Rady, ako si vyberiete tú najlepšiu sedaciu súpravu pre vás

Publikované: 30.05.2015, 15:32
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Sedačky Rss feed

Rady, ako si vyberiete tú najlepšiu sedaciu súpravu pre vás

Sedacia súprava  patrí jednoznačne medzi dominanty každého bývania, a zároveň je aj najpoužívanejším kusom nábytku. Väčšinu času, ktorý trávime doma, sedíme alebo ležíme na sedačke. Výber sedačky je aj veľkým kompromisom ak nebývate sami, pretože je dôležité, aby boli spokojní všetci členovia domácnosti. Je potrebné prekonzultovať všetky možné varianty novej sedacej súpravy, a pritom treba brať do úvahy vaše pohodlie, vzhľad a cenu vášho nového kusu nábytku. Samozrejme, ak má sedačka viacero funkcií, nie je to na škodu.  Skôr, ako sa rozhodnete pre kúpu, prečítajte si naše rady a zvážte, či ste vybrali správne.

Pred zakúpením sedačky treba dobre zvážiť:

Veľkosť

Častá chyba, ktorá sa pri kúpe sedacej súpravy opakuje je, že zákazník precení veľkosť svojej obývačky a nová sedačka sa mu jednoducho do príliš malej miestnosti nezmesti. Aby sme sa vyvarovali tejto základnej chybe, je dôležité si najprv pomerať miestnosť, kde sedaciu súpravu umiestnime a tým pádom sa nám nemôže stať, že sa nám sedačka do miestnosti nezmestí. Taktiež by ste si mali vopred premyslieť, kde sedačku umiestnite a aký bude jej primárny účel. Ak viete, že budete potrebovať sedačku pre viacero osôb, no nemáte miesto pre veľkú sedačku, zakúpte si viacero menších sedačiek a tým ľahko vyriešite tento problém. Ak naopak máte veľký priestor, máte na výber z klasických štvor až päť sedačiek, rohových sedacích súprav, alebo zostáv, ktoré vznikajú kombináciou jednotlivých dielov.  Môžete sa rozhodnúť pre rohovú sedaciu súpravu, ktorej najbežnejšia zostava je dvojsedačka plus roh a trojsedačka. Táto kombinácia však nie je jediným modelom a je na vás, či bude kratšia, alebo dlhšia. Existujú aj pohovky v tvare U, to znamená, že majú dva rohy. V dnešnej dobe sa tieto sedačky tešia veľkej popularite a hodia sa do priestranného interiéru. Sedačku v tvare U vyskladáte z veľa druhov sedacích súprav.
Je možné, že potrebujete niečo malé, len pre dve osoby, vtedy vám postačí aj dvojsedačka. Takáto sedačka má rozmer ako dve kreslá vedľa seba, môžete si u nich vybrať z relatívne širokej ponuky dizajnov, a keďže sa dajú kúpiť už od pár stovák eur, ušetríte. Nemusí byť vždy dvojsedačka, môže byť kľudne aj trojsedačková pohovka, ktorú si môžete ľubovoľne nakombinovať, napríklad aj s kreslom. Obľúbené kombinácie do väčších priestorov je trojsedačka s dvojpohovkou a kreslo.
Pri veľkosti ešte treba myslieť aj nato, že sedaciu súpravu budete musieť do miestnosti aj nejako dopraviť, čo môžu úzke schody, či malý výťah, znepríjemniť. Vždy sa informujte, aké rozmery bude mať pohovka v zabalenom stave, aby ste vedeli tento problém včas vyriešiť.

Výška

Výška sedačky sa určuje podľa toho, aký typ sedenia preferujete. Buď je to neformálne sedenie a ležanie, to sú sedačky nízke s hlbším sedom a sedaciu časť majú približne pod úroveň kolien.  Pre formálne sedenie je vhodná vyššia sedacia súprava, pohodlnejšie sa z nej vstáva a sú vhodné pre starších ľudí.
Výška sedenia ovplyvňuje váš pocit zo sedenia, ak hľadáte pohovku na leňošenie pri televízore, voľte nižšiu. Môžete ju doplniť o množstvo vankúšov.
Je možné, že hľadáte sedačku do kancelárie, alebo na iné formálnejšie miesto, voľte potom vyššiu sedačku s pevnejším čalúnením.

Konštrukcia

Kostra sedacej súpravy sa najčastejšie vyrába z dreva, drevotriesky alebo kovu. Prvé dva typy sú síce lacnejšie, no kovové konštrukcie sú omnoho spoľahlivejšie a pôsobia elegantnejšie. Ani výber konštrukcie nemôžete podceniť, keďže drží celú sedačku pohromade a tvorí jej základ. To, z akého materiálu je pohovka vyrobená, ovplyvňuje aj jej váhu, životnosť a napríklad aj to, o koľko rokov začne vŕzgať, alebo či vôbec začne.  Ak chcete ušetriť, drevená či drevotriesková konštrukcia je pre vás správnym riešením. Kovové sú síce drahšie, no peniaze vložíte do dlhodobejšej investície.

