Skriňa - jedna z najdôležitejších súčastí našej domácnosti

Publikované: 30.05.2015, 15:42
Categórie: Informačná poradňa - nábytok a bývanie Rss feed , Nákupný poradca- Skrine Rss feed

 Skrine sa podľa prevedenia rozdeľujú na policové a skrine šatňové. U nás nájdete obidva typy týchto skríň. Vhodná skriňa musí mať dostatok miesta na uloženie oblečenia a vecí, ktoré jej majiteľ potrebuje na ich úschovu. Netreba zabudnúť ani na jej stabilitu a bezpečnosť. Skriňu si vyberáte podľa toho, do akej miestnosti ju plánujete umiestniť. Do detskej izby sa hodí úplne iný typ skrine, ako do predsiene, spálne, či pracovne. Nezabudnite si všimnúť jej hĺbku, výšku, šírku, materiál a vnútorné usporiadanie.
 
Aké dvere na skrini si zvoliť?
Správne zvolené dvere skrine vám zaručia funkčnú, ale aj estetickú stránku celku, ako takého.
Spôsob otvárania šatňovej skrini môže byť nasledovný :
·        Posuvné - sú to najpoužívanejšie typy skríň. Ich veľkou výhodou je to, že nepotrebujú okolo seba veľa priestoru. Vlastne nepotrebujete žiaden priestor. Ich hĺbka zaberá len 6 až 10 cm miesta. Veľmi vhodné sú do spálni, na odklad šatstva. V ponuke sú skrine vyrábané z laminátu, v rôznych farebných prevedeniach, v rôznej výške a s rôznym vnútorným usporiadaním. Môžete si vybrať skrine s policami, prípadne vešiakovou časťou, alebo si samostatne dokúpiť jednotlivé police podľa vašej potreby. Nájdete aj typy, ktoré sú kombinovateľné so zrkadlom.
·        Skladacie - sú menej používané. Tvoria ich dve krídla, ktoré sú v podobnom dizajne, ako skrine posuvné. Pri ich otvorení sa zložia k jednej strane skrine. Potrebujete však priestor k otvoreniu jedného krídla skrine. My vám ponúkame typy z drevotriesky, ktoré si môžete zvoliť vo viacerých veľkostiach, farebných prevedeniach, ako aj kombináciou so zrkadlom.
·        Otočné dvere skrine - využívajú sa úplne najmenej zo všetkých typov skríň. Fungujú na tom, že dvere skrine pri otvorení zájdu do priestoru vedľa boku skrine.
·        Klasické otvárateľné skrine - dvierka sa otvárajú klasicky do miestnosti. Pred skriňou musíte mať minimálny priestor dvierok, ale lepšie je ho mať o niečo väčší, aby sme sa v okolí mohli pohodlne pohybovať. V ponuke sú skrine z drevotriesky, ako aj masívu, ktorý sa vyznačuje dlhou životnosťou, odolnosťou, ako aj prírodným vzhľadom.
Materiál na skriniach
Pre výplň jednotlivých krídel na skriniach sa používa rôzny materiál, ako sú LTD dosky, rôzne zrkadlá, sklá, dierované dosky, ratanové, bambusové, či žalúziové vyplnenie. Dnes toho nájdeme na trhu naozaj veľa. Skrine dverí si môžete skombinovať s celkovým dizajnom v byte, alebo naopak vytvoriť dominantný prvok miestnosti.
 
Dizajnovo lákavé skrine s posuvnými dvierkami
Bývanie je hra, ktorú rozohrajú obyvatelia pri kúpe svojho hniezdočka. Niekto je veľmi nadšení a s veľkým záujmom si v byte zostavuje nábytok, iný to zas berie, ako nutné zlo. Či patríte k prvej, alebo druhej skupine ľudí, nezaobídete sa bez správne zvolenej skrine. Môže to byť práve vyššie spomínaný typ - skriňa s posuvnými dverami. Vďaka širokej škále týchto produktov si môžete zvoliť materiál, veľkosť, či farebné prevedenie podľa vašich snov a predstáv. Skriňa sa môže stať aj obdivovaným kusom nábytku, ak si vyberiete jej moderný dizajn, pekný vzhľad s lákavou farbou.
Trend dnešnej doby - posuvné dvere na skriniach. Práve posuvné dvere na skriniach sú v dnešnej dobe veľmi obľúbené. Sú akýmsi trendom u nás, ale i vo svete. Využívajú sa v podobe komôd, knižniciach, či skrinkách. Najpoužívanejšie sú samozrejme posuvné šatňové skrine, ktoré majú v sebe zakomponované aj zásuvky. Dvere skrine môžu byť vyplnené rôznymi farbami, či farebnými sklami, alebo môže byť na nich úplne iný materiál. Vnútro skrini tvoria obvykle priečky, police, zásuvky, alebo len šatňová tyč, miesto na kravaty, spodnú bielizeň, či drôtené koše, alebo držiaky na rôzne veci.
Nezabudnite na vhodné kovanie - dvere sú najdôležitejšou súčasťou každej posuvnej skrine. Nestačí len jej moderný vzhľad a pekný dizajn. Nezabudnite ani na kvalitný a odolný materiál. Pri ich výrobe sa obvykle využíva materiál, ako laminát, ktorý sa označuje aj skratkou LTD. Je to najpoužívanejší materiál, cenovo dostupný, nájdeme ho v stovkách dekorácii. Je dokonca tvrdší, odolnejší oproti oderu a krátkej vlhkosti oproti masívu. Veď ktoré drevo je odolné voči vlhkosti? Asi žiadne, hneď, ako sa voda dostane pod povrchovú úpravu, materiál nezachránime, ani keby sme veľmi chceli. Celkový dojem skrine nám dotvorí kvalitné kovanie - hliníkové rámy, kde sa zasadia deliace lišty a koľajnice.

