencií aj v 3D grafickej podobe, takisto veľké množstvo fotografií realizovaných prác. Veľkým plusom je ponuka PDF katalógov na stiahnutie s nábytkom a rôznymi bytovými doplnkami.
 
obyvacka_imart obyvacka_imart

ZDZ s.r.o. Interiérový dizajn
Spoločnosť publikuje na svojom webe www.interierovydizajn.sk odborné články z oblasti zariaďovania a interiérového dizajnu. Informácie v rubrike „poradňa“ upozorňujú na čo je nutné prihlidať pri výbere a využití služieb interiérového dizajnéra. Oceňujem snahu ponúknuť zákazníkovi čo najviac užitočných informácií, pred tým ako sa pustí do zariaďovania, alebo rekonštrukcie. V ponuke rovnako nájdete veľké  množstvo referencií v podobe grafických návrhov, ale aj reálne fotografie ich realizácií. V rámci celého Slovenska dokáže firma poskytnúť vypracovanie 2D a 3D grafického návrhu a poradenstvo.  Samotnú realizáciu ponúkajú len v okolí Bratislavy.
 
jedalen_interierovy_dizajn obyvacka_interierovy_dizajn
 

NEOPOLIS Interior design studio
Dizajnérska spoločnosť www.neopolis.eu osloví hlavne obrovským počtom referencií v podobe krásnych 3D grafických vizualizácií. Na webstránke uvádzajú rôzne publikácie v odborných magazínoch a internetových portáloch, kde boli publikované články o spoločnosti Neopolis interior design. Informácie v odborných článkoch a referencie presvedčia o tom, že firma Neopolis patrí medzi TOP firmy vo svojom obore. Ponuku nábytku ich vlastnej produkcie nájdete na www.neopolis-furniture.eu. Po komunikácii s firmou som zistil, že poskytujú svoje služby po celom Slovensku a aj v zahraničí, avšak táto dôležitá informácia na ich internetovej stránke chýba.
 
jedalen_neopolis pracovna_neopolis

 
ATELIER DIZAJNE
V ponuke www.dizajne.sk oceňujem dostatočné množstvo krásnych 3D vizualizácií interiérov a hlavne osobitný popis ku každému návrhu. V textoch autor opisuje funkčnosť interiéru a celkové prispôsobenie jeho potrebám. Z kvalitných referencií  je cítiť individuálny prístup dizajnéra ku každému návrhu. Ponúkajú štýlové dekoratívne sviečky z vlastnej dizajnérskej dielne. Firma pôsobí v Žiline, neuvádzajú informáciu o dostupnosti ich služieb v rámci celého SR.
 
kuchyna_jedalen_dizajne jedalen_s_krbom_dizajne


 
MP INTERIÉR
Spoločnosť reprezentujú dve sympatické architektky, ktorých cieľom je splniť predstavy  zákazníka o jeho bývaní. V ponuke www.mpinterier.sk nájdete dostatočný počet referencií v podobe 3D návrhov. Páči sa mi zverejnená ponuka nábytku a doplnkov v PDF katalógoch odporúčaných značiek. Spoločnosť zabezpečuje výrobu a dizajn nábytku na mieru. Medzi informáciami uvádzajú aj vlastné publikácie pre odborné magazíny. Firma Žilinskom kraji a svoje služby ponúka v rámci celého Slovenska.
 
detska_izba jedalen_mp_interier

DIZAX, s.r.o.

Ponuka na www.dizax.sk zaujme hlavne veľkým množstvom referencií v grafickej 3D podobe, ale aj konkrétnych realizácií. Spoločnosť ponúka okrem kompletných dizajnérskych služieb aj vlastnú výrobu nábytku s možnosťou využitia služby OVERFACE. Táto služba umožňuje zákazníkom vytvoriť nábytok s vlastným návrhom povrchovej úpravy pričom je možné využiť akékoľvek grafické podklady, napr. vlastné fotografie. Túto techniku je možné aplikovať  na rôzne typy materiálov. Firma pôsobí v Trenčianskom okrese.

jedalen_dizax jedalen_dizax



ZDROJ:
DONOR Goup, s.r.o.

Zdieľaj článok