Funkčnosť

Množstvo ľudí si kladie otázku, či môžu na pohovke pravidelne spávať. Bohužiaľ, sedačka vám nedokáže poskytnúť ideálne podmienky pre zdravý spánok. Je však pravda, že mnohé sedacie súpravy sú vyrobené z materiálov, ktoré dokážu krátkodobo nahradiť posteľ. Názov sedacej súpravy je odvodený od slovesa sedieť, a to je jej primárna funkcia. Pravdou je, že v malých bytoch či garsónkach ste nútení pre nedostatok miesta spávať na rozťahovacích pohovkách. Potom treba dbať na výber kvalitnejšieho materiálu pre váš zdravší spánok. Ďalším detailom  je úložný priestor pod sedacou časťou, kde si môžete uskladniť napríklad aj posteľnú bielizeň.

Poťah

Vybrať poťah, ktorý  bude kvalitný a ešte aj moderný, je veľmi ťažké, nakoľko sa móda rýchlo mení. Je to však jediná časť sedačky, ktorá najviac zapôsobí a tak i treba výber dobre premyslieť.  Najvhodnejšie je prispôsobiť farbu sedačku nábytku a stenám v obývačke. Do menších miestností sa odporúčajú skôr svetlé farby, nakoľko miestnosť opticky presvetlia. Vôbec sa nemusíte báť svetlých farieb, len sa vopred uistite, že sa dajú ľahko očistiť. Do veľkých miestností sa odporúčajú naopak tmavé farby poťahov.  Ak sa neviete rozhodnúť, kúpte si sedačku so snímateľným poťahom, ktorý sa hodí najmä do domácností so zvieratami, či deťmi. Keď sa zašpiní, jednoducho ho hodíte do práčky, alebo keď vás omrzí, kúpite nový. Vývoj poťahových materiálov ide stále dopredu, a medzi najnovšie novinky patrí poťah, ktorý nevsakuje žiadne nečistoty, dokonca ani kečup, či nápoje.

Vo všeobecnosti existujú dva základné kategórie poťahov, čalúnené a kožené. Čalúnené sedacie súpravy sa predávajú za výhodné ceny, ale jej kúpou riskujete, že o pár rokov už bude nemoderná. Luxusnejšou alternatívou je kožená sedacia súprava, ktorá je síce trochu drahšia, ale o to kvalitnejšia. Kožená sedačka je príjemná na dotyk, elastická, trvanlivá, nepodlieha rozmarom módy a  dlhšie odolná voči špine. Odborníci odporúčajú poťahy tohto typu pre rodiny s deťmi, pretože kožu ľahko vyčistíte aj obyčajnou vodou so saponátom. Takže ,ak sa vám na sedačku vyleje káva či víno, koža, či ekokoža, s tým žiadny problém mať nebudú. Koža je prírodný materiál, ktorý získava na kvalite a vyzerá elegantne a komfortne. EKO koža je umelá koža, je vhodná pre alergikov. Horná vrstva tohto materiálu je zo 100% polyuretánu, podklad je 100% bavlnený úplet.

Lacným, no zároveň málo používaným materiálom je klasická bavlnená poťahová látka, nemá však veľmi dlhú životnosť a rýchlo stráca farbu. Medzi najobľúbenejší a najpríjemnejší materiál na dotyk patrí jednoznačne mikrovlákno. Údržba je jednoduchá, na dotyk pripomínajú semiš a ako bonus je ich príťažlivý vzhľad.  Ďalší materiál, ktorý nie je veľmi odolný proti znečisteniu, a navyše sa aj zle čistí, je žinilka. Tento materiál sa skladá z 50% podkladu z bavlny a 50% PES a do neho je vtkaný vlas zo 100-percentnej bavlny. Najviac používaným materiálom na sedacie súpravy je mikroplyš, ten je naopak odolný voči špine a dokonca ho aj ľahko vyčistíte. Materiál má pevný podklad tkaný z 50% PES a 50% bavlny, s vrchným odolným vlasom zo 100% nylonu. Je na vás, ktorý poťah si zvolíte, no ten víťazný by mal byť určite dobre odolný voči ťahu, tlaku, oderu a roztrhaniu, určite by mal mať vysokú pevnosť a hustotu vlákien, jeho údržba by nemala byť komplikovaná a farby by si mali dlho zachovávať svoju farbu. Veľkou výhodou je už spomínaná snímateľnosť poťahu.

Zdieľaj článok