Nadšení umelým ratanom

Publikované: 30.05.2015, 15:22
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Záhrada Rss feed

Pre niekoho je vrcholom blaha pohovieť si v luxusnej koženej sedačke a pre iného zase usalašiť sa v kresle, ktorý svojím koloniálnym imidžom evokuje africkú alebo indickú verziu exotiky. Predstavu historicky noblesnú s vôňou oceánu a koloritom paliem v pozadí napĺňa absolútne perfektne nábytok z umelého ratanu.

Nenechajte sa pomýliť, o pocit prirodzenosti neprídete. Zabudnite na hanlivý význam slova umelý, ktorý hlavne v rokoch 60-ych symbolizoval príchod nových materiálov, zrodených v niektorom z chemických laboratórií. Vtrhli do rôznych oblastí každodenného života. Z umelej hmoty boli vyrobené lyžičky aj misky, tiež plášte do dažďa a dederónové košele. A interiéry zaplavili umelohmotné kreslá a bytové doplnky z farebných plastov. Aj keď to boli veci nepopierateľne invenčné a preto dodnes pre mnohých tvorcov inšpiratívne, občas ich kvalita pokrivkávala, čo spochybňovalo účel a trvanlivosť podobných výrobkov. Dnes je to trochu inak. Alebo o trochu viac. Hoci sa stále cení a aj ceniť bude naturálny charakter prírodných materiálov, miesto v našom živote majú i tie umelé. Vďaka talentu bádateľov a tvorcov sú v súčasnosti na trhu materiály, ktoré sú pevné, trvanlivé, odolné i ľahko udržiavateľné a dajú sa s nimi navyše robiť hotové divy. Napríklad štýlové zostavy na sedenie do záhrady i do interiéru, ktoré na prvý pohľad nerozoznáte od nábytku z prírodného ratanu. Ide síce trochu o klamanie „telom“, ale najdôležitejšia je napokon spokojnosť jeho majiteľa, ktorý sa nebude svojím nábytkom z bezpečnej vzdialenosti len kochať, ale ho bude v prvom rade používať.

Imitácia doháňa originál

Nemusíme vždy vlastniť originál. Aj vydarená kópia maľby Renoira či Picassa dokáže byť plnokrvnou ozdobou interiéru. Podobne umelý ratan. Najmä ak za tým prírodným nezaostáva. Naopak, niektorými vlastnosťami ho už predbieha. Možno je menej vzdušný a preto aj ťažší ako prírodný ratan, ale pružnosťou, odolnosťou a trvácnosťou sa dostal minimálne o poschodie vyššie. Ale, čo ak niekto trvá na origináli? V tom prípade treba zvážiť tri faktory, ktoré voľbu napokon ovplyvnia a posunú zákazníka k správnej cestičke.

  • Prvým je otázka pocitu, osobného presvedčenia. Niekto nie je za žiadnych okolností ochotný akceptovať náhradníka a inému dokonalý dvojník vôbec neprekáža.
  • Druhým rozhodujúcim majákom je cena nábytku z ratanu, ktorá vychádza v prospech toho umelého. Je výrazne lacnejší.
  • A napokon samotný priestor. Nábytok z oboch materiálov, z prírodného i z umelého ratanu, dokáže skrášliť interiér, ale vhodný do exteriéru, či už do záhrady alebo na terasu, je výplet z umelých vlákien.      

Variabilnosť pretavená do ponuky

Vlastnosti už trh presvedčili, karty mali v rukách napokon výrobcovia a tromf čiže záujem dokázali využiť. V spolupráci s invenčnými dizajnérmi obohatili ponuku o množstvo zaujímavých modelov, celých zostáv i solitérov, ktoré dolaďujú vzhľad elegantne poňatej záhrady alebo vytvárajú originálny imidž obývacích izieb, spální i jedální bytu či domu.
Všetci záujemcovia o umelý ratan si môžu vyberať z množstva výrobkov s rozličnou funkciou. K dispozícii majú napríklad

    sedacie súpravy skladajúce sa z pohovky, dvojkresla a niekoľkých kresiel často ergonomicky tvarovaných
    rohové sedačky vrátane exkluzívnych modelov
    jedálenské zostavy veľkého stola a stoličiek
    lehátka niekedy vybavené aj kolieskami
    diváne, záhradné postele a lavice
    konferenčné stolíky rôznych tvarov neraz kombinované so sklom alebo s kovom
    špeciálne kompaktné stolíky do záhrady
    barové stoličky a taburetky
    dverové skrinky i komody so zásuvkami
    praktické boxy s odkladacím priestorom či podnožky
    bytové doplnky ako tienidlá na lampy, kvetináče alebo dózy či iné dekoratívne predmety

Dokonca pracovná stolička pri PC stolíku môže byť vybavená operadlom z ratanu ako štýlovým prvkom. A keďže umelé vlákna ratanového výpletu sú materiál odolávajúci negatívnym vplyvom vody, niektoré interiérové prvky majú šancu aj v kúpeľni. Napríklad kôš na bielizeň, škatuľka s vekom na lieky alebo menšie košíky na uskladnenie čistých uterákov a kozmetiky.

Tým zoznam zďaleka nekončí, sortiment je samozrejme ešte bohatší, keďže jednotlivé typy výrobkov sú navrhnuté v rôznych štýloch i farebných odtieňoch. Zaujímavé sú určite bledé farby béžovej či sivej, ale v posledných rokoch je hitom aj ratan morený na tmavšie odtiene, napríklad výrazne čokoládovú.