 
Aký typ skrine sa hodí do spálne?
V prvom rade sa musíte zamyslieť nad tým, aký priestor máte v spálni k dispozícii. Ak máte miesta dostatok, zvoľte si samostatnú skriňu na šatstvo a druhú si zvoľte zo zásuvkami, prípadne policami na odkladanie spodnej bielizne. Ak nemáte v spálni dostatok miesta, voľte skriňu kombinovateľnú, aby sa vám do nej zmestilo všetko potrebné šatstvo. Niektoré druhy šatstva si môžete poskladať do políc, aby vám ostalo dostatok miesta pre šatňovú časť. Na šatňovú tyč totiž vešiame všetko to, čo by sa nám pri poskladaní mohlo pokrčiť. Ak máte málo miesta vsaďte na posuvné dvere skrine, pretože pri klasických otvárateľných potrebujete okolo nich miesto od 90 do 100 cm. Skrine môžete mať doplnené zrkadlom, ktoré ocení nejedna žena, či muž pri obliekaní. V nedávnom výskume sa potvrdilo, že muž strávi oveľa viac času pri zrkadle na skrini, ako žena. Okrem zrkadla môžu mať v sebe niektoré typy skríň zabudované aj osvetlenie. Ak skriňu otvoríte, rozsvieti sa, čo vám ponúka lepšiu orientáciu aj v tme. Ak doma nemáte takýto typ skrine, svietidlá na ňu si môžete zakúpiť v rôznych obchodných centrách. Pre priehľadnosť a lepšie usporiadanie v skrini, si môžete do nej zakúpiť drôtený kôš, vďaka ktorému budete mať priestor priehľadnejší. V našej ponuke nájdete 1, 2 a 3 dverové typy skríň, ktoré majú závesný úložný priestor, prípadne police, či zásuvky. Vybrať si môžete z rôznych typov (šatníkové, rohové, či posuvné skrine). Môžete si taktiež zakúpiť jednotlivé police samostatne.
 

 
 
Pre aký typ skrine sa rozhodnúť - policová, či šatňová?
Skrine sa rozdeľujú aj podľa ich využitia. Závisí to od toho, čo plánujete v skrini skladovať.
Šatňová skriňa - je to typ skrine, ktorá má v sebe zakomponovanú šatňovú tyč - tá je obvykle po celej šírke, môže byť však umiestnená iba do polovice, kde na druhej strane sú umiestnené police. Je vyrobená z jednoduchého kovania, a obvykle ju zo skrine môžete ľahko dať dolu. Šatňovú skriňu potom môžete použiť na uskladnenie väčších predmetov, napríklad lyží.
Policová skriňa - skladá sa z políc, ktoré môžete ľubovoľne umiestniť a nastaviť tak vami zvolenú vzdialenosť medzi nimi, držia ich štyri podopierky po bokoch skrine. Po bokoch skrine sú pravidelne vyvŕtané dierky - majú 3 až 5 mm, do ktorých sa umiestnia podopierajúce kolíčky. Police pri vyberaní musíte jemne nakloniť.
Kombinované skrine - je to kombinácia oboch spomínaných typov. Na jednej strane je šatňová tyč, na strane druhej sú to police. Je to najvyhľadávanejší a najpoužívanejší typ skrine, najmä pre jej vnútorné usporiadanie. Môžete si do nej jednoducho umiestniť šatstvo na police, ako aj bundy na vešiaky. Kombinované skrine však majú aj malú chybičku. Svojou hĺbkou sú vyrábané, ako skrine šatňové, majú hĺbku 60 cm. Naopak policové skrine sú o niečo úspornejšie. Veľká hĺbka spôsobuje, že oblečenie bude v šatňovej časti dosť nepriehľadné.
 
 
Skrine z lamina - aké vlastnosti má tento skvelý materiál?
Laminát patrí k cenovo dostupným materiálom. Je až zarážajúce, aký je tento materiál odolný, trvanlivý a navyše sa jeho povrch udržuje dlho čistým. Sú to skvelé vlastnosti, vzhľadom k jeho nízkej cene. Laminát si môžete vybrať v tisíckach dekorov, dokonca s rôznymi povrchmi - perlička, pór a pod. Ďalšou výhodou tohto materiálu je, že môžete jednoducho opraviť povrch v prípade, že dôjde k nechcenému poškodeniu povrchu. V predajniach si môžete zakúpiť tavný tmel, ktorý je dostupný v rôznych odtieňoch farieb. Stačí, ak ho zohrejeme žehličkou a natrieme na poškodený škrabanec na nábytku. Ak ste to spravili dobre, poškodené miesto už nebude vidno. Často počujeme fámu, že laminát nie je tak odolný, ako masív. Nie je to tak. Skúste si zobrať kúsok dreva a laminátu. Vtlačte do materiálu špičku kľúča. Laminát je tvrdší! Skúste znova poškriabať kľúčom laminát a drevo. Laminát bude poškrabaný, ale v dreve bude okrem škrabanca aj neopraviteľná ryha. Ak aj napriek tomu milujete vôňu dreva, masív si vyberajte z iného dôvodu. Nie preto, že je odolnejší oproti laminátu, ako sa to tvrdí.

Zdieľaj článok