Pre ľudí s fantáziou

Tvorcov odjakživa inšpirovali nielen dizajnérske štýly a funkcia výrobku, ale už samotný materiál. K záhradnej verzii nábytku náležia i netradičné druhy nábytku z umelého ratanu. K podobným patrí hojdačka pre viac osôb alebo závesné kreslo, pohodlie ktorého si spolu s vôňou letného ovocia priamo pod stromom vychutná iba jeden človek. Oblúkové tvary vajíčka, naturálny look jemného výpletu i prirodzené farby, to všetko geniálne zapadá do prírodného prostredia záhrady. Výhodou je praktický závesný samostatný systém ramena z pevným základom, takže kreslo sa dá bez problémov premiestniť na terasu a počas zimných mesiacov do obývacej izby.

Neodolateľný, ale i odolný

Nechtiac to človeka stále láka ku konfrontácii. Ak zvažujete nákup záhradného nábytku s výpletom, ktorý vám z ponuky všetkých typov zariadení do záhradného prostredia imponuje najviac, určite porovnávate výhody prírodného a umelého ratanu. Okrem estetického hľadiska vás budú určite zaujímať aj ostatné ich vlastnosti.

Prírodný môže byť vo vzťahu k poveternostným podmienkam ako každý naturálny veľmi krehkým, zraniteľným materiálom. Ohrozuje ho vlhko, voda i slnečné lúče, treba ho preto viac chrániť a zabezpečiť vždy priestor na uloženie pod strechou kvôli možnej zmene počasia aj v letnom období. Umelý vyrobený zo špeciálneho druhu plastu je  naproti tomu odolný voči dažďu i silným letným lúčom či akýmkoľvek teplotným rozdielom a extrémnym mínusovým i plusovým Celziovým stupňom. Takže nebudete musieť počas sezóny nábytok neustále premiestňovať, čo býva dosť nepohodlná povinnosť

Ako klasická umelina nechutí ani žiadnym parazitom a inej hávedi zo sveta škodlivého hmyzu, ktorý dokáže krásu ušľachtilého ratanu nekompromisne zlikvidovať.

Umelému ratanu nechýba húževnatosť a vysoký rating nezničiteľnosti. Platí to aj pre trvanlivosť farieb, ale i zachovanie tvaru nábytku vďaka jeho dobrej pružnosti. Vlákna, ktoré sa vypletajú do rozmanitých vzorov, sa pri výrobe za vysokej teploty pretláčajú cez trysky do rôznych tvarov a špeciálna technológia garantuje mäkkosť a zároveň pružnosť materiálu.

Aj pri väčšej záťaži sa mechanicky nepoškodí. A neriskujete ani nenápadnejšie trhlinky krásy – praskanie, lámanie a olupovanie typické pre prírodný výplet, ktoré zvyknú poškodiť zatrhnutím nitiek oblečenie. Tento problém v prípade umelých polyetylénových vlákien guľatého alebo plochého prierezu jednoducho nehrozí.

Výplet však nemôže ručiť za kvalitu celého výrobku. Slabinou ratanového kresla či pohovky môže byť napokon konštrukcia, na ktorú je výplet natiahnutý. Vsadiť treba na hliníkovú, drevená má nižšiu nosnosť a pevná oceľová zase zbytočne zvyšuje hmotnosť nábytku. Hliník navyše nepodlieha korózii, nereaguje na vlhkosť, nerozpáli sa pod horúcim slnkom a nevyžaduje veľkú údržbu.

Výhodou je aj dobrá skladnosť. Tvary ratanových stoličiek umožňujú ukladanie na seba, takže v garáži alebo v podobnom priestore nezaberú v zimných mesiacoch veľa miesta.

 
Jednoduchá údržba..

... je jednou zo základných požiadaviek kvality výrobku. Nestačí mať iba šancu pokochať sa čerstvou krásou novej sedacej alebo jedálenskej súpravy. Dôležité je mať doma či na záhrade praktický nábytok, ktorý aj v ďalších sezónach zostane bez väčšej námahy príťažlivý. Údržba nábytku z umelého ratanu je naozaj nenáročná. Neuškodí mu ani mokrý proces, pod vplyvom vody sa tento materiál ani nenatiahne ani nezmrští.

    Omrvinky z potravín nie sú komplikáciou, aj zapadnuté v kútoch ich bez problémov povysávate.
    Prachu sa zbavíte antistatickou prachovkou.
    Škvrny z jedla a z nápojov ľahko zotriete navlhčenou handričkou. Ľahkosť čistenia oceníte aj po gril party či iných davových akciách na vašej záhrade. Napriek vysokému výskytu nehôd so škvrnami z drinkov a majonézových omáčok, zostane váš nábytok z umelého ratanu bez akejkoľvek ujmy.
    Pravidelnú údržbu zvládnete handričkou namočenou v čistej vlažnej vode, v prípade silného znečistenia budete potrebovať roztok vody a bežného saponátu alebo tekutého mydla. A na záhrade môžete ratanový nábytok vystriekať vodou z hadice a napokon nechať uschnúť.  
    Aby ste sa vyhli zbytočnému čisteniu, odporúča sa nábytok z ratanu zakrývať počas zlého počasia, najmä veterných búrok, a mimo sezóny ochrannými plachtami z pogumovaného nepremokavého polyestru, ktoré sa vyrábajú v rôznych veľkostiach na pohovky, na stoličky, na stoly i stolíky či na ležadlá.
    Polstre a vankúše, ktoré sú garantom väčšieho pohodlia, majú byť vybavené obliečkami, ktoré sa dajú vyprať v práčke.

 

Zdieľaj článok